“Je hoort erbij, zo kijken we bij Prisma naar ieder mens”

“Mensen met een (verstandelijke) beperking hebben dezelfde rechten en menselijke waardigheid, als ieder ander. Zij hebben recht op een waardevol en zo normaal mogelijk leven. Dat is onze overtuiging. Prisma ondersteunt daarbij”, aldus Peter van den Hombergh, manager Dagbesteding en Arbeid bij Prisma.

Gelijkwaardigheid en ontplooiing van talenten

Van den Hombergh: “Iemands persoonlijke behoeften, mogelijkheden, talenten, waarden en normen zijn altijd het vertrek- en uitgangspunt. Dit maken we mogelijk door naast iemand te gaan staan en naar deze persoon te kijken als mens, niet als hulpvrager. Op basis van gelijkwaardigheid gaan we het gesprek aan over wat iemand belangrijk vindt en wat wij daaraan op welke manier kunnen bijdragen. Onze ondersteuning reikt daarmee verder dan het invullen van dagelijkse levensbehoeften. Het gaat om ontplooiing en benutten van talenten. We focussen op wat wel kan.”

Resultaat en samenwerking

Volgens Van den Hombergh is resultaat belangrijk. “Het doel is altijd dat iemand zo zelfstandig mogelijk kan functioneren, samen werken we hier naartoe. In onze ondersteuning richten we ons op het creëren van handvatten voor de toekomst en een netwerk zodat professionele ondersteuning zo kort mogelijk nodig is. Samenwerking vinden wij dan ook erg belangrijk. Wij kunnen en willen het niet alleen en slaan dus graag de handen ineen met andere partijen.”

Ervaringen cliënten

Cees: “Ik doe veel zelf, maar sommige dingen vind ik lastig. Op die momenten kan ik beeldbellen met mijn begeleiders, en zijn ze toch dichtbij om mij een steuntje in de rug te geven.”

Patricia: “De kinderen staan voor mij op nummer 1. Het geeft vertrouwen dat Prisma daar ook voor gaat. Dat maakt het ook makkelijker om naar jezelf te kijken: naar dingen die je beter kunt doen.”

Chantal: “Ik wilde graag met kinderen werken, door mijn beperking was het moeilijk een baan te vinden. Met ondersteuning van Prisma is het gelukt. Nu werk ik op een kinderdagverblijf. Ik verzorg elke dag de lunch.”

Veilig Thuis Midden-Brabant is er voor iedereen!

Het Advies- en Meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling is er voor iedereen! Voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Voor als je slachtoffer bent, als iemand anders (misschien) slachtoffer is, of als je zelf geweld gebruikt. Het kan gaan om allerlei vormen van geweld. Huiselijk geweld en kindermishandeling komen vaak voor. Ben je slachtoffer, dan ben je dus niet de enige.

Bij Veilig Thuis kun je terecht als je hulp zoekt of je je zorgen maakt over anderen. Wellicht bestaan de problemen al langer of heb je slechts vermoedens. Je denkt dat mensen of kinderen niet veilig zijn, maar je weet het niet zeker. Iedereen wil goed voor zijn of haar kinderen zorgen, maar soms lukt dat niet. Veilig Thuis kan er samen met jou voor zorgen dat het beter gaat.

Wat doet Veilig Thuis?

De eerste stap naar een oplossing is er over praten. Als je belt, neemt een medewerker van Veilig Thuis de tijd om naar je te luisteren en samen met jou te zoeken naar een oplossing. Vaak is advies genoeg, soms is het verstandig om hulpverlening in te schakelen. Een enkele keer is onderzoek nodig om meer informatie te krijgen. Ook in een onderzoek werkt Veilig Thuis zoveel mogelijk samen met de mensen om wie het gaat.

De medewerkers van Veilig Thuis hebben veel ervaring met huiselijk geweld en kindermishandeling. Als het nodig is wordt er snel gehandeld. Ze gaan naar de mensen toe, luisteren en horen alle gezinsleden, maar oordelen niet. Samen met de betrokkenen wordt bekeken wat nodig is om het geweld te stoppen. Het is altijd goed om te bellen! Ook als je je afvraagt of wat je thuis meemaakt normaal is. Twijfel je, bel dan anoniem voor advies.

Een veilig thuis, dat doen we samen!

Meer informatie

U kunt gratis bellen naar 0800 2000 of kijk op www.veiligthuismiddenbrabant.nl.

_BT Clear