Steuntje in de rug vanuit het sociale netwerk

Soms hebben mensen een steuntje in de rug nodig om mee te kunnen doen in de maatschappij. Een goede manier om daaraan bij te dragen, is op een laagdrempelig niveau verbindingen te leggen in de samenleving. Gon Mevis, directeur/bestuurder van ContourdeTwern vertelt erover.

“Wij brengen mensen samen en zoeken vrijwilligers die mensen in hun wijk willen helpen door activiteiten met hen te ondernemen. Ook verwijzen we door naar toegangsteams van de gemeente als er intensievere aandacht nodig is. In de praktijk vertaalt de hulp zich in het aangaan van gesprekken op de hoek van de straat of aan de keukentafel.”

Vluchtelingenopvang

De doelgroep van de organisatie loopt uiteen van eenzame mensen en jongeren in de schuldsanering tot vluchtelingen. Op dit moment is de vluchtelingenopvang in Tilburg een aandachtspunt. ContourdeTwern probeert hierin een verbindende kracht te zijn. “Wij vormen de spil van Knooppunt Ruimhartig Tilburg, een initiatief waar maatschappelijke organisaties bij aangesloten zijn ten behoeve van de vluchtelingenopvang. Nog voor de opening van de noodopvang gingen we in gesprek met wijkbewoners. We vragen bewoners of ze willen helpen en luisteren tegelijkertijd naar hun zorgen over de komst van vluchtelingen. Zo willen we de samenhang tussen initiatieven bevorderen en reiken we vluchtelingen de hand.”

Succesvolle aanpak

Dat de formule van ContourdeTwern zijn vruchten afwerpt, blijkt uit projecten als Fix up your life (een programma voor jongeren met schuldenproblematiek) en het netwerk van weduwen en weduwnaars. “Mensen steunen elkaar in het rouwproces en pakken de draad weer op. Zo gaan er groepen samen naar het theater of zingen ze in een koor.” Ook komen er initiatieven vanuit burgers tot stand. “Vaak kunnen we hen door onze deskundigheid op weg helpen, ondersteuning bieden bij het vinden van fondsen of ze in contact brengen met andere partijen. Voor ieder hebben we een luisterend oor en aanpak op maat. Een aanpak waarin actief meedoen aan de samenleving uitgangspunt is. Maak er gebruik van.”

Meer informatie

Meer informatie vindt u op www.contourdetwern.nl Of neem contact op via
013-5839999 of per mail: [email protected].

Steuntje in de rug vanuit het sociale netwerk

Dagbesteding in de wijk van De Wever Thuis is een unieke vorm van ondersteuning. Ouderen die de dagbesteding bezoeken, krijgen ondersteuning bij het invullen van hun dag. Met een beetje hulp zijn ze zinvol bezig. De aanpak is kleinschalig, daardoor blijft de dagbesteding persoonlijk en op maat.

Mevrouw Sjannie Luites bezoekt al meer dan zes jaar de dagbesteding in woonzorgcentrum Den Herdgang. “Ik woon in een aanleunwoning bij Den Herdgang. Daarvoor had ik een huis in de Textielstraat en kwam ik al naar deze dagbesteding. Toen mijn man overleed heb ik hier een aanleunwoning kunnen krijgen. Daar was ik zo blij mee.” Mevrouw Luites gaat drie keer per week naar de dagbesteding. “We beginnen gezellig met een kop thee of koffie en nemen dan met z’n allen de krant door en praten over het nieuws. Daarna doen we spelletjes, kijken we wat we nog weten aan de hand van foto’s van vroeger. Of we doen woordspelletjes. Ze testen gewoon ons geheugen en soms is dat best wel pittig.”

“Ja, ik heb het reuze naar mijn zin. Ik zou hier nooit meer weg willen”

Tijdens haar bezoeken aan Den Herdgang doet ze mee aan activiteiten van Den Herdgang. Maandagochtend is ze actief tijdens Meer Bewegen voor Ouderen en woensdagochtend gaat ze naar de handwerkclub. Daar breit ze met andere dames uit de wijk en het woonzorgcentrum truitjes, sloffen en sjaaltjes voor de verkoop. Altijd voor een goed doel. Voor ‘Pater Poels’ of voor vluchtelingen. “Laatst kregen we een bedankje uit een Oost-Europees land. We zagen kinderen onze mutsen dragen. Dat was zo ontroerend.” Tussen de middag gaat mevrouw Luites thuis een boterham eten. Daarna komt ze terug en doet een dutje op de dagbesteding. “Dat dutje heb ik echt nodig, zo’n hele dag is best lang voor me. Het liefst zou ik vijf ochtenden in de week gaan.”

Mevrouw Luites bezoekt niet alleen de dagbesteding, ze komt ook naar Den Herdgang voor de bingo en andere activiteiten die het woonzorgcentrum organiseert. “Ik heb een welzijnspas, daar betaal ik maandelijks voor. Dat betekent dat ik altijd gratis koffie en thee krijg als ik hier ben en dat ik overal aan mee kan doen. Vaak gratis en soms met korting. Ja, ik heb het reuze naar mijn zin. Ik zou hier nooit meer weg willen.”

_BT Clear