We hebben alles geregeld bij de bank, dat moet toch voldoende zijn?!

_BT Clear

Veel mensen maken gebruik van de mogelijkheid om één van de kinderen (of een andere naaste) aan te wijzen als gevolmachtigde die over de bankrekeningen mag beschikken. Een kleine handeling die mogelijk een hoop problemen voorkomt in de toekomst. Is dit wel altijd het geval? Is de bankvolmacht wel toereikend en moeten er niet meer belangrijke zaken worden geregeld?

De bankvolmacht zorgt ervoor dat de gevolmachtigde een deel van de financiën van de volmachtgever kan regelen. Mocht de volmachtgever het allemaal zelf niet meer kunnen, dan komen de betalingen in ieder geval niet stil te liggen. Maar wie beslist eigenlijk over de persoonlijke, medische en overige financiële belangen?

Een voorbeeld:

Vader heeft aan zijn oudste dochter een bankvolmacht gegeven, zodat zij de financiën kan regelen. Vader is al wat op leeftijd en dat internet bankieren lukt toch echt niet meer. Vader was bij het geven van de volmacht helder van geest en gezond.
Een paar jaar later begint vader te dementeren en hij wordt opgenomen in een verpleeghuis. De eigen woning van vader staat leeg en het is beter om de woning te verkopen. De oudste dochter gaat op onderzoek uit. Al snel blijkt dat alleen vader bevoegd is om de woning te verkopen. Daarnaast heeft de bank de volmacht beëindigd omdat vader is opgenomen in het verpleeghuis. Dochter kan ineens helemaal niets meer regelen voor vader. En nu?

“Mevrouw, we hebben alles goed geregeld. Eén van de kinderen heeft de volmacht bij de bank getekend, dus dan moet het allemaal wel goed komen later.”

De kantonrechter

Indien vader niet meer in staat is zijn eigen belangen te behartigen (wilsonbekwaamheid), is er nog maar één mogelijkheid: de dochter zal bij de kantonrechter een verzoek moeten indienen om haar tot bewindvoerder te benoemen. Als bewindvoerder kan zij de financiën van vader regelen en eventueel de woning verkopen (als de rechter daarvoor toestemming verleent). Daarnaast mag dochter als bewindvoerder niet zomaar schenkingen doen uit het vermogen van vader. Ook hiervoor is de toestemming van de kantonrechter nodig. Zonder toestemming geen schenkingen, terwijl dat fiscaal toch wel heel aantrekkelijk zou kunnen zijn.

Het levenstestament (notariële volmacht)

De procedure bij de kantonrechter kan worden voorkomen! Een levenstestament geeft u de mogelijkheid om een gevolmachtigde aan te wijzen die u belangen kan behartigen voor het moment dat u het zelf niet meer kan. Hierbij gaat het niet alleen om de financiële belangen, maar ook over persoonlijke belangen, medische belangen en eventueel zakelijke belangen. Het opstellen van een levenstestament kan alleen in de situatie dat u wilsbekwaam bent.

Bereid u goed voor! Alleen een bankvolmacht is mogelijk niet toereikend. Laat u goed voorlichten en neem contact met ons op voor het maken van een vrijblijvende afspraak.

KROEK & VAN WEERT
Notariaat en Mediation

Steenwijk 0521-512892

_BT Clear