CJG Steenwijkerland springt in op vraag van gezinnen

‘We zetten gezinnen (weer) in hun kracht’

_BT Clear

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Steenwijkerland heeft een hoge naamsbekendheid. Uit gemeentelijk onderzoek blijkt dat 87 procent van de ouders CJG kent. En 99 procent van de kinderen die in de gemeente Steenwijkerland wonen zijn in beeld.

Het Centrum voor Jeugd en Gezin heeft een netwerkstructuur en is dé vraagbaak voor (aanstaande) ouders, opvoeders en jongeren. In het CJG werken de jeugdgezondheidszorg, maatschappelijk werk en veel andere organisaties nauw samen om gezinnen op weg te helpen”, zegt Jenneke Bok, teamcoach Jeugd en Maatschappelijke Zorg Zorggroep Oude en Nieuwe Land en coördinator CJG Steenwijkerland.

Extra ondersteuning

De meeste kinderen in de gemeente Steenwijkerland ontwikkelen zich goed. Slechts 15 procent van de kinderen en/of ouders geeft aan extra ondersteuning te willen. “Ons doel is om hen (weer) in hun kracht te zetten. De ene keer doen we dit door middel van een gesprek, bij een ander bieden we een training aan. Slechts bij 0,5 procent is het van belang om snel te handelen”, vertelt Jenneke Bok.

Ze vertelt dat de vraag naar groepstrainingen in 2016 groot was. “Het CJG organiseerde onder andere groepsbijeenkomsten waar angstige kinderen meer zelfvertrouwen kregen, zorgde voor faalangsttrainingen op scholen en maakte alcohol- en drukgebruik door middel van interactieve theatervoorstellingen bespreekbaar op scholen.”

Echtscheidingen

Een van de aandachtspunten was echtscheidingen. “In Steenwijkerland ligt het aantal echtscheidingen hoger dan elders in de regio. Verder zien we dat mensen met minder financiële middelen vaker te maken hebben met maatschappelijke- en relatie problemen. Geld maakt niet gelukkig, maar het helpt wel een beetje.”

“Als CJG willen wij ervoor zorgen dat het belang van het kind tijdens echtscheidingen centraal staat. Wanneer er geen ouderschapsplan overlegd kan worden voor de rechtbank, legt de rechter inwoners van de gemeente Steenwijkerland op hier eerst mee aan de slag te gaan alvorens voor hun eigen rechten op te komen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat de negatieve gevolgen voor kinderen van een scheiding beperkt kunnen worden als ouders de zaken in goed overleg regelen.”

BRAM

Met behulp van BRAM, deskundige vrijwillige hulp bij een scheiding, krijgen ouders van de rechtbank de mogelijkheid om een oplossing te vinden voor de zorgtaken van de kinderen. BRAM kan helpen bij het verbeteren van de onderlinge communicatie en het samen komen tot afspraken. “De eerste reacties van zowel ouders, hulpverleners als de Raad van de Kinderbescherming zijn heel positief”, gaat Jenneke Bok verder.

De gemeente Steenwijkerland is sinds 2015 verantwoordelijk voor jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan zieken en ouderen. Het doel? Minder regels en het bieden van een aanspreekpunt bij ingewikkelde problemen. “Het gaat goed. Al blijven er op de achtergrond dingen veranderen. Zo zal vanaf 1 januari 2017 een speciaal kernteam gezinnen indiceren. Zij kijken –onder andere aan de hand van keukentafelgesprekken- samen met de gezinnen welke hulp bij hen past.”

CJG Steenwijkerland werkt nauw samen met onder andere de gemeente Steenwijkerland, het voortgezet onderwijs, het basisonderwijs, kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, GGD, MEE, Timpaan, Zorggroep Oude en Nieuwe Land wijkverpleging en thuisbegeleiding, de politie, Mindfit, LIMOR, VITREE, het beweegteam, Mantelzorgnetwerk, voedselbank, het diaconaal platform, kinderartsen van ziekenhuizen in de regio, verloskundigen en woningbouwverenigingen.

Contact?

CJG Steenwijkerland, tel. (0521) 53 99 53 - www.cjgsteenwijkerland.nl

_BT Clear