Wijkverpleegkundige heeft verbindende en signalerende functie in de wijk

_BT Clear

Sinds 2015 zijn zorgverzekeraars verantwoordelijk voor wijkverpleging (voorheen thuiszorg genoemd). Zorg aan huis valt onder de basisverzekering. Voor hulp bij het opstaan, aantrekken van steunkousen of het leren omgaan met een stoma hoeft geen eigen risico te worden betaald en is ook geen verwijzing van de huisarts nodig.

Er is veel veranderd. Zo ook de rol van de wijkverpleegkundige. De wijkverpleegkundige heeft naast verpleegkundige handelingen ook een verbindende en signalerende functie in de wijk. Hij/zij kent het medische domein, werkt samen met de huisarts en het ziekenhuis, maar kent ook het netwerk van zorg en welzijn in de wijk. De wijkverpleegkundige heeft een brede kijk op wat er speelt bij een persoon, een gezin of in een wijk.

Met de zorgvrager onderzoekt de wijkverpleegkundige welke oplossing het beste past bij de persoonlijke situatie en omstandigheden van de zorgvrager. Het kan gaan om het inzetten van een vorm van verzorging of verpleging. Ook kan eenmaal in gesprek duidelijk worden dat meer zaken spelen. De wijkverpleegkundige helpt er voor te zorgen dat de juiste hulp wordt ingeschakeld en dat dit wordt vastgelegd in een zorgplan. Dit wordt bij voorkeur gedaan in samenwerking met aanwezige mantelzorgers, de huisarts en/of andere specialisten.

Wijkteams

In Steenwijkerland werken wijkverpleegkundigen verspreid in de hele gemeente. Deze wijkverpleegkundigen coördineren met de ruim 25 zelfverantwoordelijke
wijkteams van Zorggroep Oude en Nieuwe Land de zorg die geleverd moet worden. Het werken in zelfverantwoordelijke wijkteams is een landelijke trend en heeft grote meerwaarde voor zorgvragers, samenwerkingspartners en stakeholders. Professionals krijgen hun vak weer terug, zorgvragers willen zorg op maat en Nederland wil betaalbare zorg.

Elk wijkteam kent een vast team van verzorgenden en verpleegkundigen die samen in ‘hun’ eigen wijk de zorg regelen en uitvoeren. De teamleden zijn zeer deskundig en goed op elkaar ingespeeld. Ze maken gebruik van elkaars kwaliteiten. Ze helpen mensen met wassen en aankleden, zetten medicatie uit, prikken bloed, verzorgen wonden en bieden onder andere dementie- en palliatieve zorg. Ook ’s nachts komen zij bij mensen thuis. ‘Samen mogelijk maken dat mensen –op de manier die bij hen past- gewoon thuis kunnen blijven wonen’, dat is het doel!

Contact

De wijkteams in Steenwijkerland zijn 24 uur per dag bereikbaar, met een direct telefoonnummer. Op www.zorggroep-onl.nl kunt u met postcode of plaats de contactgegevens van de Zorggroep wijkteams en locaties vinden. Zie voor uitgebreide contactgegevens de advertentie op de achterpagina

_BT Clear