_BT Clear

Warm hart voor de warme maaltijd

Proef met extra hulp thuis voor ouderen die niet gezond en voldoende eten

Het eten is klaar, aan tafel! In menig huishouden in Purmerend klinkt dit zinnetje dagelijks door het huis, waarna de warme maaltijd met elkaar genuttigd wordt. Heel vanzelfsprekend, en gelukkig maar. Maar wat als dit niet zo is?

Voor een groep ouderen in de gemeente Purmerend is gezond en voldoende eten niet vanzelfsprekend, ook al hebben zij het wel in huis. De gemeente en het team Huishoudelijke Hulp van De Zorgcirkel slaan de handen in een en bieden een nieuwe oplossing.

Zij gaan snel bijspringen bij ouderen voor wie de bestaande maaltijdoplossingen niet goed genoeg werken. Door samen tafel te dekken en de maaltijd klaar te zetten, kan iemand direct aan tafel en worden maaltijden niet overgeslagen. Want gezond en tijdig eten en drinken is belangrijk om energie te hebben om (leuke) dingen te doen en zelfstandig te wonen.

De teams van De Zorgcirkel zijn blij met de proef: “We leveren bij veel inwoners huishoudelijke hulp en nu kunnen we direct bijspringen als we zien dat het niet goed gaat. Zo voorkomen we onnodige gezondheidsrisico’s en kunnen we ook samen werken met naasten”.

Eerst doen, dan regelen

Normaal gesproken kan het enkele dagen kosten om ondersteuning op maat te regelen en zijn er verschillende organisaties mee bezig. De gemeente geeft De Zorgcirkel de mogelijkheid om snel hulp in te zetten. In principe betekent dit dat als vandaag blijkt dat iemand extra ondersteuning nodig heeft, dit al op de volgende werkdag geregeld kan zijn. De Zorgcirkel maakt snel een eerste beoordeling en start direct de extra hulp. En nadat alles geregeld is voor de oudere, komt een consulent Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo) van de gemeente langs. Dan wordt in alle rust de situatie nog eens doorgenomen en besproken of de oplossing de juiste is voor de langere termijn.

Het gaat om een proef van een half jaar. De gemeente Purmerend en De Zorgcirkel laten zien dat gezondheid en aandacht voor elkaar goed samengaan. Neem contact op met het Wmo-loket van de gemeente Purmerend of met De Zorgcirkel en vraag naar een van de Wmo huishouding teams.

Precies op tijd er even uit

Unieke samenwerking voor respijtzorg in Zaanstreek Waterland

Sinds zijn herseninfarct twee jaar geleden en beginnende dementie, heeft Anton (67 jaar) door de dag heen ondersteuning nodig. Zijn vrouw Marjan is zijn steun en toeverlaat.

Anton: “Marjan is inmiddels zo wat een volleerd zorgmedewerker, maar noem haar geen mantelzorger hoor”, grapt Anton, “wat zij normaal vindt, vind ik bijzonder.” Anton en Marjan zijn heel blij dat zij nog samen thuis kunnen wonen, maar ze hebben weinig eigen tijd meer. Ze realiseren zich beiden dat het belangrijk is er precies op tijd even uit te gaan. Wat dit moment is, is heel persoonlijk. Voor Marjan en Anton is het moment nu.

“Vanaf begin volgend jaar ga ik een paar keer per week alleen naar de nieuwe locatie in Wijderwormer. Ik noem het ons buitenhuis”, gaat Anton verder: “Klinkt wel goed hè? Het is een mooie boerderij waar logeerzorg en losse dagactiviteiten worden georganiseerd.”

Het is een primeur voor Zaanstreek Waterland, ontstaan uit een unieke samenwerking tussen zorgorganisatie De Zorgcirkel, gemeenten Beemster, Landsmeer, Edam/Volendam, Oostzaan, Purmerend, Waterland, Wormerland en Zaanstad en het Zorgkantoor. Marjoleine van den Broek is projectleider en maakte persoonlijk mee hoe zij als mantelzorger door de bomen het bos niet meer zag en uiteindelijk alles dreigde ‘om te vallen’. Zij vond wel haar weg naar hulp, maar weet dat dit voor vele anderen niet zo gaat.

Zij wil dat het heel normaal wordt om liefdevolle zorg voor een ander af en toe uit handen te geven. Het moet vanzelfsprekend zijn dat je als mantelzorger tijd voor jezelf nodig hebt. Alleen dan blijf je als mantelzorger in je kracht.

Iemand moet zich er te gast voelen en (weer) activiteiten kunnen doen, waar het misschien al een poos niet van gekomen is. De professionals van De Zorgcirkel nemen de verzorging en aandacht over van de mantelzorger, zodat zij met een gerust hart tijd voor zichzelf kunnen nemen.

Door dit samen te ontwikkelen, is het voor alle betrokkenen een win win. Het regelen kan heel snel omdat de initiatiefnemers nauw met elkaar samenwerken. Er komen open dagen voor mantelzorgers, gasten en zorgprofessionals die graag mee willen doen aan dit bijzondere initiatief.

Anton sluit af: “Marjan en ik hebben ook een optie genomen op een lang weekend. Marjan gaat dan een paar dagen weg met haar vriendinnen. Voor haar is het echt heel lang geleden dat ze een leuke tijd heeft, in plaats van voor mij zorgen.”

Alvast meer weten?

Kijk op www.zorgcirkel.nl/

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear