Een klein gebaar
kan het verschil maken

Van 30 september t/m 7 oktober jongstleden was het de Week tegen Eenzaamheid. Ook in Purmerend en Beemster werd hier aandacht aan besteed. Onder andere door het organiseren van diverse activiteiten. Natuurlijk is het goed en belangrijk dat er tijdens zo’n week aandacht wordt gevraagd voor eenzaamheid. Een onderwerp, dat na de afgelopen coronaperiode, actueler is dan ooit. Maar ook na deze week is het belangrijk om aandacht te houden voor dit onderwerp.

_BT Clear

Daarom hebben Clup Welzijn, Stichting WelzijnWonenPlus, Stichting Wonen en Zorg Purmerend, Spurd, gemeente Purmerend en de gemeente Beemster besloten samen te werken op dit onderwerp, om zo eenzaamheid in Purmerend en Beemster tegen te gaan. Uiteraard zijn bij deze ook andere organisaties van harte uitgenodigd om zich aan te sluiten.

Eenzaamheid

Iedereen voelt zich weleens eenzaam of alleen. Maar wat is eenzaamheid precies? En wanneer is het een probleem?

Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je mist een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Eenzaamheid gaat gepaard met kenmerken als negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten. Dit alles kan invloed hebben op je gezondheid, welzijn en kwaliteit van leven.

Als je erop let, zijn er vaak duidelijk aanwijsbare momenten waarop mensen zich eenzaam kunnen gaan voelen. Bijvoorbeeld na een overlijden, of na een verhuizing, of als iemand met pensioen gaat en de werkkring wegvalt. Ook als mensen wat minder mobiel worden, ligt eenzaamheid op de loer. Verder zijn er door het jaar heen ook momenten waarop iemand zich bijzonder alleen kan voelen, denk aan de zomerperiode of de kerstdagen.

Spreek iemand aan of bedenk een activiteit

Ken je iemand, bijvoorbeeld een familielid, vriend of buurtgenoot die het moeilijk heeft? Probeer hem of haar dan weer op weg te helpen. Dat kan al heel simpel: spreek degene aan en vraag hoe het ermee gaat– zonder over eenzaamheid te beginnen.

Dat is namelijk vaak een moeilijk onderwerp om over te praten. Misschien kan dat later, maar het hoeft niet. Nodig degene uit voor een kopje koffie, of ga zelf op bezoek. Doe samen een klusje in huis en maak daarbij een praatje (dat kan overal over gaan). En heel belangrijk: luister.

Wat je ook kunt doen, is samen een activiteit bedenken. Wat zou je buurtgenoot/familielid leuk vinden om (weer) te gaan doen, samen met anderen? Dat kan echt van alles zijn. Van tuinieren tot biljarten, of van samen wandelen tot vrijwilligerswerk. Iedereen vindt wel iets leuk en heeft een hobby! En een hobby kun je delen.

Wat is er mogelijk

Bekijk samen wat er in de buurt allemaal gedaan en georganiseerd wordt. Maak een rondje, pak foldertjes mee of zoek online. Kijk bijvoorbeeld eens op www.clup.nl/activiteiten. Hebben jullie iets gevonden? Misschien kun je de eerste keer meegaan, dat is wel zo gezellig. En komen jullie er samen niet uit en/of blijf je je zorgen maken, bel dan naar het nieuwe regionale telefoonnummer tegen eenzaamheid 0299-701007. Iedereen die zich eenzaam voelt, of zich zorgen maakt over iemand die eenzaam is, kan hier naar toe bellen.

_BT Clear

“Soms moet ik dagen wachten op een appje terug”

Een nieuwe stad, je eigen plek en nieuwe vriendschappen. Het eerste studiejaar is voor velen vaak een jaar van mijlpalen. Pabo-studente Jorien (20) beleeft dat, mede door corona, heel anders. Jorien maakt deel uit van de steeds groter wordende groep jongeren die zich eenzaam voelt. Zorgwekkend, omdat langdurige eenzaamheid grote gezondheidsrisico’s kan hebben.

Moeite met vriendschappen

De algemene opvatting is dat studente sociaal erg actief zijn: gewoonlijk gaan ze, net zoals Jorien naar school, sporten ze bij een vereniging en hebben ze bijbaantjes. Door de coronamaatregelen speelde hun leven zich nu vooral online af en binnen de muren van hun kamer. Voor veel studenten leverde dit psychische klachten op. Zelfs nu de coronamaatregelen zijn versoepeld, blijkt dat veel studenten zich eenzamer voelen dan voor de coronacrisis.

Nieuwe fase

Studenten hebben in deze levensfase sowieso met veel verandering te maken en dat kan gevoelens van eenzaamheid extra in de hand werken. Ze zijn bijvoorbeeld naar een andere stad verhuisd, of zijn voor het eerst op kamers gegaan. Wie moeite heeft met deze veranderingen, is onbewust geneigd om minder moeite te steken in het onderhouden en maken van sociale contacten, blijkt uit onderzoek. En dat terwijl de vriendschappen in het eerste collegejaar vaak bepalend zijn voor hun toekomst.

Verwaterd contact

Jorien herkent haar situatie in de bevindingen van de onderzoeken: “We gingen niet allemaal naar dezelfde hogeschool. En zeker in het begin gingen mijn vriendinnen elke dag op stap. Alleen ben ik niet zo’n uitgaanstype. Na een poosje werd ik niet eens meer meegevraagd. “Als ik nu een appje stuur met de vraag om wat te doen, duurt het soms dagen voordat ik een reactie terugkrijg.”

Heb jij het gevoel dat je niemand kan bellen als je ergens mee zit, of mis je een goed gesprek met iemand? Voor mensen, zowel jong als oud, bestaan er verschillende hulporganisaties. Zo kun je contact opnemen met je school- of huisarts, bellen met het lokale nummer tegen eenzaamheid 0299 701 007, bellen met de vrijwilligers van de Luisterlijn via 0900-0767 of een kijkje nemen op www.eenzaam.nl.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear