Het loket schulddienstverlening

_BT Clear

Team Preventie Werkt

Krap bij kas of serieus zwaar in de financiële problemen? Veel Nederlanders krijgen ermee te maken. Vaak door onverwachte gebeurtenissen als een scheiding of baanverlies. Ook in Purmerend kennen we deze situaties. In samenwerking met andere partijen probeert de gemeente tijdig in te grijpen, om huisuitzettingen of een zwaar traject van schuldhulpverlening te voorkomen.

We willen er op tijd bij zijn

De gemeente Purmerend probeert financiële problemen bij haar inwoners al vroeg te signaleren. Preventieconsulenten gaan in een vroeg stadium bij mensen met betalingsachterstanden op huisbezoek en bieden hulp. Er wordt samen met de bewoner gekeken wat er nodig is. Er is een ruim aanbod aan interventies dat ingezet kan worden. Hierbij valt te denken aan o.a. budgetbeheer, budget coaching of schuldhulpmaatje. Er wordt op maat gekeken wat er nodig is om te voorkomen dat er een problematische situatie ontstaat. En naar wat er nodig is om in de toekomst financieel zelfredzaam te worden/te blijven.

Algemene voorlichting

De gemeente zet ook in op preventie door algemene voorlichting te geven. We geven bijvoorbeeld financiële educatie in het onderwijs. Er worden gastlessen gegeven in het voortgezet onderwijs en op het MBO. Hier worden de belangrijkste onderwerpen waar jongeren schulden kunnen maken, besproken en worden financiële vaardigheden bijgebracht. Ook wordt jaarlijks de training ‘Leren omgaan met geld’ aangeboden aan iedereen die hier behoefte aan heeft. Deze training wordt in samenwerking met Clup Welzijn aangeboden. Tijdens de ‘coronamaanden’ begin dit jaar heeft de gemeente de cursus ‘Omgaan met Geld’ online aangeboden samen met Sterk met Geld Academie.

Schuldhulpverlening begeleidt mensen met problematische schulden

Als inwoners totaal het overzicht kwijt zijn en niet meer kunnen voldoen aan hun betalingsverplichting, dan kan een afspraak gemaakt worden voor een advies gesprek. Er wordt dan met u meegekeken of er een schuldhulpverleningstraject nodig is. De gemeente probeert dan de schulden te regelen met alle schuldeisers.

Wij helpen met

  • advies over een mogelijke voorliggende voorziening waar u aanspraak op kunt maken
  • advies met betrekking tot kwijtscheldingen en het inkomsten- en uitgavenpatroon
  • het inventariseren van de schulden en het berekenen van de aflossingscapaciteit
  • het opzetten van een traject schuldhulpverlening
  • begeleiding gedurende het te doorlopen traject

Voor wie

  • u bent inwoner van Purmerend of Beemster en 18 jaar of ouder
  • u beschikt over een inkomen
  • u kunt uw rekeningen niet meer betalen
  • u kunt uw aflossingen niet meer voldoen
  • de schuldeisers zijn niet bereid een betalingsregeling met u te treffen
  • er is geen mogelijkheid van herfinanciering van de schulden
  • u heeft geen eigen geld en geen eigen vermogen waar u aanspraak op kan maken

aanmelden

Belt u voor advies met het Loket schulddienstverlening: Tel. 0299 - 452 452. Naar aanleiding van dit gesprek kan er een vervolgafspraak gepland worden. Dit kan op: maandag t/m donderdag van 09:00 - 12:00 uur.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear