_BT Clear

Realiseren speel- en ontmoetingsplek

“Mam, kan het grasveldje aan de overkant ingericht worden als speeltuin zodat we met vriendjes en vriendinnetjes uit de buurt kunnen spelen?” Met die vraag kwamen enkele kinderen uit Maasbracht bij hun ouders, nadat de straat was opgeknapt door de gemeente.

Tijdens een klusdag werd door buurtbewoners een speel- en ontmoetingsplek gerealiseerd.

Op de hoek van de straat lag een grasveld van 20 bij 13 meter dat door buurtkinderen werd gebruikt als trapveldje. De vraag van de kinderen zorgde ervoor dat buurt­bewoners bij elkaar zijn gaan zitten om na te denken 

over een speel- en ontmoetingsplek voor de hele buurt. Al vrij snel haakten diverse externe partijen aan, zoals de woningstichting als eigenaar van het grasveld, de gemeente en Speeltuinwerk Limburg. Alles met als doel een mooie plek voor de buurt te realiseren.

Klusdag

Tijdens het hele proces bleef de regie in handen van de bewonersgroep. Zij spraken met buurtbewoners over de plannen, haalden wensen en ideeën op voor de inrichting en hielden een informatieavond. Ook de zoektocht naar bedrijven en instanties om te sponsoren namen zij voor hun rekening. De gemeente omarmde het burgerinitiatief en dacht mee met de werkgroep. Het resultaat van alle inspanningen?

Na acht maanden was er een klusdag en werd de speel- en ontmoetingsplek aangelegd. Er kwamen graszoden, hagen en speeltoestellen. Om ervoor te zorgen dat jong en oud elkaar er kunnen ontmoeten, is er een bank geplaatst in de speeltuin.

Krachten verenigen

Voor het eenvoudige beheer en onderhoud zijn de initiatiefnemers zelf aan zet. Zij werken hierin samen met de groenploeg van PSW. Ook houden buurtbewoners een oogje in het zeil en spreken kinderen en jongeren elkaar aan wanneer de speeltuin niet op de juiste manier wordt gebruikt. Het is een mooi voorbeeld van wat een buurt kan realiseren als de krachten verenigd worden. Bewoners weten immers als beste wat er nodig is in hun eigen leefomgeving.


_BT Clear

Schulden? De gemeente helpt!

Het kan iedereen overkomen. Het lukt even niet om een rekening te betalen. Een kleine achterstand is vaak wel op te lossen met wat spaargeld en tijdelijk wat minder uitgeven. Maar wat als het niet meer lukt om de achterstand in te halen en de schuld groeit?

Het belangrijkste advies: kom tijdig in actie! Door snel actie te ondernemen, wordt een groei van de schuld voorkomen. De gemeente kan hierbij helpen. Elke gemeente in Nederland biedt gratis hulp aan inwoners met schulden. Voor de gemeente Maasgouw verzorgt PLANgroep de schuldhulpverlening. Wie advies, hulp of begeleiding nodig heeft, kan contact opnemen via tel. (0475) 85 25 00. Er is geen inkomensgrens of wachtlijst.

Eerste stap

Het is voor mensen met schulden het moeilijkst: de eerste stap zetten en hulp vragen. Toch is snel in actie komen een heel belangrijke stap. Een schuldhulpverlener

luistert naar het verhaal en biedt de helpende hand. Bijvoorbeeld met het op orde brengen van de administratie. Dat geeft rust en overzicht en voor veel mensen een goed gevoel dat ze er niet alleen voor staan. Maar wie alleen financieel advies wil over dreigende schulden, kan ook bij een schuldhulpverlener terecht.

Op orde

Een gesprek met een deskundige kan soms al voldoende zijn. Samen kijken hoe de schulden zijn ontstaan en wat de mogelijkheden zijn. Voor wie al dieper in de schulden is geraakt, biedt de schuldhulpverlener de helpende hand bij het op orde brengen van financiën en de schulden in kaart brengen. Misschien heeft iemand wel recht op toeslagen of kwijtscheldingen. Als alles op orde is, probeert de schuldhulpverlener een regeling te treffen met de schuldeisers. Samen wordt gezocht naar een oplossing. Soms is een schuldregeling niet nodig of mogelijk. Maar hulp wordt altijd geboden.

Schuldhulpmaatje: samen lukt het

Schuldhulpmaatjes zijn vrijwilligers die helpen bij schulden. Zij helpen bij het aanvragen van zorg- of huurtoeslag of bij het op orde brengen van de administratie. Als de schuld te hoog is opgelopen, verwijzen zij door naar de professionele schuldhulpverleners van PLANgroep. Maar onze maatjes gaan pas weg als ze zeker weten dat iemand weer op eigen benen kan staan. Schuldhulpmaatjes helpen ook ‘nieuwe’ Nederlanders met financiën omgaan. Ze bieden hulp bij het lezen van brieven van instanties. Ook leren ze op een zelfstandige en moderne manier om te gaan met de administratie.
Meer weten of zelf schuldhulpmaatje worden? Bel met de coördinator, tel. 06 – 51 11 93 56 of e-mail [email protected] of kijk op schuldhulpmaasgouw.nl.


Wensbus Maasgouw

Een afspraak bij de dokter, een bezoekje aan de markt of naar de HuiskamersPlus, maar geen eigen vervoer? Weet dan dat de Wensbus Maasgouw uitkomst kan bieden. In de gemeente Maasgouw rijden sinds 2018 twee Wensbussen die voorzien in een groeiende behoefte.

De gemeente Maasgouw beschikt sinds 2018 over twee Wensbussen. Het zijn fonkelnieuwe bussen die zijn aangeschaft met hulp van de Provincie Limburg en het Nationaal Ouderenfonds. De bussen zijn ingericht voor het vervoer van personen en bieden een extra lage instap, diverse handgrepen en speciale binnenverlichting voor oudere inwoners. Eén Wensbus rijdt vooral de ritten ten oosten van de Maas, de andere is meer gericht op de ritten in de kernen ten westen van de Maas.

Blijven meedoen

De organisatie is in handen van vrijwilligers die een eigen stichting hebben opgericht. Ze regelen hun eigen planning van ritten en hebben een grote groep vrijwillige chauffeurs die per toerbeurt de ritten voor hun rekening nemen.

Na anderhalf jaar blijkt de Wensbus te voorzien in een behoefte. Steeds meer mensen weten de bussen te vinden en maken er gebruik van voor vervoer naar de winkel, dokter, familie, dagbesteding, station enzovoorts. De inzet van en het gebruik van de Wensbus zorgt er ook voor dat steeds meer oudere inwoners langer zelfstandig kunnen functioneren en blijven meedoen.

Gebruikmaken van de Wensbus?

De Wensbus rijdt op werkdagen van 8.00 tot 17.30 uur. Voor het maken van een afspraak kan van maandag tot en met vrijdag tussen 17.00 en 20.00 uur contact worden opgenomen op tel. (0475) 22 70 27. De Wensbus moet minimaal één dag voor vertrek worden besteld.

Meer weten?
www.wensbusmaasgouw.nl.

Het Taalcafé is er voor volwassenen; of ze hier geboren en getogen zijn of anderstalig zijn.

Taalcafé voor iedereen

Taal verbindt mensen. Op vakantie is het meestal wel grappig om met een paar woorden en handen en voeten iets duidelijk te maken. Maar in het dagelijks leven helpt het enorm als je begrijpt wat de ander probeert te vertellen. Het Taalcafé in Maasbracht biedt de mogelijkheid het Nederlands (nog) beter onder de knie te krijgen.

In het Taalcafé van Bibliocenter is iedereen van harte welkom om op een leuke en ontspannen manier samen te oefenen met de Nederlandse taal. Het is bedoeld voor volwassenen die het Nederlands (nog) beter willen spreken en begrijpen. Dus het maakt niet uit of iemand anderstalig is of geboren en getogen in Nederland. Vrijwilligers begeleiden het Taalcafé en doen samen met de deelnemers woordspelletjes, lezen de krant of kletsen onder het genot van een kopje thee of koffie. Ook is er ruimte voor de Nederlandse cultuur of van de cultuur van andere deelnemers.

Ben je of ken je iemand die meer wil oefenen met het spreken van de Nederlandse taal? Kom eens een kijkje nemen op woensdagochtend van 10 tot 11.30 uur in De Spil in Maasbracht. Meedoen is gratis en aanmelden is niet nodig. Toch graag meer weten? Neem dan contact op met Gaby Hellenbrand,
tel. (088) 24 32 005 of e-mail [email protected].

_BT Clear