_BT Clear

Een plek waar elke inwoner van harte welkom is

Bent u nieuw in de gemeente en heeft u nog weinig sociale contacten? Wordt de druk van uw taak als mantelzorger soms even teveel? Wordt uw kind gepest op school? Het zijn vragen waarop niet iedereen een-twee-drie het antwoord heeft. Bij het Sociaal Wijkteam gaan de medewerkers samen met u op zoek naar antwoorden. Een afspraak maken is niet nodig en de hulp is gratis.

WMO-medewerker Cindy Ummels en maatschappelijk werker Nathalie Strijp zijn werkzaam in het Sociaal Wijkteam. “Een plek waar elke inwoner van harte welkom is. Dat is het gevoel dat we willen uitstralen met de inloop in Maasbracht en Beegden. Het is gratis en vrij toegankelijk.” Kunnen beide dames uitleggen waar ze zoal mee bezig zijn? “Voor ons beiden begint het ermee om goed te luisteren naar de vraag die iemand stelt. Voor sommige mensen is zelfs dat al voldoende. Ze willen even gezien en gehoord worden.” De vervolgstap is meestal dat er samen met de bezoeker nagedacht wordt over een mogelijke oplossing. Is iemand hier net komen wonen en voelt hij of zij zich eenzaam? Heeft iemand het zwaar met zijn of haar taken als mantelzorger? Wordt een kind gepest? Zijn er financiële zorgen? U kunt met de meest uiteenlopende vragen terecht bij het Sociaal Wijkteam.

Frikandel

De inloopmedewerkers zijn in eerste instantie het gezicht van het Sociaal Wijkteam. Maar achter deze mensen staat nog een heel team van beroepskrachten dat kan helpen bij de meest uiteenlopende vragen. Nathalie geeft een voorbeeld van de samenwerking: “We werden gebeld door de woningbouwvereniging over een vader en zoon die hun woning en tuin niet meer onderhielden. De buren hadden hierover hun zorgen geuit bij de woningbouwvereniging. Als maatschappelijk werker ben ik op huisbezoek gegaan. Vader was op leeftijd en de zoon had een lichamelijke beperking waardoor hij niet kon werken of het huishouden kon doen. Met het overlijden van de echtgenote en moeder was de spil in het gezin weggevallen. Op mijn vraag hoe zij zich redden met hun tweeën vertelden ze dat ze elke dag brood met frikandel aten: dat was gemakkelijk klaar te maken. Vader maakte zich zorgen over hoe het verder moest met zijn zoon als hij er niet meer was. De huurwoning stond op naam van vader en zij wisten niet dat de zoon er niet kon blijven wonen als vader zou komen te overlijden. Eerst hebben we geregeld dat het huurcontract op naam van de zoon kwam.”

WMO-medewerker Cindy Ummels en maatschappelijk werker Nathalie Strijp werken samen in het Sociaal Wijkteam.

Buurtgenoten

Vervolgens is Cindy als WMO-consulent ingeschakeld. “In overleg met vader en zoon is gespecialiseerde thuiszorg ingezet die helpt met het organiseren van het huishouden en het bereiden van een gezonde maaltijd. Buurtgenoten hebben geholpen met het snoeien en opruimen van de tuin en deze onderhoudsarmer ingericht. Het onderhoud kunnen vader en zoon nu zelf en als het even niet lukt vragen en krijgen ze hulp van de buren. Daarnaast kwam de zoon in aanmerking voor een scootmobiel zodat hij niet afhankelijk is van vader met het naar buiten gaan. Hij heeft meer sociale contacten en kan zelf de boodschappen doen. Er zijn beugels en een stoel aangebracht in de douche. Vader en zoon redden zich nu zelf en weten dat ze bij het Sociaal Wijkteam terecht kunnen als ze vragen hebben of, in de toekomst, meer ondersteuning nodig hebben. Het geeft een goed gevoel dat we dit samen met vader en zoon, buurtbewoners en gespecialiseerde zorg hebben kunnen regelen. Als de woningbouwvereniging geen contact had opgenomen, dan had dit gezin zich nooit gemeld.”

Inloopspreekuur

In het Sociaal Wijkteam werken verschillende organisaties samen: Algemeen Maatschappelijk Werk (AMW), Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), PLANgroep, MEE-consulenten, WMO-adviseurs, wijkverpleegkundigen en medewerkers participatie en WMO. Elk vanuit hun eigen deskundigheid en ervaring helpen ze mensen met praktische tips en ondersteuning als het even tegen zit. Mocht de hulp van het Sociaal Wijkteam niet toereikend zijn, dan wordt verdere professionele hulp ingeschakeld. De leden van het Sociaal Wijkteam zijn er voor alle inwoners in Maasgouw. Zij zijn in de buurt aanwezig en u kunt er terecht met de meest uiteenlopende vragen. Elke dag van de werkweek is er een inloopspreekuur van het Sociaal Wijkteam. Van maandag tot en met donderdag is dat in Sociaal Maatschappelijk Centrum De Spil in Maasbracht, van 9.00 tot 12.00 uur. Op vrijdag is er een inloopspreekuur in gemeenschapshuis ’t Leuke in Beegden, van 9.00 tot 12.00 uur.


_BT Clear

U kunt bij het Sociaal Wijkteam terecht:

  • voor informatie over allerlei vormen van vervoer.
  • met vragen over de uitkering en toeslagen vanuit de gemeente.
  • als u zich eenzaam voelt om samen te kijken hoe u meer sociale contacten kunt krijgen.
  • als u een maatje zoekt om een wandeling mee te maken of boodschappen te doen.
  • voor informatie over en het aanvragen van een gehandicaptenparkeerkaart.
  • als u uw huis niet meer zelf kunt schoon houden.
  • als u vragen heeft over uw kinderen, bijvoorbeeld bij pesten of school of slaapproblemen bij peuters.

Wist u ook dat:

  • het mogelijk is dat een familielid, vriend, kennis of cliëntondersteuner u kan bijstaan in het gesprek.
  • er zeven verschillende organisaties samenwerken.
  • medewerkers u eventueel thuis komen bezoeken als u dat liever heeft.
  • er dagelijkse inloopspreekuren zijn. In Maasbracht in De Spil van maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 12.00 uur. Op vrijdag in Beegden in ’t Leuke van 9.00 uur tot 12.00 uur.
  • het Sociaal Wijkteam telefonisch bereikbaar is via tel. (0475) 85 25 00 en via e-mail [email protected].

Begeleiding naar werk

Heeft u hulp nodig om (weer) aan het werk te gaan? De gemeente kan u helpen bij het vinden van een baan. Dit heet re-integratie. Als u een bijstandsuitkering heeft, krijgt u hulp bij het vinden van een baan. De gemeente Maasgouw heeft verschillende re-integratietrajecten, zoals een arbeidsontwikkeltraject bij Westrom, een werkervaringsplek bij Linssen bijSTOX of bij de Kledingbank Limburg. In sommige gevallen is een re-integratievoorziening mogelijk, ook als u geen uitkering ontvangt. U krijgt de hulp die bij u past. Meer weten? Neem contact op met de medewerkers van het Sociaal Wijkteam, tel. (0475) 85 25 00 of e-mail [email protected].


_BT Clear

Mantelzorg: “Het is gewoon zoals het is…”

“Het raakt me nog steeds als iemand mij mantelzorger noemt.” Deze uitspraak is van de heer Reuterink. Zijn broer was in 2016 betrokken bij een verkeersongeval, maar kan zich van het ongeval zelf niets herinneren. De gevolgen zijn echter groot.

Reuterink: “Er wordt vaak gezegd: je kiest er niet voor om mantelzorger te worden, het overkomt je. Maar dat is daadwerkelijk zo. Wanneer zoiets gebeurt binnen de familie, dan leer je wat je aan elkaar hebt. Als je bij elkaar wilt blijven wonen, dan is zorgen voor je familie onmisbaar.” Dit verhaal is herkenbaar voor veel mensen die zorgen voor een ander. Het overkomt je en door ervaring leer je er steeds meer over. Maar de mantelzorgers staan er in de gemeente Maasgouw niet alleen voor.

Mantelzorgsalons

“De mantelzorgondersteuning geeft veel steun en advies. Denk aan informatie over financiële regelingen of hoe je zorg of hulpmiddelen kunt krijgen.” Vier keer per jaar bezoekt de heer Reuterink De Herberg aan de Sintelstraat in Maasbracht. Daar worden themabijeenkomsten gehouden, de zogeheten mantelzorgsalons.

Hoeskamer

“Mijn broer gaat driemaal per week naar de Hoeskamer ’t Leuke in Beegden. Hier wordt in huiselijke sfeer koffie gedronken, de krant gelezen of jeu-de-boules gespeeld. Rond het middaguur is er een maaltijd voor de deelnemers. Dit zorgt ervoor dat ik ook wat uurtjes tijd voor mezelf heb.”

Tijd voor jezelf

Carl Lahaije en Björn Maessen zijn WMO-adviseurs. Zij ondersteunen veel mantelzorgers. Ze beantwoorden vragen of geven advies zodat mensen ook tijd voor zichzelf nemen. De WMO-adviseurs kennen de verhalen. “Laatst vertelde een mantelzorger: Het is gewoon zoals het is. Soms ga je er gemakkelijk mee om en soms lukt dit niet.” Wie zorgt voor een ander, moet weten dat er ook ondersteuning beschikbaar is.

WMO-adviseurs

Carl Lahaije en Björn Maessen zijn de WMO-adviseurs in de gemeente Maasgouw. Zij zijn bereikbaar via tel. (0475) 85 25 00 of e-mail [email protected].

Onafhankelijke cliëntondersteuning

Inwoners van Maasgouw kunnen bij MEE terecht voor onafhankelijke cliëntondersteuning als zij een (keukentafel)gesprek hebben met het Sociaal Wijkteam of met medewerkers van de gemeente.

Een cliëntondersteuner van MEE bereidt het gesprek samen met u voor en is ook bij het gesprek aanwezig. Deze dienstverlening is gratis. De medewerkers van MEE zijn onafhankelijk en hebben geen link met de gemeente.

De cliëntondersteuner van MEE:

  • bekijkt samen met u uw vraag en situatie en zet alles met u op een rijtje.
  • luistert goed naar u en geeft uitleg over ingewikkelde zaken.
  • staat naast u en onderzoekt welke mogelijkheden er zijn in uw situatie.
  • geeft u informatie en advies zodat u zélf een goede keuze kunt maken.
  • kan u helpen bij gesprekken, bijvoorbeeld met het Sociaal Wijkteam of de gemeente.
  • bepaalt niet welke hulp u krijgt omdat die beslissing bij de gemeente, het zorgkantoor of de zorgverzekering ligt.
  • is er ook voor u als u het niet eens bent met een beslissing of u ontevreden bent over de zorg die u krijgt.

MEE-cliëntondersteuner

De MEE-consulenten zijn bereikbaar via
tel. (088) 465 35 55 of via
www.meedemeentgroep.nl.

Regelingen kinderen

Sporten, schoolreisjes en leermiddelen kosten veel geld. Daarom zijn er verschillende regelingen om kinderen en hun ouders te ondersteunen:

Stichting Leergeld
Stichting Leergeld verstrekt aanvragen voor kinderen in natura. Denk aan bepaalde binnen- of buitenschoolse activiteiten voor kinderen. Om deel te kunnen nemen dient het inkomen van het gezin beneden 120% van het bijstandsniveau te liggen. Stichting Leergeld is ook intermediair voor andere fondsen. Meer weten? Kijk op www.leergeld.nl/leudalmaasgouw

Jeugdfonds Sport en Cultuur
Het Jeugdfonds Sport en Cultuur is er voor kinderen van 4 tot en met 18 jaar om mee te doen. Wat betreft sport kunnen kinderen in achterstandsposities meedoen door lid te worden van een sportvereniging. Het fonds betaalt de contributie en in bepaalde gevallen de sportattributen. Als het gaat om cultuur kunnen deze kinderen meedoen met actieve kunstbeoefening. Denk aan muziek maken, toneelspelen, schilderen, dansen of schrijven. Het Jeugd Sport en Cultuurfonds vergoedt de vaak dure en individuele lessen, evenals de materialen zoals instrumenten, kostuums of schilderbenodigdheden. Meer weten? Kijk op www.jeugdsportencultuur.nl

_BT Clear