_BT Clear

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst

Ambulant jongerenwerkers bezoeken meerdere keren per week jongeren op hangplekken.

Jongerenwerkers van Menswel zijn er op verschillende manieren voor jongeren in de gemeente Maasgouw in de leeftijdscategorie tussen de 10 en 23 jaar.

Ambulant jongerenwerk

Jongeren hebben de behoefte elkaar te ontmoeten. De vraag is alleen waar. Het gevolg is dat jongeren zich vaak ophouden op straat of bij speelplekken. Soms zorgt dat voor overlast en wordt de politie gebeld. Dit zorgt voor spanning in de wijk, waar niemand op zit te wachten. Ambulant jongerenwerkers bezoeken

meerdere keren per week jongeren op hangplekken. Vaak lukt het de jongerenwerker – in samenwerking met betrokken instanties - om de overlast te verminderen. Maar de ambulant jongerenwerker is geen overlastbestrijder. Het jongerenwerk vindt het belangrijk met elkaar in gesprek te gaan.

Individueel jongerenwerk

Voor jongeren die meer aandacht nodig hebben, is er een individueel jongerenwerker. Zij helpen jongeren die bijvoorbeeld moeite hebben met hun gedrag thuis

of op school. Ook kan de individueel jongerenwerker de helpende hand bieden aan jongeren die 18 jaar worden en zaken zelf moeten regelen. Jongerenwerkers sluiten aan bij de beleefwereld van jongeren.

Brugtas Project

Om leerlingen van groep 8 klaar te stomen voor het voortgezet onderwijs, is er voor alle basisscholen in de gemeente Maasgouw het Brugtas Project. Het geeft uitleg over praktische zaken als schoolrichtingen en vakken. Ook is er ruimte voor vragen waar jongeren mee worstelen: Welke kleding moet ik dragen? Wat doe ik als iemand mij een sigaret aanbiedt? Het Brugtas Project is een lesprogramma van 1,5 uur dat verschillende thema’s behandelt: relaties, multimedia, genotmiddelen en gezondheid. Er is ook de mogelijkheid een bijeenkomst te organiseren voor ouders, waarbij onderwerpen als puberteit, opvoeding en signaleren van gedrag worden behandeld.

Jongerenwerkers in Maasgouw

AMBULANT JONGERENWERK
Ken Loette,

tel. 06 - 24 81 75 95,
e-mail [email protected]

Nick Wagemans,
tel. 06 – 83 21 87 90,
e-mail [email protected]

INDIVIDUEEL JONGERENWERK
Daan Rooijakkers,

tel. 06 – 28 21 46 95,
e-mail [email protected]


_BT Clear

Dekkend AED-netwerk in Maasgouw

Nog even en het is zover: dan heeft de gemeente Maasgouw een dekkend AED-netwerk. Dat betekent dat elke inwoner – in elke kern van de gemeente - binnen zes minuten de beschikking kan hebben over een automatische externe defibrillator (AED), oftewel een draagbare hartstarter die kan helpen bij reanimatie.

Dat neemt niet weg dat er ook mensen zijn die het liefst een AED in hun eigen buurt willen. Op de hoek van de straat of desnoods één straat verderop. Door deze burgerinitiatieven zijn er in de gemeente Maasgouw meer AED’s dan de exemplaren die de gemeente heeft opgehangen en beheert. Een prachtige ontwikkeling, die de gemeente toejuicht.

Buurt-AED

Een mooi voorbeeld van een buurtinitiatief is er in Linne. Nathalie Mulders hoorde via haar werk over AED’s en burgerhulpverleners. Zij vroeg zich af waar in Linne de AED’s eigenlijk hangen. Het antwoord vond zij niet bevredigend: te ver uit de buurt, naar haar mening. Ze ondernam actie en ging in haar eigen buurt van deur tot deur met de vraag wie er mee wilde doen met een buurt-AED. Van de 110 bezochte huizen wilden 100 bewoners wel meedoen aan een buurt-AED. Ze lapten elk 18,50 euro en de Hartstichting bood duizend euro korting op de aangeschafte AED. Daarmee was er nog geld over voor het onderhoud en de stroom die de AED natuurlijk nodig heeft. De gemeente zorgde niet alleen voor een verantwoorde aansluiting op het elektriciteitsnetwerk, maar ook voor het bestraten van het stukje grond onder de AED.

Burgerhulpverlener

Natuurlijk is de aanschaf van een buurt-AED pas de eerste stap. Buurtbewoners moeten ook weten hoe het apparaat werkt zodat ze een ander kunnen helpen. Tien buurtbewoners volgden de training voor burger­hulp­verlener. Het gevolg is dat deze buurt in Linne een

Nathalie Mulders uit Linne heeft zich ingespannen om een buurt-AED te realiseren in de eigen wijk.

officiële buurt-AED heeft met een groepje bewoners dat geregistreerd staat als burgerhulpverlener bij hartslag.nu.

Tot slot Nathalies tip: denk je ook na over een buurt-AED, kijk dan eens op www.buurtaed.nl.

_BT Clear