_BT Clear

Samen leven, samen bewegen, samen sporten

Nederland is een sportland. De een heeft een abonnement in de sportschool, de ander is lid van een voetbalvereniging en weer een ander traint met een beweegcoach. Nederland is een sportland, mede omdat we een unieke sportinfrastructuur en –cultuur hebben. Ook in de gemeente Maasgouw.

Sport draagt bij aan de gezondheid van inwoners in Maasgouw. Maar succes is niet vanzelfsprekend. Onderzoek laat zien dat de motorische vaardigheden van kinderen afnemen door weinig bewegen. Sommige mensen sporten nooit en accommodaties staan te vaak leeg. Ook de inzet van vrijwilligers laat helaas een dalende lijn zien. Omdat minder bewegen en sporten gevolgen heeft voor de gezondheid en de economie van Maasgouw, zet de gemeente zich in om sporten en bewegen te stimuleren voor alle leeftijden.

Stimuleren

In de gemeente Maasgouw voldoet momenteel ongeveer de helft van de inwoners aan de beweegrichtlijn van ongeveer 30 minuten bewegen voor minimaal vijf dagen. Meer dan de helft (57%) van de inwoners sport wekelijks. Maar bij mensen met een beperking, een laag inkomen of met een migratieachtergrond ligt dat percentage veel lager. De gemeente zet verschillende projecten in om sporten en bewegen te stimuleren:

  • Beweegcoach
    De beweegcoach begeleidt inwoners van 55 jaar en ouder en inwoners met een chronische ziekte met sporten en bewegen. Deelnemers krijgen een persoonlijk advies dat rekening houdt met hun beweeggedrag, motivatie en mogelijkheden. De beweegcoach kijkt welk beweegaanbod past bij de vraag. Vervolgens is er begeleiding bij de eerste stap naar de gekozen beweegactiviteit. Deze begeleiding is gratis.

    Meer weten?
    Kijk op www.msn-maasgouw.nl of neem contact op met e-mail [email protected].
  • Beweegkuur
    De beweegkuur is een leefstijlprogramma voor 55-plussers en mensen met een chronische ziekte. Het doel is om mensen op een verantwoorde manier aan het bewegen te krijgen. Na aanmelding volgt een gesprek met een fysiotherapeut die kijkt naar conditie en beweeglijkheid. Een podotherapeut bekijkt de stand van de voeten. Daarna wordt met tests gekeken wat de mogelijkheden zijn. De beweegcoach gaat met de deelnemer aan de slag. Het traject duurt ongeveer 1 jaar. Bewegen is dan vaak een vast onderdeel van het leven geworden. De fysiotherapeut volgt gedurende dat jaar de ontwikkelingen. De begeleiding door de fysiotherapeut en de beweegcoach zijn gratis. Het lidmaatschap van een sportvereniging of de kosten die aan de beweeg- of sportactiviteit verbonden zijn, zijn voor eigen rekening.

    Meer weten?
    Kijk op www.msn-maasgouw.nl of neem contact op met e-mail [email protected].
  • Jongeren op gezond gewicht (JOGG)
    De gemeente Maasgouw wil dat alle kinderen de kans krijgen lekker fit te leven. Daarom doet de gemeente mee aan Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG). Dit is een initiatief om ervoor te zorgen dat de keuze voor een gezonde leefstijl gemakkelijk én aantrekkelijk en dat de gezondste keuze de slimste keuze is. Daan Sliepen en Denise Essers zijn de JOGG-regisseurs van Maasgouw. JOGG helpt scholen, kinderdagverblijven, verenigingen en andere organisaties die met kinderen tussen de 0 en 12 jaar werken met het stimuleren van een gezonde én slimme leefstijl. Benieuwd naar de aanpak? Neem dan contact op met JOGG-regisseurs Denise Essers en Daan Sliepen via [email protected] of kijk op www.facebook.com/joggmaasgouw.

Combinatiefunctionaris sport

De combinatiefunctionaris organiseert naschoolse sportopvang, is actief op scholen en biedt ondersteuning en advisering aan verenigingen.

Meer weten? Neem contact op met Yvonne Damen van Stichting Menswel, tel (0475) 48 48 48 of
e-mail [email protected]

Maasgouw is een JOGG-gemeente. We willen dat jongeren de kans krijgen lekker fit te leven.

  • Naschoolse sportopvang
    Voor alle basisschoolleerlingen in Maasgouw zijn er naschoolse sportactiviteiten. Vier weken lang staat een bepaald thema centraal, zoals tennis of atletiek. Kinderen maken zo kennis met verschillende soorten sport en ontdekken wat ze leuk vinden of waar ze goed in zijn. De activiteiten worden samen met verenigingen georganiseerd. Kinderen ontvangen informatie over de naschoolse sportopvang via de basisscholen.
  • Gymlessen basisonderwijs
    Het onderwijs heeft een rol van betekenis als het gaat om plezier in bewegen, goed bewegingsonderwijs en een gezonde leefstijl. Op bijna alle basisscholen in Maasgouw ondersteunt Rachel Vogels leerkrachten met gym. Samen met de leraren worden de gymlessen opgesteld. Hierbij wordt gekeken welke thema’s op school spelen en of ze daar in de gymles op kunnen aanhaken.
  • Ondersteuning en advisering aan verenigingen
    Tijdens de naschoolse sportopvang werkt Rachel Vogels veel samen met verenigingen. De jeugd verbinden met het lokale verenigingsleven is erg belangrijk. Hoe eerder kinderen in aanraking komen met verschillende sporten, des te groter de kans dat ze er hun leven lang mee doorgaan.  Daarnaast ondersteunt en adviseert de combinatiefunctionaris verenigingen in de meest brede zin van het woord. Bijvoorbeeld door mee te denken over het beleid en de toekomstvisie of te ondersteunen bij cursussen en workshops en het organiseren van thema-avonden.

Hulpmiddelen

Mensen met een beperking kunnen in aanmerking komen voor een sportrolstoel. Belangrijke voorwaarde is dat sporten zonder een sportrolstoel onmogelijk is. Het gebruik van een sportrolstoel voor teamsporten ligt voor de hand. Het is ook mogelijk om voor individuele sporten, zoals bijvoorbeeld marathon, een sportrolstoel aan te vragen. Recreatieve activiteiten komen hier niet voor in aanmerking. Het is een voorwaarde om actief lid te zijn van een gehandicaptensportvereniging. Meer weten? Neem contact op met het Sociaal Wijkteam,
tel. (0475) 85 25 00 of e-mail [email protected].

Geen idee welke sportmogelijkheden er zijn? Neem dan contact op met Iedereen kan Sporten via het Huis voor de Sport Limburg. Ook in de regio Midden-Limburg is er een heel divers aanbod voor mensen met een beperking, tel. (046) 477 05 90
of e-mail [email protected].

Goed sportbestuur

Er komt een code Goed Sportbestuur voor sportaanbieders. Diversiteit maakt daar onderdeel van uit. Clubs worden via deze code gestimuleerd te werken aan diversiteit, zodat iedereen kan genieten van sport en kan meehelpen met het organiseren ervan. Man en vrouw, jong en oud, met een beperking en zonder, laag en hoogopgeleid; iedereen is in alle geledingen van de sport actief. Besturen, trainers, coaches en sporters, ze zijn een afspiegeling van de samenleving. Sportbonden gaan de verenigingen ondersteunen de code effectief in te zetten.

Vrijwilligerswerk

Om vrijwilligerswerk in de sport te stimuleren, is de vergoeding verhoogd van 1.500 naar 1.700 euro per jaar. Informatie hierover is te vinden op de website van de belastingdienst, www.belastingdienst.nl.

_BT Clear