Pesten stoppen? Eerst luisteren, dan handelen

_BT Clear

Van een lek gestoken fietsband tot dreigementen via WhatsApp. Pesten komt voor in alle soorten en maten. Slachtoffers hebben het gevoel er alleen voor te staan, maar ook ouders en verzorgers denken machteloos te zijn. Belangrijk is om goed te blijven luisteren.

Vaker ziek

Uit schaamte zullen slachtoffers niet snel toegeven dat ze het mikpunt zijn van pesterijen. Anti-pestorganisaties en gezinscentra raden daarom aan, wanneer u vermoedt dat uw kind wordt gepest, om in de gaten te houden of uw kind zich anders gedraagt. Uw zoon voelt zich bijvoorbeeld vaker ziek dan normaal en wil het liefst thuisblijven. Dat de vriendinnetjes van uw dochter niet meer langskomen kan ook een signaal zijn. Meestal merkt u hiervan het meeste na het weekend, want dan is doorgaans de weerstand om naar school te gaan het grootst.

Met uw kind in gesprek gaan is de volgende stap die u kunt nemen. Tijdens dit gesprek is het belangrijk om uw eigen mening voor u te houden en vooral naar uw kind te luisteren en proberen zijn of haar gevoelens te begrijpen.

Blijf communiceren

De meeste ouders zullen instinctief actie willen ondernemen door meteen de schoolleiding te informeren of de pester(s) te confronteren, maar dit kan averechts werken. Slachtoffers kunnen zich hierdoor opgelaten voelen en zelfs heftiger pestgedrag uitlokken. Het beste is met uw kind oplossingen te bespreken, vóórdat u de gang naar school of hulporganisaties maakt. Een gesprek op school is meestal het begin in de aanpak van het pesten. Bij andere oplossingen kunt u denken aan een weerbaarheidstraining of afleiding in de vorm van sport of een hobby.

Later laag zelfbeeld

Waar om een plagerijtje misschien nog te lachen valt, is er aan pesten niets grappigs. Kinderen die vaak worden gepest voelen zich eenzaam en zijn bang om naar school te gaan. Als volwassene kunnen zij nog steeds met sociale en emotionele problemen worstelen; onderzoek toont aan dat mensen die herhaaldelijk zijn gepest in hun jeugd op latere leeftijd een lager zelfbeeld hebben dan leeftijdsgenoten die niet zijn gepest. Daarnaast lopen zij meer risico op depressies en hebben ze meer moeite om andere mensen te vertrouwen.

Komen deze signalen u bekend voor? Dan kan het geen kwaad om met uw kind in gesprek te gaan over pesten. Uw kind:

  • heeft vaak lichamelijke klachten, zoals buikpijn of hoofdpijn
  • heeft nauwelijks contact (meer) met klasgenoten
  • slaapt minder goed
  • haalt plotseling minder goede cijfers
  • is sneller prikkelbaar
  • wil niet meer naar school

Hulp zoeken

Bij de aanpak van pesten staan slachtoffers, ouders en verzorgers niet alleen. In uw omgeving zijn er organisaties die kunnen adviseren en begeleiden. De meeste scholen in het basis- en voortgezet onderwijs hebben een pestprotocol waarin een vertrouwenspersoon is opgenomen die kan helpen. Daarnaast kunnen wijkorganisaties binnen uw gemeente u doorverwijzen naar de juiste hulpverleners.

Wilt u zich liever eerst online informeren? Op websites als www.opvoeden.nl en www.stoppesten.nu vindt u meer informatie over het signaleren en oplossen van pesten.

_BT Clear

Met de mogelijkheden van thuiszorg, langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen

Dhr. de Vries is 98 jaar. Elke dag komen er in de ochtend en avond zorgverleners van PrivaZorg langs voor de zorg die dhr. nodig heeft. Met behulp van deze thuiszorg kan dhr. nog steeds thuis wonen in zijn vertrouwde omgeving.

Dhr. de Vries: “Ik ben de thuiszorg heel erg dankbaar. Elke ochtend komt er iemand van Privazorg mij helpen met het douchen, aankleden en het geven van de medicatie. ’s Avonds helpen zij mij weer met omkleden voor de nacht en ook het aanreiken van medicatie. Ze komen altijd rond dezelfde tijd en het is een klein team met vaste zorgverleners, wat ik heel prettig vind.”

“Een jaar geleden werd ik geopereerd en toen ik uit het ziekenhuis kwam heb ik zelfs een periode drie keer per dag zorg nodig gehad i.v.m. wondzorg.

De transferverpleegkundige uit het ziekenhuis belde naar PrivaZorg om door te geven dat ik naar huis ging en alles was netjes geregeld toen ik thuis kwam. De zorg werd gelijk diezelfde dag nog gestart.”

“Ik heb niet zoveel mantelzorg om mij heen, waardoor ik de thuiszorg heel erg nodig heb. Zonder deze thuiszorg zou ik niet meer zelfstandig thuis kunnen wonen.”

Welke mogelijkheden zijn er binnen de thuiszorg?

Als u thuiszorg nodig heeft kunt u bij Hulst voor Elkaar 0114 684700 informeren naar de mogelijkheden. Hulst voor Elkaar kan u laten weten welke thuiszorgaanbieders er in de gemeente Hulst zijn. U kunt dan een keuze maken welke thuiszorgaanbieder het beste bij u past.

Binnen de thuiszorg is het mogelijk om verzorging, verpleging, individuele begeleiding, huishoudelijke ondersteuning en palliatieve zorg te ontvangen.

Als u vanuit het ziekenhuis terug naar huis gaat, dan kunt u de transferverpleegkundige vragen welke mogelijkheden er zijn voor thuiszorg na uw ziekenhuisopname. U heeft zelf de keuze om aan te geven welke zorgaanbieder u na uw ziekenhuisopname wilt ontvangen voor de thuiszorg.

Als de thuiszorg opstart, komt de indicerend wijkverpleegkundige langs om een indicatie te stellen. De wijkverpleegkundige maakt dan samen met u een zorgplan op en maakt afspraken voor de zorg die nodig is. Zij schakelt dan ook het wijkteam in om u de zorg te bieden die afgesproken is.

_BT Clear