_BT Clear

Chatten met de psycholoog

Een online test doen om te kijken of u depressieve klachten heeft? De kans is groot dat u zo’n test weleens heeft gedaan. In Nederland gebruiken jaarlijks zo’n 9 miljoen mensen het internet om hulp te zoeken voor psychische problemen, zoals depressie of angst. Het wordt steeds populairder om voor deze problemen via de computer professionele hulp te krijgen.

E-health

Bij online hulpverlening, ook wel e-health genoemd, worden patiënten via het internet geholpen bij hun problemen. Zij kunnen bijvoorbeeld depressief zijn, last ondervinden van angstgevoelens of een eetstoornis hebben. Binnen een afgeschermde online omgeving krijgt de patiënt vragen en oefeningen om de klachten te verminderen. Te denken valt aan schrijfopdrachten, ademhalingsoefeningen of een dagboek bijhouden. Soms hoort het bij de behandeling om naast de oefeningen te chatten of te videobellen met de psycholoog voor extra ondersteuning, maar hoe deze contactmomenten eruit zien is bij elke aanbieder van online zelfhulp anders.

Van anoniem tot mobiel

Zo bestaan er e-health aanbieders waarbij de patiënt anoniem een traject kan doorlopen zonder dat de huisarts of zorgverzekeraar hiervan op de hoogte wordt gesteld. Andere online therapie platformen doen aan ‘blended care’, waarbij ze e-health combineren met klassieke begeleiding. De patiënt werkt dan niet alleen online aan zijn klachten, maar spreekt de psycholoog daarnaast nog in persoon. Tegenwoordig is het ook mogelijk om met een tablet of mobiele telefoon een e-health cursus te doen. Voor autisme patiënten bestaat er zelfs een digitale coach in de vorm van een app die helpt bij moeilijke situaties op school, op de werkvloer en in het openbaar vervoer.

Under construction

Hoewel e-health al vanaf eind jaren ’90 bestaat, is het voor zowel hulpverleners als patiënten een relatief nieuw onderdeel van de geestelijke gezondheidszorg. Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) gelooft in de voordelen van e-health, maar wijst online hulpverleners erop dat ze extra oplettend moeten zijn wanneer zij via e-mail of chat contact hebben met hun patiënten. Omdat ze hun patiënt niet in persoon zien, lopen psychologen informatie mis die ze normaal gesproken halen uit lichaamstaal of intonatie. GGZ Nederland pleit voor het toegankelijk maken van e-health voor een bredere doelgroep. Nu zijn niet alle e-health websites en zelfhulp-apps ingericht om senioren of mensen met een functiebeperking te bedienen.

Groot aanbod

E-health kan voor veel mensen een uitkomst zijn, omdat er talloze mogelijkheden zijn op gebied van begeleiding, privacy, behandeltijd en kosten. Denkt u dat online hulpverlening een manier kan zijn om uw psychische klachten te verhelpen? Informeer u dan goed over de verschillende behandelingen en de aanbieders. De huisarts is een betrouwbare partij zijn die u kan adviseren over e-health oplossingen die passen bij uw klachten en uw financiële situatie.

Levens-testament

Wie behartigt uw belangen als u het zelf niet meer kunt?

Mevrouw A, 55 jaar, moet een operatie ondergaan en zij weet niet hoe zij er na de operatie aan toe zal zijn. Zij wenst iemand aan te stellen die haar zaken kan regelen voor korte of voor langere tijd. Ook wil zij dat die persoon haar medische wensen kenbaar kan maken als zij dat zelf (tijdelijk) niet zou kunnen. Mevrouw heeft ook bepaalde wensen omtrent haar uitvaart.

Meneer B, 78 jaar, vergeet steeds vaker dingen. Hij is alleenstaand en ziet er tegen op om zijn belastingaangifte te doen. Hij overziet zijn administratie niet meer goed. Ook maakt hij zich zorgen over het betalen van een eigen bijdrage voor het geval hij naar een verzorgingstehuis zou gaan. Meneer heeft twee kinderen.

Als u zelf de regie wilt houden over uw leven, ook voor situaties waarin u niet meer in staat bent zelf te beslissen, biedt een levenstestament uitkomst. In een levenstestament bepaalt u wie er namens u beslissingen mag nemen.

Heeft u geen levenstestament of volmacht afgegeven en u zou wilsonbekwaam worden (bijvoorbeeld als u de ziekte van Alzheimer krijgt) dan zal de kantonrechter een bewindvoerder aanstellen die uw zaken gaat regelen. U heeft op deze benoeming geen invloed. Als u een partner heeft is het zelfs niet altijd zo dat de kantonrechter uw partner tot bewindvoerder benoemt.

Meer weten over het opmaken van uw testament?
Notaris van Goethem
www.notarisvangoethem.nl

_BT Clear