Adviesraad Sociaal Domein gemeente Haaren

Op 28 september 2017 stelde de gemeenteraad van Haaren de verordening voor de Adviesraad Sociaal Domein vast. De Adviesraad Sociaal Domein Haaren is zelfstandig en onafhankelijk van de gemeente. Ze adviseert gevraagd en ongevraagd over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), Jeugdwet en Participatiewet. De gemeente neemt hen hierin ruim van tevoren mee, zodat tijdig hun advies gevraagd kan worden op het gebied van zorg en ondersteuning in Haaren. De adviesraad adviseert het college van burgemeester en wethouders over het Sociaal Domein. Zij adviseren geen cliënten, maar zij horen graag uw tips en tops.

Van links naar rechts op de foto:
• Corrie Steenbergen
• Jan van Kollenburg
• Liesbeth Oerlemans
• Lia Brekelmans
• Ilse Goutziers (boven)
• Ronny Vromen (zittend)
• Marie Jeanne Zuidervaart

Samenstelling Adviesraad Sociaal Domein
De leden zijn positief kritisch ingesteld, signaleren problemen en denken mee over oplossingen. Zo nodig roepen ze (ervarings)deskundigen bij elkaar voor achtergrondinformatie en praktijkervaringen.

Maandelijkse vergadering
De Adviesraad Sociaal Domein Haaren wordt gevoed door signalen uit de samenleving en streeft naar een levendige interactie tussen inwoners van gemeente Haaren en de adviesraad. De Adviesraad Sociaal Domein vergadert maandelijks afwisselend in de 4 dorpen. De vergaderingen zijn openbaar. Wilt u de vergadering bijwonen of heeft u vragen, neem dan contact op via (0411) 64 24 51of kijk op .

Dienstverlening uitkeringen, schulden en bijzondere bijstand

Loket WegWijs is het loket in Haaren voor alle (aan)vragen die je maar (nodig) hebt op het gebied van ondersteuning. Loket WegWijs informeert, adviseert, verwijst en coördineert. Loket WegWijs helpt als het gaat om inkomensondersteuning, welzijn, wonen en zorg.

Regelingen voor minima
Wist u dat iedere gemeente diverse regelingen aanbiedt voor minima? Ook in Haaren is dat het geval. Denk aan een vergoeding voor een lidmaatschap van een sportvereniging en een bijdrage voor de aanschaf van een laptop voor schoolgaande kinderen. Zeker de moeite waard wanneer u een laag inkomen, een bijstandsuitkering, minimumloon of een AOW heeft. Of u voor een van deze voorzieningen in aanmerking komt, is niet in één zin te beschrijven. Dit is afhankelijk van uw situatie, inkomen en vermogen.

Collectieve zorgverzekering foto: collectieve zorgverzekering
Een collectieve verzekering wil zeggen dat er voor een groep mensen tegelijk een verzekering is afgesloten. De gemeente Haaren heeft met VGZ en CZ een contract afgesloten voor een collectieve ziektekostenverzekering. De collectieve zorgverzekering is goedkoper, omdat de gemeente een groep mensen tegelijk verzekert. Inwoners betalen daardoor minder premie voor de basisverzekering en voor de aanvullende verzekering. De collectieve verzekering houdt in:
• Een basiszorgverzekering met het wettelijk verplichte eigen risico
• Een aanvullende verzekering inclusief tandartskosten
• Een korting op zowel de basis als de aanvullende verzekering
• Extra verzekeringspakketten. In deze pakketten zitten extra vergoedingen voor montuur en glazen of contactlenzen, hoortoestellen en batterijen, extra vergoedingen voor psychologische hulp, extra vergoedingen voor tandartskosten, vergoeding voor de eigen bijdrage voor de hulp bij het huishouden van de Wmo en van de persoonlijke verzorging aan huis van de AWBZ.
Wilt u weten of u of uw kind in aanmerking komt voor een minimaregeling neem dan contact op met loket WegWijs (0411) 655990 of www.haaren.nl/loket-wegwijs.

Mantelzorg
Vanaf 2015 bestaat de klankbordgroep mantelzorg. De groep heeft input geleverd voor de Notitie Mantelzorg waarin het gemeentelijk beleid t.a.v. mantelzorg is verwoord. De mantelzorgers in de klankbordgroep leggen signalen neer. Zij geven aan waar mantelzorgers behoefte aan hebben. In de notitie staan diverse onderwerpen genoemd waaraan de afgelopen periode uitvoering is gegeven. Zoals de mantelzorgwaardering en het samenspel tussen formele en informele zorg. Ook heeft de klankbordgroep in beeld gebracht welke respijtmogelijkheden er in Haaren zijn en aangedrongen op een voorziening voor dagactiviteiten waar mantelzorgers ook welkom zijn. Respijtzorg is zorg voor een hulpbehoevende waarbij de mantelzorger zijn taken geheel of gedeeltelijk kan overdragen aan iemand anders. De mantelzorger heeft dan even tijd voor zichzelf.

Mantelzorg overkomt je. Als een naaste chronisch ziek wordt, of gehandicapt dan neem je zorgtaken op je. Dat doe je vanzelf. Je zorgt toch immers voor elkaar! Door het mantelzorgen ontdek je soms van jezelf onvermoede kanten. Zonder problemen neem je taken van de ander over. Leer je nieuwe dingen. En mantelzorgen geeft ook veel voldoening. Soms echter is mantelzorgen een hele klus. Bijvoorbeeld omdat je partner verandert, of omdat de situatie zo ingewikkeld is, dat extra hulp en ondersteuning nodig is. Die vind je meestal in je eigen omgeving, maar soms is dat niet voldoende. Het steunpunt mantelzorg van ContourdeTwern kan dan dat belangrijke steuntje in de rug geven. Met praktische adviezen en met een luisterend oor. Soms ook met het overnemen van regeltaken. Een vrijwilliger kan ook zorg bieden. Maar er zijn natuurlijk verschillen. Een vrijwilliger is niet dagelijks betrokken. En … met een vrijwilliger moet het klikken. Een mantelzorger kan niet zeggen: nou stop ik met mantelzorgen. Een vrijwilliger heeft de vrijheid om zijn hulp af te breken.

 
Sociaal Domein Gemeente Haaren
_BT Clear