Wat is dementievriendelijk?

In onze gemeente groeit het aantal mensen met dementie van 220 op 1-1-2015 naar zo’n 600 in 2030 en 850 in 2040.

Samen met de gemeente Haaren, organisaties op het gebied van welzijn en zorg, de Alzheimerafdeling en vrijwilligers vanuit de verschillende kernen willen we dat mensen met allerlei soorten geheugenproblemen, zoals dementie, gewoon mee kunnen blijven doen in de samenleving. Op deze manier kunnen ze hun leven blijven leiden én geaccepteerd worden door de samenleving, zoals ze dat gewend waren. Een DementieVriendelijke Gemeente of Gemeenschap (DVG) biedt hiertoe concrete handreikingen. De werkgroep zet in op: voorlichting en taboedoorbreking, samenwerking met de middenstand, ondersteuning van mantelzorgers, afstemming met de regionale Alzheimercafés, alsook dagbesteding, tevens ter ontlasting van mantelzorgers.

‘Dagje thuis in het HelvoirThuis’

Bij dagbesteding vanuit het welzijnswerk kunnen inwoners van de gemeente Haaren die wat minder mobiel of vergeetachtig zijn, of zich gewoon wat alleen voelen terecht voor een praatje, ontspanning, beweging, samen een spel doen of gezellig koffie drinken. Het programma wordt in overleg met de gasten samengesteld. Elkaar ontmoeten en met elkaar bezig zijn, daar gaat het om. ‘Dagje thuis’ is elke maandag van 10.00 tot 16.00 uur in het HelvoirThuis. De dag wordt begeleid door enthousiaste en deskundige vrijwilligers én een professional. Een geruststellende gedachte voor partners of mantelzorgers, die dan ook kunnen genieten van wat tijd voor zichzelf. Deze vorm van dagbesteding zonder indicatie zal binnenkort ook in Esch en Haaren worden aangeboden. Voor informatie kunt u contact opnemen met [email protected]
Tel 06 83692717
Iedereen kan meedoen!

De gemeente ondersteunt schoolbesturen bij het bieden van Passend Onderwijs en basisondersteuning. Wanneer extra ondersteuning nodig is dan zoekt de school samen met ouders naar een passende plek. Binnen de regio wordt gebruik gemaakt van samenwerkingsverband de Meierij om met inzet van gezamenlijke kennis complete plannen aan te bieden voor leerlingen.

Participatiewet
De gemeente helpt inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt om werk te vinden. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen aan het werk gaan in een reguliere baan. Soms moet daarvoor de werkplek aangepast worden, bijvoorbeeld als iemand in een rolstoel zit en er geen lift aanwezig is in het gebouw. Maar het kan ook gaan om jongeren die na hun studie maar niet aan een baan komen. Via de gemeente kunnen zij ondersteuning krijgen.

Geen (betaalde) baan?
Als een betaalde baan nog niet of niet meer mogelijk is, kan iemand toch een bijdrage leveren aan de gemeenschap. Bijvoorbeeld door mantelzorg te verlenen of vrijwilligerswerk te doen. Vaak met behoud van uitkering. Voor jongeren tot 27 jaar geldt: school gaat voor werk. In plaats van een uitkering aan te vragen, kunnen zij veel beter een diploma halen. Dat vergroot de kans op een betaalde baan. De gemeente biedt in samenwerking met het onderwijs een passend aanbod van werk en werkervaringsplaatsen, stages en opleidingen.

WSD: Professionals in mensenwerk
Werk is belangrijk. Werk zorgt voor inkomen maar ook voor een sociaal netwerk, voldoening en eigenwaarde. Het is niet voor iedereen makkelijk om een baan te vinden. Een lichamelijke handicap of andere beperking maakt dit zonder hulp vaak bijna onmogelijk. Daarom bieden wij in samenwerking met verschillende partijen ondersteuning aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij het vinden van werk.

Meer informatie
Heeft u vragen over de Participatiewet of heeft u ondersteuning nodig? Neem dan contact op met Loket WegWijs, tel. 0411 65 59 90.

Werkmakelaar
Ilse Vousten is Werkmakelaar voor de gemeenten Boxtel, Haaren en Sint-Michielsgestel. Als Werkmakelaar zorgt Ilse dat werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt en werkgevers in de drie gemeenten met elkaar in contact komen. “Er is nog steeds een groot gat tussen aanbod en vraag. Veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hebben moeite met het vinden van werk en tegelijkertijd is het vaak moeilijk voor een werkgever om iemand met een geestelijke of fysieke beperking in dienst te nemen. Het is mijn taak om de partijen bij elkaar te brengen.“

De Werkmakelaar is in de eerste plaats een vraagbaak voor werkgevers. De regelgeving rondom het werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is vaak complex. Vandaar dat extra ondersteuning voor werkgevers nodig is. Ilse: “Het is voor werkgevers moeilijk om de regelgeving goed bij te houden. Zeker sinds de komst van de Participatiewet is het er niet eenvoudiger op geworden. De vragen waar werkgevers mee komen zijn dan ook divers. Soms gaat het om een eerste contact na een stage of werkervaringstraject, een andere keer om statushouders en dan weer over de invulling van de banenafspraak, een afspraak tussen sociale partners dat werkgevers verplicht om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen.”

Een belangrijke reden voor de gemeente om te werken met een Werkmakelaar is het goede netwerk dat Ilse heeft onder werkgevers in de regio. De gemeente heeft uiteraard inzicht in de groep mensen die begeleid kan worden naar werk. De Werkmakelaar heeft het netwerk aan werkgeverskant en kan op die manier vraag en aanbod bij elkaar brengen.

Hebt u als ondernemer vragen voor Werkmakelaar Ilse Vousten? Neem dan contact met haar op via 06 175 561 13 of [email protected]

Onderwijs voor volwassenen
Veel mensen in Nederland vinden het moeilijk om brieven te lezen, formulieren in te vullen (via de computer) of een kaartje, e-mail of een Whatsapp-bericht te schrijven. Herkent u dit? Wilt u beter leren Nederlands lezen, schrijven, spreken of rekenen? Of wilt u misschien oefenen in het beter omgaan met de computer? Dan kan de gemeente u verder helpen.

Samen met het Koning Willem I College en Sagènn bieden wij gratis diverse cursussen aan. De cursussen zijn bedoeld voor deelnemers vanaf 18 jaar oud, die de Nederlandse taal moeilijk vinden. De cursus is ook geschikt voor mensen die de Nederlandse taal niet als moedertaal hebben, maar al wel goed kunnen spreken en lezen (vanaf taalniveau A2) en al wel wat geoefend hebben met schrijven. Samen met u bekijken we welk cursusaanbod het beste bij u past.

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Nancy de Louw via 0411 65 59 11. Of stuur een e-mail naar [email protected] onder vermelding van N. de Louw.

Werkmakelaar Ilse Vousten

 
Sociaal Domein Gemeente Haaren
_BT Clear