Onze jeugd!

De jeugd heeft de toekomst. Daarom zorgt de gemeente, met professionals en samen-werkingsverbanden in de regio, dat jeugdhulp goed aansluit bij de behoeften van ouders en kinderen. Opgroeien en opvoeden gaat niet altijd vanzelf. Veel problemen kunt u zelf binnen het gezin oplossen, maar soms heeft u behoefte aan hulp van buitenaf. In dat geval kunt u als jeugdige of als ouders/verzorgers een beroep doen op de jeugdhulp binnen uw gemeente.

Jeugdhulp: wat houdt het in?
Alle kinderen moeten veilig en gezond kunnen opgroeien. Ouders en verzorgers spelen daarbij natuurlijk de belangrijkste rol. Maar kinderen en hun ouders die (tijdelijk) extra ondersteuning nodig hebben, kunnen ook op de gemeente rekenen. Want op 1 januari 2015 is de nieuwe Jeugdwet ingegaan en zijn wij als gemeente verantwoordelijk voor alle vormen van jeugdhulp. Jeugdhulp is er voor jeugdigen tot 18 jaar. Het Basisteam Jeugd en Gezin regelt de toegang tot de jeugdhulp. Jongeren van 18 tot 23 jaar kunnen met ondersteuningsvragen ook terecht bij het BJG.

Wij zijn verantwoordelijk voor:
• jeugd- en opvoedhulp
• geestelijke gezondheidszorg (Jeugd-GGZ)
• zorg voor kinderen met een lichte verstandelijke beperking
• jeugdbescherming
• jeugdreclassering
• aanpak van kindermishandeling

BJG: Basisteam Jeugd en Gezin
Het Basisteam Jeugd en Gezin (BJG) is één team van jeugdprofessionals. Het BJG kan u verder helpen als u één of meerdere hulpvragen heeft. De belangrijkste taken van het BJG zijn het samen met u bespreken van uw vragen. Waar heeft u hulp voor nodig? En welke oplossingen zijn er mogelijk? Het bieden van (basis)hulp is één van de mogelijkheden. Indien nodig wordt er toegang verleend tot jeugdhulp. Het BJG volgt een zorgvuldige procedure voor het gehele hulptraject. Vanaf de melding van de hulpvraag tot de uitvoering van de jeugdhulp

Wanneer neemt u contact op met het BJG?
• Als u met een professional wilt sparren over ondersteuning of aanpak.
• Als u vermoedt dat er individuele jeugdhulp nodig is.
• Als er in een gezin meervoudige problemen zijn.
• Als je zelf als jeugdige een vraag hebt aan het BJG, kun je
ook contact opnemen. Het is belangrijk om het BJG in een vroeg stadium erbij te betrekken. Hoe eerder dit gebeurt, hoe lichter de ondersteuning kan zijn.

Vroege signalering
Het vroeg signaleren van problemen bij de jeugd is belangrijk. De huidige werkwijze zorgt ervoor dat snel verbanden kunnen worden gelegd tussen bijvoorbeeld de Wet maatschappelijke ondersteuning, jeugdzorg en werk en inkomen. Professionals spelen een belangrijke rol in de informatievoorziening, bijvoorbeeld binnen het Basis Team Jeugd. Wanneer een breed beeld ontstaat van het volledige gezin dan is ondersteuning op maat mogelijk. Oplossingen kunnen al vroeg worden aangeboden om erger te voorkomen.

Preventie voor Jeugd
Het BasisTeam Jeugd en Gezin werkt nauw samen met onder andere de GGD, MEE en Integrale Vroeghulp, voorschoolse voorzieningen, onderwijs, HALT, welzijnsinstellingen, buurtsport en jongerenwerk en leerplicht. Ons gemeenschappelijke doel is om uw vragen over kinderen en jongeren én de vragen van henzelf, goed, dicht bij huis en vlot te kunnen beantwoorden én de juiste hulp te bieden.

Heeft u vragen of ideeën over (verbetering van) preventie, neem graag contact op met de coördinator preventie van het Basisteam Jeugd en Gezin, via het mailadres van het BJG of via telefoonnummer 06 - 31039148.

ContourdeTwern
Samen met vrijwilligers en bewoners bouwt ContourdeTwern in Boxtel aan een vitale samenleving, waarin ieder mens een goede start kan maken en iedereen zoveel mogelijk meedoet. Jongerenwerk R-Newt Haaren Boxtel ondersteunt jongeren (12 tot 23 jaar) bij het organiseren van activiteiten. Het jongerenwerk is waar de jongeren zijn: op straat, op school of bij evenementen. Vanuit dit contact activeert en ondersteunt het jongerenwerk de jongeren bij zaken rondom school, werk en vrijetijdsbesteding.

Contact BJG Haaren
T. 073 - 553 16 77
E. [email protected]
Bereikbaar op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur

 
Sociaal Domein Gemeente Haaren
_BT Clear