Bewindvoering en schulden

_BT Clear

Sinds 2015 is het mogelijk dat personen onder beschermingsbewind worden gesteld omdat ze te veel geld blijven uitgeven (verkwisting) of problematische schulden hebben. Met problematische schulden wordt bedoeld dat rekeningen of leningen niet meer kunnen worden betaald. Het hebben van een paar onbetaalde rekeningen of een aflossing die iets later wel kan worden betaald valt hier niet onder.

Een beschermingsbewindvoerder moet niet worden verward met een bewindvoerder WSNP. De beschermingsbewindvoerder past op het geld en de waardevolle spullen van een cliënt. Daardoor heeft hij ook personen onder bewind die niet in de schulden zitten, maar door andere (psychische, persoonlijke of verslavings-) problemen hulp nodig hebben. De beschermingsbewindvoerder beheert het geld, vraagt voorzieningen aan en behandelt de post.

De WSNP bewindvoerder regelt het afbetalen van de schulden tijdens een Wettelijke Schuldsanering Natuurlijke Personen. Hij berekent wat elke maand betaald moet worden aan de schulden. De cliënt blijft zelf zijn eigen geld beheren en moet zelf zijn zaken regelen en zijn rekeningen betalen. Als de cliënt dit niet zelf kan, kan hij ook nog een beschermingsbewindvoerder hebben.

De bewindvoerder werkt bij het regelen van de schulden samen met verschillende mensen en instanties. Zo is er contact met de gemeente over bijvoorbeeld bijzondere bijstand, kwijtscheldingen en minimaregelingen. Natuurlijk is er ook veel contact met de klant en/of begeleiding over geld voor boodschappen, geld voor kleding en andere kosten. Er wordt regelmatig overlegd met schuldeisers over de openstaande schuld en hoe dit geregeld gaat worden. Meestal wordt er een verzoek schuldregeling ingediend bij de Kredietbank Noord Nederland, rechtstreeks of via de gemeente, over het treffen van een schuldenregeling (schuldsanering). Als dit door omstandigheden niet kan dan wordt er door de beschermingsbewindvoerder uitstel van betaling gevraagd of een regeling getroffen.

FrL. Bewindvoeringen
en Budgetbeheer B.V.
Berglaan 56 – 9203 EJ Drachten
Postbus 122 - 9200 AC Drachten
Tel. 0512-580310
E-mail: [email protected]

_BT Clear

Jeugdhulp in de gemeenten

_BT Clear

De gemeente is sinds een aantal jaren (mede) verantwoordelijk voor het veilig en gezond opvoeden en opgroeien van jonge en jeugdige inwoners. De gemeente doet daarom aan preventie en ondersteuning. Een groot voordeel van de nieuwe werkwijze is dat de zorg minder versnipperd is.

Opvoeden is soms best lastig. Iedereen loopt wel eens tegen een lastige situatie aan. Vroegtijdig een vraag stellen of hulp zoeken voorkomt vaak problemen. Durf vooral te vragen. U kunt – zoals u al gewend bent – contact opnemen met bijvoorbeeld de school van uw kind(eren), het consultatiebureau, het maatschappelijk werk of de huisarts. U kunt ook de gemeente bellen. De medewerkers kijken samen met u naar uw hulpvraag en welke oplossing het beste bij uw situatie past. Daarnaast organiseren we met enige regelmaat thema avonden en Heit en Mem café’s. De gemeente is namelijk verantwoordelijk voor jeugdhulp. Voor elk kind zoeken we passende hulp of zorg. Ieder kind verdient eerlijke kansen. Kinderen met een indicatie voor intensieve kindzorg, kinderen die verpleging nodig hebben en kinderen die vrijwel zeker nooit zelfstandig kunnen wonen, vallen niet onder de Jeugdwet.

Meer informatie:
Telefonische bereikbaarheid: Tel: 0519-298888
WhatsApp: 06 12 08 30 46
maandag t/m donderdag: 08.30 – 16.30 uur
vrijdag: 08.30 – 12.00 uur

_BT Clear
_BT Clear