_BT Clear

Oost west...

Langer zelfstandig blijven wonen: de overheid stimuleert het en veel ouderen willen het zelf ook. In 1990 woonde zo’n 30 procent van de 80-plussers in een verzorgings- of verpleeghuis, in 2040 is dat naar verwachting nog maar 8 procent. Wij blijven het liefst in onze vertrouwde omgeving, met een beetje hulp van familie, buren of vrienden en van de thuiszorg.

De Rabobank wil mensen helpen om langer zelfstandig te blijven wonen. Met producten en diensten, maar vooral met informatie, kennis en oplossingen. Dit biedt de bank, in samenwerking met Interpolis, nu ook aan op www.IkWoonLeefZorg.nl. Het online platform is gericht op 65-plussers (3 miljoen in 2016) en op mantelzorgers (4 miljoen).

IkWoonLeefZorg is onderverdeeld in vier categorieën: zelfstandig wonen, hulp en zorg, sociale contacten en financiën. Door een test in te vullen krijgt u informatieve artikelen die aansluiten op uw vraag; op maat, aangevuld met tips en mogelijke oplossingen. Bijvoorbeeld: u wilt gezonder leven, maar alleen lukt het u niet. Wie kan u hierbij helpen? Welke mogelijkheden zijn er om samen met anderen te eten? Of te wandelen? Het platform geeft u tips. Of, u zorgt voor uw moeder en wilt er graag een weekje tussenuit. Wie kan de zorg even van u overnemen? Het platform geeft u informatie over zogenaamde ‘respijtzorg’.
Artikelen vormen één ingrediënt van het platform. Daarnaast is het mogelijk om producten (en later ook diensten) te bestellen. Het derde element van de website zijn de verwijzingen naar websites van andere organisaties, instellingen en bedrijven. Er is natuurlijk al heel veel goede informatie beschikbaar, maar met dit platform komt het bij elkaar.

Ten slotte biedt het platform financiële informatie en tips. Over uw inkomen na uw pensioen of de mogelijkheden voor als uw lijfrente vrijvalt. Heeft u behoefte aan uitgebreid advies? Maak dan vrijblijvend een afspraak met een Rabo-adviseur.

Michel Willebrands
Manager Particulieren & Private Banking Rabobank Noordoost Friesland

Tel. 0511- 42 63 33
[email protected]

_BT Clear

De eerste stap om geweld te stoppen

_BT Clear

Weinig zelfvertrouwen, slecht slapen, nachtmerries, problemen op school of werk, veel ruzies, constant de grenzen opzoeken, eenzaamheid. Geweld heeft vele gevolgen. Het bedreigt de ontwikkeling van kinderen, waarmee de kans groter is dat ze later weer met geweld te maken krijgen. “Dat patroon willen we doorbreken”, zegt Rianne Waanders van Fier.

Fier biedt behandeling en begeleiding aan kinderen, jongeren en volwassenen die specialistische hulp nodig hebben omdat ze te maken hebben (gehad) met huiselijk geweld, complexe scheidingen, (seksueel) misbruik, loverboyproblematiek en traumagerelateerde problematiek.

Praat erover

“Om het geweld te stoppen, is het belangrijk dat mensen erover gaan praten. Dat is een belangrijke eerste stap naar hulp”, zegt Rianne Waanders. “Ga naar een bekende die je vertrouwt, naar de huisarts of het gebiedsteam. Ook kun je bellen met Veilig Thuis of rechtstreeks met Fier. Mensen kunnen daarnaast (anoniem) met onze hulpverleners praten via de chat. Wij bieden hulp aan alle betrokkenen: plegers, slachtoffers én getuigen van geweld.”

Gevolgen van geweld

Voor jonge slachtoffers van geweld geldt dat het belangrijk is dat ouders, scholen een andere betrokkenen zich bewust zijn van de gevolgen. Veel kinderen en jongeren hebben na het meemaken van geweld last van concentratieproblemen, ze voelen zich angstig of somber en hebben opvallend gedrag: ze trekken zich terug of zoeken juist de grenzen op en maken veel ruzie. Hierdoor ontstaan problemen op school, thuis en in de relaties met anderen. Ze lopen daardoor vast.

Rianne: “Vaak is gedragsproblematiek de reden om hulp te zoeken en blijkt pas later dat dit komt doordat ze veel hebben meegemaakt. Met specialistische hulp kunnen we werken aan verwerking van traumatische ervaringen en het vergroten van weerbaarheid.”

Kijk voor meer informatie op www.fier.nl

_BT Clear
_BT Clear