_BT Clear

Digi-Taalhuizen in bijna elke bibliotheek in Noord-Fryslân

Bibliotheken, gemeenten, welzijnsorganisaties, ROC Friesland College en Stichting Lezen en Schrijven timmeren hard aan de weg met Digi-Taalhuizen. Inmiddels is er in bijna elke vestiging van Bibliotheken Noord Fryslân (o.a. in Dokkum, Kollum, De Westereen, Buitenpost en Surhuisterveen) een Digi-Taalhuis: een plek waar mensen door hulp en ondersteuning beter leren lezen, schrijven en computeren.

In Fryslân zijn er in verhouding veel laaggeletterden (12,1% van de inwoners tussen de 16 en 65 jaar). In het Digi-Taalhuis kunnen zij door computerprogramma’s, cursussen, een collectie boeken in eenvoudig Nederlands, begeleiding en waar nodig doorverwijzing de basisvaardigheden beter onder de knie krijgen.

Gezocht: Taalmaatjes

Ook taalmaatjes helpen mensen die beter willen leren lezen, schrijven of computeren. De bibliotheek is regelmatig op zoek naar nieuwe taalmaatjes: vrijwilligers met goede sociale vaardigheden, die taal- en digitaalvaardig zijn, minimaal drie uren per week beschikbaar zijn en bereid zijn een training van enkele dagdelen te volgen. Meer weten of aanmelden? Neem contact op met Sylvia Laarman: [email protected] of 088-1656 123.

Taalmaatje aan het woord

Inge van den Bosch geeft in Dokkum en Kollum les aan taalcursisten. ‘Ik beleef er ontzettend veel plezier aan. Waarom? Ik leer nu een vrouw internetbankieren. En het is zó’n lief mens. Iedereen leeft in zijn eigen wereldje en in dat wereldje was ik waarschijnlijk nooit in contact gekomen met deze mevrouw. Dankzij dit werk dus wel. Om taalmaatje te worden heb ik eerst een taaltraining gevolgd. Daardoor kan ik bijvoorbeeld laaggeletterdheid sneller herkennen.’

Serious game voor laaggeletterden

Bibliotheken Noord Fryslân werkt samen met Grendel Games ook aan een game voor laaggeletterden. Het betreft een serious game waarmee mensen nieuwe vaardigheden aanleren of gestimuleerd worden om gedrag te veranderen. De nog te ontwikkelen game kan deelnemers motiveren om contact op te nemen met een Digi-Taalhuis.

Waarom Digi-Taalhuizen?

De bibliotheek zet zich met man en macht in om laaggeletterdheid terug te dringen. Belangrijk werk, want wie de basisvaardigheden onder de knie heeft, kan zich makkelijker ontwikkelen en deelnemen aan de hedendaagse maatschappij.

Hulp nodig?

Beter leren computeren, lezen of schrijven?
Kom naar de bibliotheek of bel 088 – 1656 123.

Kleine moeite, geweldig gevoel!
Getrainde vrijwilligers met levenservaring begeleiden gezinnen

Home-Start NOF biedt jonge gezinnen opvoedingsondersteuning, praktische hulp en vriendschappelijk contact. Deze hulp is laagdrempelig, gelijkwaardig en sluit aan bij de behoefte van ouders.

Home-Start is een gecertificeerd programma van Humanitas en wordt al 23 jaar succesvol aangeboden in ruim 130 gemeenten. Dit programma sluit goed aan bij het reguliere aanbod van professionele organisaties en wil zwaardere hulpverleningstrajecten voorkomen. Getrainde vrijwilligers helpen ouders om weer positiever om te gaan met hun situatie. Home-Start speelt in op de kracht van ouders, zodat zij weer gaan geloven in hun eigen opvoedvaardigheden. Vrijwilligers sluiten aan bij de vraagbehoefte van ouders en nemen het stuur niet over. Door een goede match tussen ouder en vrijwilliger ontstaat er al snel een vertrouwensband, waardoor ouders zichzelf kunnen zijn en alles bespreekbaar is. Vrijwilligers komen een dagdeel per week, zolang de ouder dat wenst. Gemiddeld is dat één jaar tot maximaal 1 ½ jaar. Dát het werkt is inmiddels door diverse onderzoeken gebleken. Ouders waarderen deze vorm van hulp omdat het aansluit bij hun vraagbehoefte. Ze voelen zich begrepen en waarderen het dat vrijwilligers oordeelloos luisteren.

Ieder sociaal betrokken mens is in staat om een ander mens te helpen. Vrijwilligers zijn ervaringsdeskundigen. Zij zetten hun persoonlijke vaardigheden in en voelen zich betrokken bij het wel en wee van hun gezin. Ze luisteren en geven alleen advies als erom gevraagd wordt en ondernemen leuke dingen met het gezin. Vrijwilligers bieden hulp zonder voorwaarden en laten door voorbeeldgedrag zien hoe het soms effectiever kan. Home-Start speelt in op de kracht van ouders, maar ook de kracht van vrijwilligers die groeien door alles wat ze leren binnen de gezinnen en diverse bijeenkomsten. Nieuwe vrijwilligers volgen eerst een basistraining van zes ochtenden. Daarin komt de werkwijze van Home-Start aan bod en wordt geoefend met diverse praktijksituaties. Er zijn terugkombijenkomsten, waarin de praktijkervaringen (anoniem) gedeeld worden. Vrijwilligers zijn het ‘goud’ van de organisatie en daarom wordt er veel in hen geïnvesteerd. Humanitas heeft een goede reiskosten regeling en jaarlijks worden diverse trainingen aangeboden en vrijwilligersdagen georganiseerd.

Dit werk biedt vrijwilligers mogelijkheden om in aanraking te komen met gezinnen waar je anders niet over de drempel stapt. Het geeft een bredere kijk op de maatschappij en leert mensen relativeren. Maar bovenal geeft het veel voldoening als je een ouder weer positiever ziet worden en ze tegen je zegt: “Je kwam op het juiste moment en dit was net wat ik nodig had. Ik heb veel gehad aan je luisterend oor en voelde me begrepen” Daar doen we het voor! Maar ook voor de vrolijke gezichtjes van de kinderen die je op staan te wachten als je komt. Want als een moeder zich goed voelt, heeft dat ook een positief effect op omgang met de kinderen. Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom!

Contactgegevens: zie advertentie.

_BT Clear
_BT Clear