Vrijwilligerswerk kleurt je leven!

_BT Clear

Wil je iets doen voor een ander? Voel je je maatschappelijk betrokken? Zoek je een zinvolle vrijetijdsbesteding? Of wil je weer onder de mensen komen? Meld je dan aan als vrijwilliger bij het Vrijwilligers Informatie Punt. Vrijwilligerswerk is werk dat je onbetaald en onverplicht doet, voor anderen of voor de samenleving.

Buddy gezocht

Een jongen van 18 jaar (begeleid wonen in Gieten), is op zoek naar een maatje tussen de 18 en 30 jaar met wie hij leuke dingen kan gaan ondernemen, zoals bijvoorbeeld: fietsen (tussen 20 - 40 kilometer), wandelen, bordspelletjes doen (o.a. Yahtzee), krant lezen, samen koken & trainen voor de 4 mijl. Deze jongen wil in 2017 namelijk mee lopen met de 4 mijl van Groningen en zal hiervoor moeten trainen. Misschien vind je het leuk om dit samen met hem te doen? Wil jij zijn buddy worden? Kijk voor deze ‘vacature’ en meer op www.vrijwilligerswerkaaenhunze.nl

*Let op, het is mogelijk dat bovenstaande ‘vacature’ al is vervuld op het moment dat de krant ‘Gezond & Fit Aa en Hunze’ verschijnt.

Vrijwilligers Informatie Punt (VIP)

Het VIP ondersteunt en versterkt vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties. Naast informatie en advies, biedt het ook bemiddeling, deskundigheidsbevordering en maatschappelijke stages.•

Zorg voor een ander? Denk ook aan jezelf...

 

Zorg je voor een familielid, vriend of buur met een ziekte of handicap? En doe je dat onbetaald, uit liefde, noodzaak of persoonlijke betrokkenheid? Dan ben je mantelzorger. Dit is vaak een zware taak waarbij je jezelf kunt vergeten. Even tijd voor jezelf nemen, schiet er dan bij in. Toch kun je alleen goed voor een ander zorgen, als je ook goed voor jezelf zorgt. Even ontspannen en tijd voor jezelf is daarbij belangrijk. Dit kan een uurtje sporten zijn, een avondje voor jezelf, maar ook bijvoorbeeld dagbesteding of logeeropvang voor degene voor wie je zorgt.

Deel je zorg

Delen van de zorg begint met het bespreekbaar maken. Vraag mensen in jouw omgeving of ze je kunnen helpen. Begin klein en dichtbij. Vraag iemand die je goed kent om bijvoorbeeld een boodschap voor je te doen. Hij of zij zal het vast fijn vinden om te kunnen helpen!

Ondersteuning

Gelukkig zijn er verschillende organisaties die je ook kunnen ondersteunen bij de dagelijkse zorg. Soms kunnen ze deze zelfs (deels) op zich nemen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op met het Sociaal team Aa en Hunze, bereikbaar via e-mail [email protected] of telefoonnummer (0592) 26 34 68.
Je kunt ook terecht bij het Centraal Punt Mantelzorg via telefoonnummer (0592) 24 59 20. Meer informatie staat op www.mantelzorgaaenhunze.nl/cmah.•

_BT Clear

‘Ik heb geleerd voor mezelf op te komen’

“Elke donderdagmorgen hebben we les in De SPIL in Gasselternijveen. Iedereen leert op zijn eigen niveau en iedereen heeft zijn eigen boek. Ik werk uit 2 verschillende taalboeken en uit een rekenboek. Voor de afwisseling krijgen we ook wel eens een puzzel. Dat is erg leuk en een keer wat anders. We lezen samen artikelen uit de Startkrant en praten dan over het onderwerp. b.v. gezondheid of veiligheid op het werk. We praten ook over belangrijke gebeurtenissen zoals de verkiezingen. We werken ook met de computer, dat vind ik leuk. Dat kun je thuis ook doen. Ik ben op vakantie naar Tenerife geweest en daar heb ik een lang reisverslag van gemaakt. Daar ben ik heel goed in. Ik heb het verslag in de les voorgelezen.

In de cursus heb ik ook geleerd om voor mezelf op te komen en om meer te praten over dingen.
Als je moeite hebt met Nederlands of rekenen is deze cursus goed voor jezelf. Er zijn nog plekjes vrij. We hebben een leuke en gezellige groep. Iedereen is welkom.

Je kunt ook een keer om 10 uur langskomen want dan drinken we koffie”.

Hendrik

Laaggeletterdheid

In Nederland is laaggeletterdheid een groot maatschappelijk probleem. In Nederland is 1,3 miljoen van de mensen tussen de 15 en 65 jaar laaggeletterd. Dit is 1 op de 9 Nederlanders!
Veel mensen denken dat laaggeletterdheid alleen over het niet of nauwelijks kunnen lezen gaat. Maar het is meer: onvoldoende kunnen lezen, schrijven, rekenen en omgaan met alledaagse technologie.

Maatschappelijke redzaamheid
In Drenthe gaat het om ongeveer 55.000 mensen. Zij worden belemmerd bij hun dagelijks functioneren. Je kunt bijvoorbeeld niet zelf een treinkaartje kopen, of bijsluiters van medicijnen lezen. (Digitaal) formulieren invullen is bijna onmogelijk en berichtjes sturen met een smartphone een worsteling.
Dit alles leidt tot problemen bij de opvoeding van kinderen, het volgen van onderwijs, het vinden en behouden van werk, het leiden van een gezond leven, maatschappelijke redzaamheid en een actief burgerschap. Vaak is de drempel groot om een taalcursus te volgen, omdat er nog steeds een taboe rust op laaggeletterdheid.

Ken jij of ben je iemand die moeite heeft met lezen, rekenen? Of vind je het lastig om met computers om te gaan? Dan zijn er verschillende mogelijkheden in de gemeente Aa en Hunze die jou kunnen helpen.

Het Taalhuis in Gieten
Het Taalhuis richt zich op mensen die moeite hebben met lezen en schrijven van 18 jaar en ouder. Het is een toegankelijke en laagdrempelige plek in de bibliotheek van Gieten, waar je geholpen wordt met een taalvraag. In het Taalhuis zitten mensen die jou kunnen begeleiden of doorverwijzen. Het Taalhuis is tot stand gekomen in samenwerking met verschillende partijen: de gemeente Aa en Hunze, Impuls, Drenthe College, Werkplein Baanzicht, Stichting Lezen en Schrijven en de Bibliotheek Aa en Hunze. Andere projecten die de bibliotheek organiseert voor laaggeletterden zijn bijvoorbeeld Digisterker, Boekstart, Leesklik, Klik en Tik en Bibliotheek op school.

Cursus Basisvaardigheden Drenthe College
Elke dinsdag- en donderdagmorgen volgt een groepje anderstalige vrouwen Nederlandse les. De lessen worden door docenten van het Drenthe College gegeven in de bibliotheek in Gieten. In de lessen wordt aandacht besteed aan goed naar elkaar (leren) luisteren en spreken. Er wordt gewerkt met materiaal uit speciale lesboeken, de krant worden gelezen en er is aandacht voor het schrijven. Daarnaast wordt ook Nederlands geleerd door middel van spel.
Het is heel belangrijk voor de vrouwen om beter Nederlands te leren spreken en lezen. Zo krijgen ze gemakkelijker contact met buren en kunnen ze zich in het dagelijks leven beter redden. Voor het maken van een afspraak bij de dokter of tandarts is goed Nederlands spreken heel belangrijk, om rare misverstanden te voorkomen.

Meer informatie over activiteiten voor laaggeletterden staan op de website van de bibliotheek in Gieten:
www.bibliotheekgieten.nl.

_BT Clear

GEZOND EN FIT Aa en Hunze

_BT Clear