Beter in je vel

_BT Clear

Voeding speelt een centrale rol bij de gezondheid en weerstand van de mens. Een diëtist kan daarom een uitkomst zijn voor mensen die baat hebben bij een bepaald dieet of voedingspatroon. Een diëtist analyseert je voedings- en bewegingsgewoonten en kan aan de hand daarvan gericht advies geven en je begeleiden. Zodat je gezonder gaat leven en letterlijk en figuurlijk, beter in je vel gaat zitten.

Dieetadvies

Een diëtist kan bijvoorbeeld adviseren over voeding tijdens ziekte, bij overgewicht, eetstoornissen, voedingsallergieën, bij maag- en darmklachten of tijdens de zwangerschap. De diëtist zorgt daarbij voor een goede afstemming van verschillende factoren, zoals je voedingsvoorkeur, leefomstandigheden, gewicht en leeftijd.

Vergoeding basisverzekering

Dieetadvies door een diëtist wordt gedeeltelijk gedekt door de basisverzekering van alle zorgverzekeraars. Om precies te zijn: je krijgt een vergoeding voor de eerste drie behandeluren per kalenderjaar. Je hoeft geen eigen risico te betalen als de vergoeding van dieetadvies plaatsvindt via de zogenoemde ‘ketenzorg’, waar huisartsen en diëtisten onder kunnen vallen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de diagnose diabetes, COPD of CVRM. In andere gevallen is het eigen risico wel van toepassing. Uitzondering hierop zijn kinderen tot 18 jaar oud: voor hen geldt geen eigen risico. In een aantal gevallen kun je zonder verwijzing gebruik maken van dieetadvies. Er geldt hierbij wel een voorwaarde:

*In de polisvoorwaarden van je (aanvullende) zorgverzekering staat dat directe toelating zonder verwijzing volledig wordt vergoed. Sommige zorgverzekeraars, zoals CZ en de Friesland, staan directe toelating niet toe. Er is dan een doorverwijzing van een arts vereist. Bron: www.zorgwijzer.nl

Diëtisten in Aa en Hunze

In Aa en Hunze zijn verschillende diëtisten en voedingsdeskundigen gevestigd. Vraag je huisarts om advies of ga zelf op zoek naar een adres via internet. Liever online advies? Dat kan ook: sommige diëtisten geven online advies en coaching. Ook zijn er Apps te downloaden voor het ‘online afslanken’. Kijk vooral welke manier bij je past en wat voor jou werkt, dan is de kans van slagen het grootst.

_BT Clear

TIPS!
Zo houd je je nieuwe voornemen goed vol in het nieuwe jaar!

_BT Clear

Het populairste goede voornemen van de afgelopen jaren is afvallen. Overtollige kilo’s zijn lastig en leveren gezondheidsproblemen op. Wil je een paar kilo’s kwijt? Dit zijn een paar basisregels die daarbij helpen:

Stop met lege calorieën

Als je wilt afvallen, begin dan met het weglaten van ‘lege calorieën’. Dat zijn om te beginnen toegevoegde suikers. Je hebt ze écht niet nodig, ze leveren alleen maar calorieën en geen vitamines, mineralen of vezels. Dus weg met koek, snoep en frisdrank. Stop of verminder ook de alcoholconsumptie. Dat zorgt voor nog meer lege calorieën en verhoogt bovendien ook nog de zin in snacken.

Drink veel water

Water drinken voor het eten helpt om af te vallen, zo blijkt uit onderzoek. Dat komt omdat het de maag al vult, waardoor je minder eet bij de maaltijd. Er is geen beter drankje dan water van goede kwaliteit. Water breekt het voedsel af, houdt je lichaamstemperatuur in balans en de huid soepel.

Eet veel eiwitten en vezels

De voedingsstof die het meest verzadiging geeft, is eiwit. Als je meer eiwitrijke producten toevoegt aan je maaltijden, heb je minder snel weer honger. Voorbeelden van eiwitrijke producten zijn: kwark, yoghurt, kaas, eieren, vis, vlees en peulvruchten. Vezelrijke producten houden je maag ook lekker lang bezig. Je vindt veel vezels in volkoren graanproducten, fruit, groenten, peulvruchten, noten en aardappelen.

Beweeg minstens een uur per dag

Een half uur bewegen per dag is de norm voor gezonde mensen. Als je wilt afvallen, is dat volgens deskundigen niet genoeg. Streef naar een uur per dag. Bouw het langzaam op en zoek je beweging juist in het dagelijks leven: wandelen, tuinieren, op de fiets boodschappen doen. Alles telt mee!

Groenten: eet er veel van!

Van groenten eet je echt nooit te veel. Ze bevatten nauwelijks calorieën en zitten wel vol met voedingsstoffen als vitamines, mineralen en vezels. Echt het tegenovergestelde van de lege calorieën dus. Streef naar minimaal 200 gram groenten per dag, maar (veel) meer is ook een goed idee. Eet groenten bij de lunch, het avondeten en tussendoor. Als bij het avondeten de helft van je bord gevuld is met groenten, dan ben je goed bezig!

Eet minder grote porties en laat toetjes staan

Kijk eens naar de hoeveelheid op je bord. Ben je in de loop van de tijd niet steeds meer gaan eten? Je maag rekt daardoor uit en het duurt langer voordat je verzadigd bent. Neem een boterham minder. Vervang aardappelen en grote stukken vlees voor meer groenten. Het duurt minstens een kwartier voordat je maag het signaal aan je hersenen afgeeft dat je ‘vol’ bent. Eet daarom langzaam en wacht een tijdje voordat je besluit om meer te eten of een toetje te pakken. Een toetje heb je niet nodig en zorgt voor extra calorieën.

Wie zijn goede voornemen drie maanden heeft weten vol te houden, slaagt er meestal ook in om dat de rest van het jaar te blijven doen.

_BT Clear

Gezonde lunch

Begin het nieuwe jaar goed en neem een gezonde lunchtrommel mee.
Wil je wat ideetjes?

_BT Clear
  • volkoren boterhammen belegd met hartig beleg zoals kaas, ham, kipfilet met een beetje sla of plakjes komkommer ertussen
  • gekookt eitje
  • krentenbol of mueslibol met kaas
  • een stuk fruit of een portie klein fruit, zoals aardbeien, druiven en frambozen
  • groenten, zoals komkommer, (snoep)tomaatjes, paprika en wortel
  • een wrap besmeerd met kruidenkaas en gevuld met groenten
  • puntje quiche
  • (opgerolde) omelet
  • Bij drinken kun je denken aan een beker met water,
    zelfgemaakte ice tea of sterk verdunde diksap.
    Is er een koelkast aanwezig op je school/werk?
    Dan kan een smoothie, melk of karnemelk ook.

Verantwoord yoghurtijs

Yoghurtijs verantwoord? Helaas… de kant-en-klaar versie uit de supermarkt is helemaal niet zo gezond. Het zit namelijk boordevol suiker. Daarom hier een recept voor een "echt” verantwoord yoghurtijsje.

Maak 400 gram rijpe aardbeien schoon en blender deze kort tot moes. Klop 125 ml slagroom stijf. Voeg 300 ml volle yoghurt, de aardbeienmoes en 75 gram geraspte kokos aan de slagroom toe. Spatel alles voorzichtig door elkaar. Giet het mengsel vervolgens in de ijsmachine. Heb je geen ijsmachine? Bevries dan de aardbeien en blender deze samen met de yoghurt en de room tot ijs. Na ongeveer 40 minuten in de diepvries heb je heerlijk verfrissend ijs. In plaats van aardbeien kun je natuurlijk ook frambozen of bosbessen gebruiken.

_BT Clear

GEZOND EN FIT Aa en Hunze

_BT Clear