Verantwoordingskrant gemeente Brunssum

_BT Clear

Wat is er bereikt?

_BT Clear

In de afgelopen twee jaar heeft het college van B&W uitvoering gegeven aan het coalitieprogramma 2018-2022. Daarbij zijn onder andere de volgende resultaten bereikt.

  • De gemeente Brunssum krijgt het rapportcijfer 9 voor de financiële positie. Volgens onderzoeker BDO staat Brunssum qua financiële gezondheid op plek 22 van de 139 gemeenten met 25.000-50.000 inwoners.
  • De gemeente Brunssum start met een wijkbedrijf. Vanuit het wijkbedrijf gaat de gemeente het onderhoud van de openbare ruimte organiseren, toezicht houden op veiligheid in de wijk, maar bijvoorbeeld ook klussen aanbieden voor mensen die hulpbehoevend zijn.
  • Gemeente Brunssum, Provincie Limburg en Stadsregio Parkstad Limburg besluiten samen te investeren in de Oostflank. Het gebied van 360 hectare gaat flink op de schop. Er komen betere verbindingen, een facelift voor bedrijventerreinen, nieuwe bedrijfskavels en meer ruimte voor groen, energieopwekking en recreatie.
  • Gemeente en de NAVO-basis ondertekenen een overeenkomst waarin ze beloven nauwer samen te werken bij het onderbrengen van NAVO-detailhandel en andere NAVO-diensten in het centrum-winkelgebied.
  • Het winkelcentrum krijgt een nieuwe, warmere uitstraling, met minder steen, meer hout en meer groen. Ook de straatverlichting wordt helemaal vernieuwd.
  • Het project ‘Mobility Mentoring’ gaat van start in Os Hoes. Hiermee kunnen minimaal 130 mensen met problematische schulden weer op weg geholpen worden.
  • De schuldhulpverlening in Brunssum is goed toegankelijk voor inwoners die deze vorm van hulp zoeken. Dat concludeert de Nationale Ombudsman in een landelijk onderzoek. De ombudsman keek onder meer naar de laagdrempeligheid van de procedure en de ondersteuning aan mensen die zichzelf niet goed kunnen redden.
  • De Brunssumse jeugdhulp krijgt de beoordeling ‘goed’ door het Toezicht Sociaal Domein. De Inspectie is met name lovend over de succesvolle afstemming binnen de uitvoering van de hulp tussen gemeente, zorgprofessionals en het gezin.
  • Uit een tevredenheidsonderzoek onder klanten van de Brunssumse jeugdhulp blijkt dat respondenten (zeer) tevreden zijn over de toegang tot de zorg, en tevreden over de kwaliteit van de zorgverlening en het resultaat van de jeugdhulp.
  • De gemeente opent één loket voor zorg, jeugd en uitkering: het loket Sociaal Centraal.
  • Innovatieve aanpak helpt 50 mensen aan een baan. Het gaat om mensen in de bijstand die extra hulp op de arbeidsmarkt goed kunnen gebruiken, bijvoorbeeld vanwege een arbeidsbeperking of taalachterstand. Mede als gevolg van deze aanpak is het aantal mensen in de Brunssumse bijstand inmiddels historisch laag. In 2018 daalde het aantal mensen met een uitkering met 10%. In 2019 met nog eens 2,5%.
  • De gemeente stelt de Lokale Educatieve Agenda vast. In die agenda worden de onderwijsthema’s vastgelegd voor de komende jaren. Voor het eerst mogen de kinderen de thema’s meebepalen. De LEA 2019-2022 richt zich op ‘duurzaamheid’, ‘gezondheid’, ‘veiligheid’ en ‘talentontwikkeling’.
  • Brunssum gaat een Integraal Kind Centrum ontwikkelen voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar. In een dergelijk kindcentrum komen onder één dak onderwijs, opvang, zorg, cultuur, sport en taalscholing samen. Door naast onderwijs en opvang ook verbinding te zoeken met zorg en welzijn, gezondheid en voeding, ontstaat een gunstig ontwikkelingsklimaat voor elk kind, ongeacht zijn of haar afkomst.
  • Kinderen die de peuteropvang van het CMWW bezoeken, doen het beter in het basisonderwijs dan kinderen die dat niet hebben gedaan, blijkt uit onderzoek. Dat komt door de VVE-aanpak op de peuterspeelzalen, waarbij al heel vroeg spraak- en taalproblemen worden aangepakt. Van alle Brunssumse kinderen volgt ruim 80% het VVE-programma van 6 of 10 uur per week.
  • Brunssumse kinderen zijn in de afgelopen jaren beter gaan bewegen. Dat blijkt uit metingen onder bijna 1.500 scholieren van de basisscholen in Brunssum. De metingen laten zien dat de motorische vaardigheden van de Brunssumse jeugd fors zijn verbeterd. De motorische vaardigheden zeggen wat over de kracht, uithoudingsvermogen, snelheid, techniek en coördinatie van elk kind.
  • De gemeente neemt het schoolgebouw van het Romboutscollege over. Hiermee voorkomt de gemeente dat het voortgezet onderwijs uit Brunssum verdwijnt.
  • Het stadsdeel Brunssum-Noord wordt geselecteerd door het ministerie van BZK als ‘Proeftuin Aardgasvrije Wijk’. Brunssum is daarmee één van de circa 20 gemeenten die van het Rijk een financiële uitkering krijgen om te leren hoe een bestaande wijk succesvol van het aardgasnetwerk gehaald kan worden. Dat gebeurt samen met bewoners, gebouweigenaren, woningcorporaties, netbeheerders, energieleveranciers en andere bedrijven. Vergroening van de gemeentelijke gebouwen. Op het dak van Sporthal Rumpen zijn 432 zonnepanelen geplaatst, goed voor het energieverbruik van 38 huishoudens.

Wethouder Math Houben (midden) viert samen met leerlingen een ‘groene start’ van de Lokale Educatieve Agenda 2019-2022. Eén van de thema’s is ‘duurzaamheid’.

Wethouder Servie L’Espoir (tweede van links) maakt afspraken om te komen tot kindcentra in Brunssum met het CMWW, Kinderopvang Humankind, Kinderopvang Parkstad, en Onderwijsstichting Movare.

Door een innovatieve aanpak slaagt de gemeente er steeds beter in om mensen uit de bijstand aan een baan te helpen. Wethouder Hugo Janssen feliciteert een aantal kandidaten met het succesvol afsluiten van hun leer-werktraject.

Wethouder Jo Mertens op de Oostflank. Het gebied van 360 hectare gaat flink op de schop.

Wethouder Carolus de Rijck in het vernieuwde winkelcentrum. De gemeente investeerde de afgelopen tijd in een mooi winkelgebied waar het goed winkelen of een terrasje pikken is.

_BT Clear