Verantwoordingskrant gemeente Brunssum

Math Houben (PAK)

“Je kunt iets doen waar generaties profijt van hebben”

_BT Clear

Toen u aantrad als wethouder, wat waren uw belangrijkste ambities?

Mijn belangrijkste ambitie was ervoor te zorgen dat het voortgezet onderwijs in Brunssum blijft. In 2017 kregen we van LVO te horen dat ze het Romboutscollege gingen sluiten. LVO heeft ons toen gevraagd om het schoolgebouw over te nemen. Alleen zo konden we sluiting van onderwijs op die locatie voorkomen. Dat hebben we toen ook gedaan.

LVO is hier gestart met Compass, een kleinschalige onderwijsvorm voor leerlingen met een MAVO-, HAVO- en VWO-advies. Compass past bij Brunssum, omdat de gebruikte onderwijsmethode goed aansluit bij de lesmethoden op een aantal basisscholen. Compass gaat nu het derde jaar in. En het gaat goed. Het aantal leerlingen neemt nog steeds toe.

Terugkijkend op de eerste twee jaar, waar bent u vooral trots op?

Dat Brunssum financieel gezond is. We kregen onlangs, in een landelijk onderzoek, een 9 voor onze financiële gezondheid. Dat blijkt ook uit onze cijfers. Vorig jaar, in 2019, hielden we 2,7 miljoen euro over. Daarmee laten we zien dat we in Brunssum de zaakjes goed voor elkaar hebben. Een ander mooi resultaat is de Gezonde Basisschool. Dat is een landelijk project dat in Brunssum op de school in Langeberg loopt. Centraal staat de gezondheid van de kinderen. Langeberg is een ‘beweegschool’, dus tijdens de lessen, maar ook tijdens de pauze, worden kinderen extra gestimuleerd om te bewegen. Onderzoek van de Universiteit Maastricht toont aan dat kinderen al na twee jaar een gezonder gewicht hebben en dat ze veel lekkerder in hun vel zitten.

Wat wilt u in de komende twee jaar nog bereiken?a

Een van de grootste uitdagingen is de omslag naar een duurzame wereld. Naar een groene toekomst waarin we energie halen uit zon, wind en andere schone energiebronnen. Dat is een omslag die ons allemaal gaat raken. Heel veel mensen zijn er huiverig voor, voor de kosten ervan.

Ik snap die zorgen en het betekent dat we zorgvuldige keuzes moeten maken, waarbij de sterkste schouders het meeste dragen. Het betekent ook dat je zelf het goede voorbeeld moet laten zien.

Dat doen we bijvoorbeeld met ons proefproject aardgasvrije wijk in Brunssum-Noord. Of met onze eigen gebouwen, die we voorzien van zonnepanelen. En tenslotte: het betekent dat je goed moet uitleggen wáárom die groene omslag nodig is. Omdat het ons een schonere wereld oplevert. Een betere wereld. Daarin investeren, dat zijn we gewoon verplicht aan onze kinderen.

Wat heeft u, als wethouder, persoonlijk het meest geraakt?

Als wethouder Financiën ben je vooral veel bezig met geld. En geld is belangrijk, omdat je dan de dingen kunt doen die je belangrijk vindt. Zo hebben we van dat overschot van 2,7 miljoen een miljoen euro opzij gezet voor mensen die door de coronacrisis in de problemen komen.

Als sterke gemeente kun je de zwakkeren helpen. Dat is belangrijk. Maar het leven is méér dan geld of economie. Het is ook welbevinden. Eigenlijk is dát de rode draad in mijn werk. Duurzaamheid heeft alles te maken met welbevinden. Ook de Gezonde Basisschool heeft te maken met welbevinden. Je investeert in de kwaliteit van leven, in de gezondheid van onze kinderen.

Wethouder ben je hooguit maar een paar jaar. Maar je kunt wel iets in gang zetten waar toekomstige generaties profijt van hebben. Ik vind het heel bijzonder dat ik dat mag doen.

_BT Clear

Schutterspark: naar 400.000 betalende bezoekers per jaar

De gemeente Brunssum wil de komende jaren flink investeren in nieuwe plannen voor het Schutterspark.

Het 100 jaar oude Schutterspark is één van de groene parels van Brunssum. 80 hectare bos- en recreatiegebied. Perfect voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers. Voor gezinnen is er volop recreatie, met een Minihaven, een Blotevoetenpark, een speeltuin, een kinderboerderij, een Klimbos, en een mini-spoorbaan.

De gemeente, eigenaar van het Schutterspark, heeft ambitieuze plannen om meer bezoekers naar het park te trekken, zegt Math Houben. De ambitie is 400.000 betalende bezoekers per jaar.

Zo zal de huidige entree verplaatst worden, zodat het park beter bereikbaar is vanaf de Buitenring.

Ook, zegt Math Houben, ziet de gemeente graag de historische uitkijktoren terugkomen. Vroeger was die verbonden met een kabelbaan. De nieuwe toren moet ook een kabelbaan krijgen die bezoekers vanaf de entree naar het park brengt.

Ook krijgt het park een grote facelift. “De parkeerterreinen, de gebouwen, de speeltuin, de paden, in onze plannen wordt het allemaal opgeknapt”, zegt Math Houben. En het park moet ook op een andere manier helemaal ‘groen’ worden. “We willen het park 100% verduurzamen. Daarbij moet je denken aan groene energieopwerking, bijvoorbeeld door zonnepanelen.”

_BT Clear