_BT Clear

Stop Heling

Dat het strafbaar is om gestolen spullen door te verkopen, wist u wel. Maar weet u ook dat het net zo strafbaar is om gestolen spullen te kopen? Ook dán is namelijk sprake van heling. Op heling staat een fikse boete en het kan u zelfs een strafblad opleveren. Bovendien worden gekochte/verkochte gestolen spullen in beslag genomen.

De politie pakt heling aan en u kunt daar bij helpen. Ten eerste door vóór de aankoop van bijvoorbeeld een tweedehands fiets, laptop of smartphone te checken of deze niet gestolen is. En ten tweede door uw waardevolle spullen te registreren. Voor beide kunt u de app ‘Stop heling’ gebruiken (beschikbaar voor IOS en Android). Kijk op www.stopheling.nl voor meer informatie.

Tweedehands fiets, laptop of smartphone kopen? Check of hij niet gestolen is!

Heeft u kostbare juwelen? Ga dan naar www.dnavaneensieraad.nl. Hiermee maakt u stap voor stap een goede beschrijving van uw sieraden. Worden deze gestolen, dan helpt die beschrijving de politie om de sieraden te vinden en bij u terug te bezorgen.

Tips om heling tegen te gaan:

  • Is de prijs van een tweedehands product te mooi om waar te zijn? Koop het niet! De kans dat het een gestolen product betreft, is groot. Een mooi uitziende elektrische fiets voor 200 euro is bijvoorbeeld verdacht.
  • Let op of er een framenummer/serienummer/imei-nummer aanwezig is.
  • Vraag om de originele aankoopbon. Is die er niet? Stel dan uw eigen koopovereenkomst op met daarin het nummer van het identiteitsbewijs of het burger- servicenummer van degene die u het tweedehands product verkoopt. Hiermee voorkomt u dat u wordt aangehouden voor heling als blijkt dat u iets gekocht hebt dat van diefstal afkomstig is. Voorbeelden vindt u op internet (koopovereenkomst heling). Als iemand geen koopovereenkomst wil tekenen, koop het dan niet.
  • Controleer voordat u een tweedehands aankoop doet, of het gestolen is op www.stopheling.nl. Dit kan ook met de Stop Heling app die u van deze website kunt downloaden.

Eva Donatz en Leontine Snippe
Werken aan gevoel van veiligheid, rust en ontspanning voor iedereen

Het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) is de plek waar ouders, kinderen en jongeren hulp krijgen bij al hun vragen over opvoeding en opgroeien. Veiligheid is daarin een belangrijk aandachtspunt voor het CJG. Eva Donatz en Leontine Snippe vertellen waarom.

‘In de dagelijkse praktijk van ons werk komen we allerlei situaties tegen die betrekking hebben op veiligheid. Van relatief overzichtelijke vragen over problemen met opvoeding tot heftige situaties rond relaties, echtscheidingen, financiële problemen en agressie in huis. Iedereen is gebaat bij veiligheid en mogelijkheden tot rust en ontspanning. Daarom doen wij er alles aan om dat te bereiken. Dat doen we door te begeleiden, te coachen, belangen te behartigen of te zorgen voor ondersteuning of zorg. Onze deskundigen hebben kennis op uiteenlopende gebieden, alles onder een dak, waaronder ook de expertise veiligheid. Mochten we niet direct tot oplossingen komen, dan zoeken we net zo lang tot we toch de juiste oplossing voor vragen en problemen hebben.’

Opbloeien

‘Inwoners kunnen hier zelf aankloppen voor hulp, het kan ook zijn dat ze via de politie, huisarts of school bij ons terecht komen. Bijvoorbeeld als leraren zien dat kinderen last hebben van de situatie thuis, als ze tussen ruziënde ouders terecht komen. We gaan in alle gevallen snel met elkaar om tafel om in beeld te brengen wat er precies aan de hand is en stellen een plan van aanpak op. Daarbij maken we bij voorkeur ook gebruik van ondersteuning door mensen uit de eigen omgeving. Bijvoorbeeld ooms of tantes waar kinderen van ouders die gaan scheiden hun verhaal kwijt kunnen. Daarnaast zijn ouders wijzen op de belangen van hun kinderen, mediation en duidelijke afspraken over omgangsregelingen ondersteunende mogelijkheden. In positieve gevallen lukt het met elkaar de goede kant op te gaan en zie je kinderen helemaal opbloeien.’

Op weg

‘Je niet veilig voelen in je jeugd kan enorme invloed hebben op de rest van je leven. In je sociale leven, relaties, werk. We gunnen daarom iedereen het gevoel van veiligheid, rust en ontspanning en doen er dan ook alles aan daarin te helpen. Het is weliswaar niet meetbaar, maar we hebben gelukkig sterk het gevoel dat inwoners van Papendrecht de weg weten naar het CJG, dat we ze daadwerkelijk verder op weg kunnen helpen en op die manier bij kunnen dragen aan hun gevoel van veiligheid.’

Meer informatie

www.cjgpapendrecht.nl
078-6445200
www.vooreenveiligthuis.nl
078-6334980

_BT Clear