_BT Clear

Veiligheid vasthouden en verbeteren vraagt continue aandacht en inzet

Berichten van een veelheid aan onderwerpen in de media wezen ons de afgelopen maanden regelmatig op het thema veiligheid en onveiligheid. Het deed mij weer eens extra beseffen dat we het over het algemeen in Nederland goed hebben. Cijfers onderstrepen dat ook Papendrecht het op veiligheidsgebied goed doet.

Dat gaat niet vanzelf. Daar zijn altijd inspanningen voor nodig. We leven immers in een gebied dat dicht bevolkt is, waarin veel bedrijvigheid is geconcentreerd en dat een knooppunt is van water-, spoor- en rijkswegen. Om risico’s op die vlakken zoveel mogelijk te beperken neemt de overheid maatregelen, bijvoorbeeld door samen met brandweer en politie situaties zo veilig en overzichtelijk mogelijk in te richten en vervoer van gevaarlijke stoffen aan regels te onderwerpen.

Maar veiligheid gaat ook over situaties die als het ware ‘dichter bij huis’ zijn. Denk aan veiligheid in je eigen huis en familie, veiligheid op straat, veiligheid in het verkeer. De gemeente werkt samen met inwoners en partnerorganisaties aan zulke thema’s en aan specifieke ergernissen van inwoners en ondernemers. Denk aan overlast door jongeren, criminaliteit, verloedering, veiligheid in winkelgebieden, op bedrijventerreinen en rondom school.

Aan verschillende van deze onderwerpen besteden we aandacht in deze krant. Met tips en aandachtspunten hopen we u concrete aanknopingspunten te bieden en de weg te wijzen naar nadere informatie. Andersom geldt dat we van u graag horen waar u tegen aanloopt en wat u ons mee kunt geven. Zo werken we samen aan een zo veilig en comfortabel mogelijk leven in Papendrecht.

C.J. M. de Bruin,
burgemeester van Papendrecht

Colofon

Uitgave van
Gemeente Papendrecht
I: www.papendrecht.nl
T: 14 078

Verzorgd door
I: www.ettmedia.nl
T: 050 313 76 00
@ETTMedia

Tekst
Gemeente Papendrecht, Scherp tekstwerk/Marcel Sluijter

Beeld
Richard van Hoek, Patrick Hulsbos, Nathalie Rietveld, Marcel Sluijter en
Pieter van den Berg

Concept en vormgeving
ETT Media en Skitter

November 2015

Overname van artikelen is alleen toegestaan mits de gemeente Papendrecht hier toestemming voor heeft gegeven. ETT Media en de gemeente Papendrecht zijn niet aansprakelijk voor fouten en/of omissies in deze krant.

Langer zelfstandig wonen in een veilig en toekomstbestendig huis

We willen allemaal zo lang mogelijk comfortabel, toegankelijk en veilig thuis wonen. Op leeftijd kunnen hulpmiddelen wel eens handig zijn. Zoals een stoeltje onder de douche, een extra trapleuning of een traplift. Ook als u het nu nog niet direct nodig heeft, kan het nuttig zijn vast eens na te denken over veilig en comfortabel wonen en eventuele toekomstbestendige aanpassingen in uw woning.

‘Tijdens een verbouwing hebben we gelijk de badkamer aangepakt’, geeft een inwoner als voorbeeld. ‘We hoeven niet meer in de gladde douchebak te stappen, maar hebben gekozen voor een gelijkvloerse badkamer met ruwe tegels. Zo hopen we vervelende glijpartijen te voorkomen. We hebben bovendien mooie, roestvrijstalen leuningen laten plaatsen. Nu hangen daar nog handdoeken op, later gebruiken we ze voor extra steun. In de badkamer en in andere ruimtes in het huis is een alarmsysteem geïnstalleerd, dat gekoppeld is aan de telefoon. Een geruststellende gedachte dat wij onze oude dag in een veilig én comfortabel huis doorbrengen. Mooi voor nu, veilig voor later.’

Andere eenvoudige voorbeelden van betaalbare maatregelen die de veiligheid thuis verhogen, zijn onder meer:

  • sensorlampen die reageren op beweging, waardoor het licht aangaat als u een ruimte binnenloopt
  • antislipmaterialen om gladde badmatten te vervangen
  • kabelgootjes om snoeren weg te werken en struikelpartijen te voorkomen.

Heeft u vragen over wat er allemaal mogelijk is om langer zelfstandig thuis te kunnen wonen en welke voorzieningen kunnen worden getroffen, dan kunt u terecht bij de cliëntondersteuners van de BWI Papendrecht, P.S. Gerbrandy-straat 31, 3354 BR Papendrecht.
i. www.bwi-papendrecht.nl/
t. 078 615 4741

_BT Clear