Bewust omgaan met regenwater:

zuivere winst!

Water speelt een grote rol in ons leven. Daarom moeten wij er zuinig mee omgaan. Dat geldt niet alleen voor water uit de kraan, maar ook voor regenwater. Na een bui komt ons regenwater in het rioolstelsel terecht. Zonde, want we kunnen er veel nuttige dingen mee doen. Ons advies luidt daarom: Ga afkoppelen!

Ik koppel al af!

Lieke van Rooijen uit Oosterbeek: “Sinds tien jaar koppelen we het regenwater in onze tuin af. Destijds waren we ons huis aan het verbouwen. Een mooie aanleiding om na te denken over hoe om te gaan met het regenwater. Het is namelijk echt zonde dat schoon regenwater in het vervuilde riool terecht komt.”

Wat is afkoppelen?

Afkoppelen betekent heel simpel: voorkomen dat schoon regenwater in het riool terechtkomt. Afkoppelen houdt in dat je het regenwater naar oppervlaktewater (zoals een sloot of een wadi) laat vloeien of in de grond laat wegzakken (infiltratie). Gemeente Renkum stimuleert al meerdere jaren het afkoppelen van regenwater. Hieronder het verhaal van een van onze inwoners: Wij hebben ervoor gekozen om één regenpijp aan te sluiten op een regenton. Met het opgevangen regenwater sproeien we ‘s zomers onze tuin. Als de regenton vol zit, bijvoorbeeld bij hevige regenval, loopt het water gewoon de tuin in. De zandgrond kan dat prima aan. De andere regenpijp loopt met behulp van een flexibele pijp de grond in. Op die plek loopt de tuin iets schuin op en hebben we een kunststof kratje ingegraven, dat ervoor zorgt dat het water extra goed wegzakt.

Wij raden iedereen aan om regenwater af te koppelen. Het is duurzaam, je hebt er nauwelijks omkijken naar en het is nog goed voor je tuin ook!

Wat kunt u zelf doen?

U kunt zelf op verschillende manieren bewuster omgaan met regenwater:

  • Leg uw tuin niet dicht met tegels, maar kies voor ruime borders, gras of grind , zodat regenwater in de bodem kan zakken.
  • Voer uw regenwater naar de straat af, als daar een gemeentelijke regenwatervoorziening ligt.
  • Gebruik het regenwater voor uw eigen tuin (watertuin). Voor tips vraag een hoevenier of kijk op www.riool.info.

  • Door een deel van de tegels in uw tuin licht op te hogen vindt het water sneller zijn weg.
  • Voor sommige werkzaamheden, bijvoorbeeld de ramen lappen, de tuin besproeien of de auto wassen, kunt u prima regenwater gebruiken.

Tip: houd de Hoog en Laag in de gaten voor een aankondiging om advies aan huis te krijgen over regenwater afkoppelen.

_BT Clear

_BT Clear

Samen voor een energiezuinig Heveadorp!

Een Wim-Wim succes

Het initiatief

Enkele jaren geleden kreeg Wim Schoonderbeek het idee om zoveel mogelijk eigen energie te gaan opwekken in Heveadorp. Hij werd zich steeds meer bewust van de hoeveelheid energie die dagelijks verspild wordt. ‘Als elke geschikte vierkante meter dak nou eens benut zou worden door zonnepanelen, dan kon er wellicht voldoende elektriciteit voor het hele dorp opgewekt worden!’ Een duurzaam idee, waar alle inwoners van Heveadorp van moeten kunnen profiteren, vond Wim. Het idee werd een feit. Onder de noemer ‘samen energiezuinig’ werd het Heveadorp Energie Initiatief geboren.

Mogelijkheden onderzoeken

In 2015 kreeg Wim ondersteuning van naam- en dorpsgenoot Wim Huysman. “Dat jaar hebben we ons niet alleen op zonnepanelen gericht. We hebben ook andere duurzame initiatieven onderzocht. Zo bekeken we de mogelijkheden om woningen (extra) te isoleren. En hebben we onderzocht of het energieverbruik in de woningen omlaag kan door het gebruik van LED-lampen en energiezuinige apparatuur. De komende periode willen we ook nog kijken naar de mogelijkheden van collectieve energieopwekking. Denk bijvoorbeeld aan een kleinschalig zonnepanelenpark of een watermolen in de Rijn”, vertelt Wim Schoonderbeek enthousiast.

De Wim-Wim combinatie bleek een Win-Win succes. “Binnen Heveadorp is ons initiatief enthousiast ontvangen. 50% van de bewoners reageerden positief op onze flyers”, vertelt Wim Huysman. “Omdat niet altijd de financiën aanwezig zijn om de nodige investeringen te doen, maakt een aantal bewoners gebruik van de Duurzaamheidslening van de gemeente Renkum. Inmiddels zijn er in 2,5 maand al meer dan 20 woningen voorzien van zonnepanelen en er komen nog steeds nieuwe woningen bij!”

Het zonnepanelenproject

“In 2015 zijn we een project gestart om bewoners te helpen met het sluiten van de beste deal wanneer zij zelf zonnepanelen aanschaffen. Voor het beoordelen van leveranciers en het selecteren van de aanbiedingen is Ab Reparon ons team komen versterken. Uiteindelijk kwam een regionale leverancier als beste partij naar voren, waarmee we nu goede zaken doen. Er is gekozen voor zwarte zonnepanelen die onafhankelijk van elkaar een optimale opbrengst leveren.

Wilt u ook meedoen aan het Heveadorp Energie Initiatief? Dat kan, ook als u niet in Heveadorp woont! Neem voor meer informatie contact op via [email protected].

_BT Clear
_BT Clear