Hoe een oud huis een nieuw, duurzaam leven kreeg

“We zijn van een F-label naar een A-label gegaan!”

_BT Clear

De familie Hartgers heeft dit jaar een duurzaamheidslening aangevraagd. Ze wilden milieubewust starten in hun nieuwe woning. Met de duurzaamheidslening lening brachten ze onder andere dak- en spouwmuurisolatie aan. Ook kozen ze voor zonnepanelen. Het resultaat? Een comfortabel huis, het hele jaar door, en lagere maandlasten.

Waarom hebben jullie duurzaamheidsmaatregelen aan jullie huis laten uitvoeren?

“In november vorig jaar kregen we de sleutel van onze woning uit 1951. Tijdens de verbouwing wilden we de woning gelijk comfortabeler maken. Niet alleen voor ons eigen woonplezier, maar ook om flink te besparen op onze maandelijkse lasten. Daarnaast vinden we het belangrijk om bewust bezig te zijn met het milieu en stil te staan bij alle energie die verspild wordt. Eigenlijk drie vliegen in één klap dus!”

Welke maatregelen hebben jullie getroffen en waarom?

“We hebben direct dakisolatie toegepast. Dit hebben we zelf gedaan. De plafonds lagen er immers toch uit. Vervolgens zijn de spouwmuren geïsoleerd met minerale wol, waardoor we direct comfortabeler wonen.

Het is geen fabeltje: je merkt deze vorm van isolatie direct. De muren zijn minder koud en de verwarming staat minder lang aan. Tot slot hebben we met de Duurzaamheidslening zonnepanelen laten installeren en op de bovenverdieping het enkele glas vervangen door HR-plusglas. Al met al een flinke lijst met besparingen.”

Willen jullie in de toekomst nog meer maatregelen treffen?

“We zijn bezig met het vervangen van wat oud dubbelglas op de benedenverdieping en ook de cv-ketel is ooit aan vervanging toe. Op deze manier willen we nog meer energie besparen. Ook wekken we met onze zonnepanelen op dit moment meer energie op dan we gebruiken: ideaal om de opgespaarde energie later te gebruiken voor een warmwaterboiler in de keuken en een elektrische auto.”

Waarom hebben jullie de maatregelen met behulp van een lening laten uitvoeren?

“Een deel van de maatregelen hebben we zelf betaald, maar het gehele bedrag was niet haalbaar. Toch was het onze wens om zo energiezuinig mogelijk te starten in de gemeente Renkum. De Duurzaamheidslening bood uitkomst. De rente van de lening is namelijk erg laag en het maandbedrag valt mee.”

Merken jullie al de voordelen van de maatregelen?

Ja, meteen al. Het maandbedrag van de lening verdienen we direct terug doordat we niks meer betalen voor elektriciteit. We verkopen zelfs een deel terug aan onze energieleverancier. Ook betalen we minder voorschot voor gas. Tot slot zijn onze hypotheeklasten omlaag gegaan, omdat we onze hypotheek hebben afgesloten bij een bank waar je minder rente betaalt als je een energiezuinig huis hebt. Ons huis is nu een stuk comfortabeler doordat het sneller warm is (en blijft) in de winter en koeler in de zomer. We zijn van een F-label naar een A-label gegaan!”

Hebben jullie nog tips voor andere mensen?

“Wat ons erg heeft geholpen is het inwinnen van professioneel advies over de te nemen maatregelen. Door het laten maken van een energieprestatie-advies werd duidelijk welke maatregelen het meeste resultaat zouden opleveren. Bij ons werd dit betaald door de bank, erg prettig. Verder is het raadzaam om je, zeker in het geval zonnepanelen, goed voor te laten lichten en meerdere offertes op te vragen. Vraag vijf offertes op en je krijgt vijf verschillende combinaties en prijzen. Het is ook handig om je goed in te lezen in de werking van zonnepanelen.”

_BT Clear
_BT Clear