Bewust wonen

“Woont u Bewust? Is uw woning op de toekomst voorbereid? Kunt u uw woning nog comfortabeler, veiliger en duurzamer maken? Bewust Wonen, wat is dat eigenlijk? Hoe wij het zien, is het duurzaam wonen. In de breedste zin van het woord. Bewust omgaan met je woon- en leefomgeving.

Met deze krant willen wij u informeren over Bewust Wonen. Het is een waardevolle krant met veel tips. Tips om duurzamer en veiliger te leven en om uw woning voor te bereiden op de toekomst, zodat u langer thuis kunt blijven wonen.

Tips om inbraak te voorkomen en om zuiniger om te gaan met energie en water.

De komende periode gaat de gemeente samen met actieve inwoners u nog meer informeren over Bewust Wonen, onder andere met een Energie loket, inspiratiebijeenkomsten en berichten in de Hoog en Laag.

Deze krant is gemaakt samen met inwoners die al actief zijn op het gebied van Bewust Wonen. Laat u inspireren door hun mooie initiatieven en tips. Want bewust wonen en leven, dat doen we samen!

Met vriendelijke groet,

Het college van burgemeester en wethouders Gemeente Renkum

Bewust wonen op elke leeftijd

_BT Clear

Deze foto is van de fotograaf Anton van Daal,en met medewerking/dank aan de gemeente Zaanstad.

Oost west, thuis best! Voor veel mensen is dit een waarheid als een koe. Ons huis is de plek waar we ons fijn en veilig voelen. Het staat in een buurt waar we de mensen kennen en er voor elkaar zijn als het nodig is. In huis zelf liggen herinneringen in een kras op de muur, een slijtplek op tafel of de kuil in de zitbank. We weten precies welke drempel kraakt en welke deur een beetje klemt. Er is misschien wel jarenlang getuinierd voor die mooie tuin. En getimmerd en verbouwd voor een perfect en comfortabel huis.

Accepteren of aanpassen?

We passen ons huis om diverse redenen aan: er is een kind op komst, er gaat een kind de deur uit, er komt een aanbouw, een nieuwe keuken of badkamer.

Die vanzelfsprekendheid van het huis aanpassen wordt een ander verhaal als we ouder worden. Wat opvalt is dat we ons dan anders gaan gedragen. We veranderen ons huis niet meer zo snel en accepteren dat dingen minder eenvoudig gaan dan vroeger. Denk aan traplopen of ’s avonds met een veilig gevoel de deur open doen. We passen ons aan het huis aan, in plaats van andersom. Sluipenderwijs leveren we hierdoor wel in op ons woonplezier.

Waarom eigenlijk?

En zijn tal van kleine, slimme oplossingen waardoor we nog steeds met veel plezier thuis kunnen wonen. Oplossingen die overigens niet alleen prettig zijn voor ouderen, maar eigenlijk best handig zijn voor iedereen. Kent u de elektrische raamopener met afstandsbediening al?

U hoeft nooit meer op een stoel of krukje te gaan staan om een bovenraampje open of dicht te zetten. En wat dacht u van een lampje met bewegingsmelder die zo in een stopcontact geprikt kan worden? Best handig als u ’s nachts naar het toilet wil, maar het felle licht van de gewone badkamerlamp niet kunt verdragen. En kent u de drie tips voor veilig traplopen? Goede verlichting, aan beide zijden van de trap een leuning en geen spulletjes op de trap neerleggen.

Zo zijn er nog veel meer oplossingen om prettig te kunnen blijven wonen. Ook als de dagelijkse dingen wat minder makkelijk gaan. Oplossingen waarvan de prijzen variëren van een tientje tot enkele honderden euro’s. Handig om te weten is dat veel oplossingen verkrijgbaar zijn bij de bouwmarkt en eenvoudig zelf aan te brengen. U kunt natuurlijk ook altijd terecht bij een gespecialiseerd bedrijf.

Persoonlijk woonadvies

In het boekje ‘Bewust wonen, 100 tips en meer’ van de gemeente Renkum staat allerlei praktische informatie over het aanpassen van uw woning. Wilt u kijken of uw huis nog steeds voldoet aan uw wensen op het gebied van gemak, comfort en veiligheid? Doe dan de Gelderse Huistest op www.geldersehuistest.nl. De test is gratis en geeft u een persoonlijk woonadvies met mogelijke aanpassingen en een indicatie van de kosten.

Heeft u behoefte aan een persoonlijk gesprek over uw woonsituatie of hulp nodig bij het invullen van de Gelderse Huistest? Neem dan contact op met het Sociaal Team van de gemeente Renkum voor een bezoek van een vrijwillige woonadviseur.

_BT Clear

Colofon

Uitgave van
Gemeente Renkum
I: www.renkum.nl
T: 026 - 33 48 111

Verzorgd door
I: www.ettmedia.nl
T: 050 313 76 00
@ETTMedia

Tekst- en beeldredactie
Gemeente Renkum en Marco Vellinga

Concept en vormgeving
ETT Media en Skitter

September/oktober 2016

Overname van artikelen is alleen toegestaan mits de gemeente Renkum hier toestemming voor heeft gegeven. ETT Media en de gemeente Renkum zijn niet aansprakelijk voor fouten en/of omissies in deze krant.

_BT Clear
_BT Clear