De 10 geboden voor een duurzamer huis

_BT Clear

Wist u dat maar liefst 15% van het totale energieverbruik in Nederland door woningen wordt veroorzaakt? Als inwoner of organisatie kunt u zelf veel doen om het energieverbruik van uw woning of bedrijfspand terug te dringen. De 10 geboden om uw huis of pand duurzamer te maken zijn:

1 Let goed op het functioneren van uw installaties en apparatuur

Zijn de verwarmingsinstallaties goed afgesteld? Wat is het werkelijke energieverbruik? Wordt de achterzijde van koelkasten geventileerd? Laat het contoleren door de lokale instalateur.

2 Isoleer dak, gevel en vloeren.

De mogelijkheden, kosten en prestaties van isolatie zijn sterk afhankelijk van uw specifieke situatie. De beste, maar ook duurste optie is een volledig nieuwe laag aanbrengen. Dat houdt in dat u isolatiemateriaal aanbrengt met daaromheen een nieuwe stuclaag.

3 Kies voor isolatieglas

De kwaliteit van isolatieglas is de laatste jaren sterk verbeterd en de kosten zijn gedaald. Vervanging van dubbel glas uit de jaren ‘70 en ‘80 is vaak rendabel. Drievoudig glas is met name bij nieuwbouw de beste oplossing.

4 Kies voor duurzame installaties

Helaas is de gasketel op korte termijn nog steeds de goedkoopste oplossing. Maar milieuvriendelijk is de gasketel zeker niet! Gelukkig zijn er duurzame alternatieven voor gas, waaronder zonnepanelen, warmtepompen, zonneboilers en zonneboilers.

5 Bespaar op elektriciteit

Gebruik alleen LED-verlichting. Het energieverbruik van veel apparaten is de afgelopen 10 jaar gehalveerd (zoals wasdrogers en koelkasten). Let op sluipverbruik bij o.a. de standbye stand van apparaten. En let op je gebruik van apparaten. Waarom zou je bij zonnig weer je droger gebruiken, als je de was ook buiten in de tuin kunt hangen?

6 Maak slim gebruik van de thermostaat

Er komen steeds slimmere thermostaten op de markt. Maar in de praktijk geeft de slimste thermostaat regelmatig het hoogste energieverbruik, omdat bewoners niet weten hoe ze er mee om moeten gaan. Lees daarom de goed gebruiksaanwijzing en laat u voorlichten.

7 Maak bewust gebruik van warm water

Gebruik waterbesparende douchekoppen, douche korter, gebruik alleen mengkranen waar warm water echt nodig is en isoleer de waterleidingen. Ook zijn er inmiddels warmteterugwininstallaties voor douchewater.

8 Ontdek waar warmtelekken zitten

Bij donker en koud weer, met de verwarming in alle kamers aan, kan met een infraroodcamera worden ontdekt waar warmtelekken in uw woning zitten. Ook het functioneren van radiatoren en vloerverwarming kan met deze camera worden bepaald.

9 Kies voor een ventilatie met warmteterugwinning

Bestaande ventilatiesystemen zijn vaak inefficient, doordat deze systemen warme lucht naar buiten blazen en koude naar binnen. Kies in plaats daarvan voor ventilatie met warmteterugwinnin

10 Tot slot: ontwikkel een duurzame mentaliteit

Een beter milieu….juist. Duurzamer leven lukt alleen als u en uw omgeving zich bewust worden van de energie die verbruikt wordt. Denk niet: ‘mijn inspanningen halen toch niets uit’. Als we allemaal beter letten op ons energieverbruik maken we samen stappen in de goede richting!

Tip: lees op pagina 13 hoe de inwoners van Heveadorp samen duurzaam energie opwekken!

Kijk voor meer informatie op www.teusvaneck.nl

_BT Clear

WhatsApp buurtpreventie

_BT Clear

Bij u als inwoner ligt een grote verantwoordelijkheid als het gaat om orde en veiligheid. U ziet en hoort immers wat er in uw eigen woon- en leefomgeving gebeurt. Samen met buurtgenoten kunt u zorgen voor een veilige buurt. WhatsApp buurtpreventie is hierbij een handig hulpmiddel.

Verdachte situaties melden

WhatsApp is een ideaal middel om een groepsgesprek voor buurtpreventie op te richten. Deelnemers aan deze groep kunnen preventief meewerken aan de veiligheid in hun buurt. Ze kunnen verdachte situaties via de App-groep aan elkaar melden. Het is van belang om deze WhatsApp groep ook echt alleen voor verdachte situaties te gebruiken en niet voor de buurtroddels.

De politie is erg positief over het gebruik van WhatsApp als middel voor buurtpreventie. Belangrijk om te weten is dat de politie geen lid is van de WhatsApp buurtpreventie groep. Er moet dan ook altijd nog 112 gebeld worden bij een verdachte situatie.

Door een WhatsApp buurtpreventie groep uit Oosterbeek is een inbreker op heterdaad betrapt. Bewoners en politie hebben hierbij nauw samengewerkt.

_BT Clear
_BT Clear