Terug op de werkvloer

Veel vrouwen hebben jaren geleden de keuze gemaakt om de zorg van hun kinderen volledig op zich te nemen en te stoppen met werken. Nu deze kinderen doordeweeks naar school gaan, kan het vaak weer beginnen te kriebelen bij een groep thuisblijfmoeders. Maar hoe moeten deze herintreders zich na een jarenlange pauze weer navigeren op de arbeidsmarkt?

_BT Clear

Zelfvertrouwen

Voor thuisblijfmoeders is er geen reden zich achtergesteld te voelen. Om een huishouden te runnen met kinderen, moet een vrouw kunnen organiseren en stressbestendig zijn. Dagen van minstens 14 uur waarop kinderen naar school moeten, muziek- en sportles hebben, er allerhande taken tussendoor komen en ’s eten op tafel moet staan zal niemand in de koude kleren gaan zitten. Het scala van vaardigheden die een thuisblijfmoeder nodig heeft, zal ook in een professionele omgeving van pas komen.

Nevenactiviteiten

Ook buitenshuis zetten thuisblijfmoeders zich vaak in voor anderen. Denk aan het voorleesgroepje in de bibliotheek, het bestuur van de turnvereniging of de organisatie van buurtfeesten. Op deze manier hebben deze vrouwen zich op allerlei vlakken nuttig gemaakt en hun competenties verder ontwikkelt.

Keuzes maken

Voordat herintreders actief gaan solliciteren, kunnen ze zichzelf het beste afvragen waar die kriebels vandaan komen en waarom ze weer willen werken. Het is van cruciaal belang om na te denken over passend werk, over bijscholing, een (online) beroepentest of misschien wel het zelfstandig ondernemerschap. En niet geheel onbelangrijk: straks is er minder tijd voor het huishouden en moet de opvang voor de kinderen anders. Welke maatregelen moeten daarvoor getroffen worden?

Sociale media

Wanneer herintreders voor zichzelf duidelijk hebben waarom zij de werkvloer weer op willen, is actief solliciteren alleen niet voldoende. Het eigen netwerk inschakelen kan heel nuttig zijn door bijvoorbeeld een post op Facebook te plaatsen of een profiel aan te maken op LinkedIn, een sociaal platform voor professionals. Vrienden, familie en kennissen hebben een goed beeld van de werkzoekende en kunnen deze goed op weg helpen.

Hulp met werk vinden

Lukt het niet om met bovenstaande tips een begin te maken? Dan zijn er genoeg instanties die kunnen helpen. Deze instanties zijn via Google gemakkelijk te vinden.

_BT Clear

“Ik heb mijn zelfvertrouwen terug”

Hoe kan ik beter voor me zelf opkomen? Ik heb schulden, hoe kom ik daar vanaf? Hoe helpen we onze kinderen goed door de scheiding? Ik ben overspannen, wat kan ik doen? Sociaal werkers van Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland (MDF) helpen met deze en andere vragen. Zij doen dit met gesprekken, praktische adviezen of cursussen.

Sandra (niet haar echte naam) klopte aan bij MDF voor hulp. “Na de reorganisatie is mijn werk veranderd,” vertelt Sandra. “Een nieuwe leidinggevende, nieuwe collega’s en deels nieuwe taken. Dat maakte me onzeker. Ik was bang om fouten te maken, maar durfde geen hulp te vragen. Dan zouden mijn collega’s me dom vinden. Ik kroop steeds verder in mijn schulp. Thuis was ik prikkelbaar, waardoor het daar ook niet goed ging. Door de spanning sliep ik slecht.” Sandra ging met haar slaapproblemen naar de huisarts. Hij adviseerde haar hulp te zoeken om de oorzaken aan te pakken. Bij de intake bij MDF kreeg ze het advies de cursus ‘Sterker in je schoenen’ te volgen.

Sterker in je schoenen

Tijdens tien bijeenkomsten van 2 uur praatten Sandra en haar zeven groepsgenoten over wat ze wilden bereiken en wat hen daarbij in de weg stond. Ook bespraken ze wat of wie hen energie geeft of juist energie kost. Dit gaf hen inzicht in hun gedachten en gedrag en hoe zij dat konden veranderen.

Sandra is blij met het resultaat: “Ik heb mijn zelfvertrouwen terug, door stapje voor stapje nieuwe dingen te doen. Want het was niet alleen praten hoor, we deden ook oefeningen. De groep steunt je en je merkt dat je niet de enige bent die onzeker is. Ik durf nu beter mijn mening te geven en om hulp te vragen. Dat leeft zoveel gemakkelijker.”

Meer weten?

Wilt u meer weten over waarmee MDF u kan helpen? Kijk dan op www.mdflevoland.nl

_BT Clear

_BT Clear