Het Lelycentre (het totale gebied tussen Zuigerplasdreef, Houtribdreef, Polderdreef en Parkdreef) ondergaat de komende jaren een flinke metamorfose. Verschillende kantoren worden getransformeerd tot woningen en ook de openbare ruimte wordt (deels) opnieuw ingericht. Een omvangrijke operatie, waarbij het heel belangrijk is dat alle betrokkenen samen optrekken. Projectontwikkelaars, vastgoedeigenaren, inwoners, winkeliers, gemeente en het Rijk hebben allemaal een rol.

Aanleiding voor deze grootschalige aanpak is de leegstand van het vastgoed, de wil om verpaupering te voorkomen en een veranderende woonbehoefte. In de loop van 2016 kwamen vastgoedeigenaren met plannen om kantoren om te bouwen naar woningen. Van de 80.000 m2 staat bijna de helft leeg. Er werden sessies georganiseerd met alle betrokken partijen, waarbij iedereen inbreng had en uitvoerig over de plannen werd gesproken.

_BT Clear

Samen bouwen aan het nieuwe Lelycentre

Totale gebied

De gesprekken onder regie van de gemeente hebben geleid tot een gebiedsplan voor het totale gebied , dat eind 2017 door de gemeenteraad is vastgesteld. In dit plan worden de leegstaande kantoren omgevormd naar wooneenheden in verschillende prijsklassen. De nadruk ligt op wonen, werken en verblijven. Het winkelen valt buiten de gebiedsontwikkeling, maar is wel een belangrijk onderdeel van het gebied. “Winkeliers zullen zeker van de veranderingen profiteren. Het gebied trekt straks nieuwe bewoners en je boodschappen doe je uiteindelijk om de hoek,” aldus verantwoordelijk wethouder Janneke Sparreboom. “Het is niet ondenkbaar dat straks wordt gekeken naar de aansluiting van het winkelcentrum op de rest van het gebied, door bijvoorbeeld de entree te veranderen. Het is in ieders belang dat het een mooi en aantrekkelijk geheel wordt.” Uiteindelijk resultaat moet zijn: een goede mix aan woningen, een prettige leefomgeving en aandacht voor groen en parkeren. En uiteraard de zorg om het onderhoud ervan. Dat blijft een opgave, tussen gemeente, en andere betrokkenen bij het gebied.

Bouw ‘De Lely’ is eerste zichtbare stap

De bouw van 38 zorgappartementen in het Lelycentre is de eerste zichtbare stap van het toekomstige vernieuwde Lelycentre.

Op 23 januari 2019 werd de officiële handeling verricht door wethouder Janneke Sparreboom, Woonzorg Flevoland bestuurder John Bos en Peter Schiphorst, directeur van maatschappelijk belegger Coresta. De laatste jaren is veel veranderd in de zorg, waardoor een groot gat is ontstaan tussen zelfstandig wonen met zorg en wonen in een verpleeghuis. De vraag naar zorggeschikte woningen is daardoor enorm gegroeid. De 38 appartementen zijn vooral bestemd voor ouderen, al dan niet met een (beginnende) zorgvraag, en variëren in grootte en indeling. De appartementen worden voor een groot deel sociale huur, zodat de woningen voor iedereen betaalbaar zijn. Ook de grotere appartementen, die wel in de vrije sector vallen, zullen goed betaalbaar blijven.

Website Lelycentrebouwt.nl

Omdat het belangrijk is dat betrokken partijen het vooral ‘samen’ doen, is afgesproken gezamenlijk op te trekken en elkaar te informeren. Zo zijn er gezamenlijke ontwerpsessies en houdt iedereen elkaar van alles op de hoogte, van de planning, de bouwplannen en van de vragen die er leven in het gebied. Cruciaal is een gezamenlijke website, waar iedereen haar steentje aan bijdraagt: www.lelycentrebouwt.nl.”

Nieuwsbrief

Bewoners hebben de gelegenheid te participeren in de transitieopgave. Via de participatiesite www.lelycentrebouwt.nl worden de plannen en de uitwerking ervan zichtbaar gemaakt en gecommuniceerd. Belanghebbenden en belangstellenden kunnen zich via de website abonneren op een regelmatig verschijnende digitale nieuwsbrief. De website is in maart 2019 gelanceerd en volgt de ontwikkelingen op de voet.

_BT Clear

‘We kiezen zelf de gevel uit’

Een gloednieuwe en gasloze woonbuurt in hartje Lelystad, met slenterstraatjes en een parkachtige ambiance. Dat is Parkwijk. Vanwege het succes van de eerste fase, start dit voorjaar de verkoop van de tweede reeks rij- en hoekwoningen. Willem (60) en Joke (56) Hacquebard behoren tot de gelukkige kopers uit de eerste fase.

Ze wonen al eenentwintig jaar met veel plezier in een drive-inwoning in Lelystad-Haven. Toch zijn Willem en Joke toe aan iets anders: een zogenoemde PPO-woning in Parkwijk. Bij het kopen van zo’n woning is veel ruimte voor de eigen woonwensen van het stel. ‘In onze nieuwe woning kiezen we straks zelf de gevel uit,’ vertelt Joke. ‘Wij gaan voor de kleuren gebroken wit en donkergrijs. We bepalen zelfs de breedte van het huis, de kap en het aantal woonlagen. Binnenkort gaan we minder traplopen.’ In Parkwijk stellen toekomstige bewoners hun eigen rij- of hoekwoning samen. Zo ontstaat er een gevarieerde wijk, waar iedereen aan heeft bijgedragen.

Jouw wijk. Jouw woning.

‘We wonen nu samen met onze dochter in een drive-inwoning,’ vertelt Joke.

‘Hier hebben we een garage op de begane grond en begint het woongedeelte op de eerste verdieping. Ons huis heeft maar liefst vier woonlagen. Omdat ik reuma heb, is het voor mij lastig om elke dag de trap op en af te lopen. Daarom kiezen we nu voor een woning met minder verdiepingen.’

Buurt vol variatie

Willem en Joke zagen het project Parkwijk voorbijkomen op Facebook. ‘We hebben ons gelijk aangemeld voor de nieuwsbrief en voor een informatieavond.’ Binnenkort is de eerste bijeenkomst voor kopers van een PPO-woning.

Willem en Joke hebben hier heel veel zin in. ‘Wij ontmoeten dan voor het eerst onze buren en we zien tekeningen van wat zij gaan doen met hun woning. Doordat er veel ruimte is voor ieders woonwensen wordt Parkwijk een buurt waar iedereen zich thuis voelt.’ De bouw van de huizen start in mei dit jaar. ‘Voor ons kan het niet snel genoeg gaan,’ zegt het stel enthousiast

Ook de tweede fase rijwoningen worden gebouwd onder Projectmatig Particulier Opdrachtgeverschap, ofwel PPO. Zo heb je wel de lusten, maar niet de lasten van zelf bouwen. Meer weten over PPO? Bekijk de website voor meer informatie. www.parkwijklelystad.nl/rijwoningen

_BT Clear

_BT Clear