Ons huis warm stoken met gas heeft zijn langste tijd gehad. De Rijksoverheid heeft besloten om het gebruik van aardgas voor de verwarming van gebouwen en woningen af te bouwen en helemaal te stoppen in 2050. Omdat aardgas behalve voor verwarming in veel gebouwen ook wordt gebruikt voor de bereiding van warm tapwater en koken, moeten we ook hiervoor een alternatief vinden.

Aardgas is een fossiele brandstof die bij verbranding CO2 uitstoot en daardoor bijdraagt aan de opwarming van de aarde. In Nederland moet de uitstoot van CO2 in 2050 met minimaal 80 tot 95 procent verminderd zijn ten opzichte van het verbruik in 1990. Het Planbureau voor de leefomgeving (PBL) rekent de afspraken nog door.

Door het op deze manier verminderen van CO2-uitstoot moet de temperatuurstijging beperkt worden tot onder de twee graden. Hiermee gaan we wereldwijde klimaatveranderingen tegen.

Warm wonen met duurzame energiebronnen

_BT Clear

Gebruik van duurzame bronnen

In plaats van gas gaan we over op meer duurzame bronnen. Denk daarbij aan stroom afkomstig van windenergie, zonnepanelen en biomassa. Die overgang zal geleidelijk plaatsvinden. Het is niet mogelijk om het bestaande energiesysteem in één keer om te bouwen.

De gemeente Lelystad denkt daarom nu al na over de volgorde waarin wijken zullen worden aangepakt. Eerst de oudste wijken of juist de nieuwste? Moeten de kosten gezamenlijk worden gedragen of juist door woningeigenaren? Op dit soort vragen komt in 2019 een antwoord. Daarna brengt de gemeente voor de wijken die tussen 2020 en 2030 aan de beurt zijn de technieken in beeld die toegepast kunnen worden. Bij dat proces worden bewoners uitgenodigd om mee te denken en mee te praten.

Flinke uitdaging

De samenleving staat dus voor een flinke uitdaging.

In Lelystad wordt vóór 2021 een volgorde van wijken vastgesteld. Inwoners en bedrijven hebben dan duidelijkheid over het moment waarop hun woning, bedrijfs- of ander gebouw op een duurzame energiebron moet overgaan. Het vaststellen van deze wijkgerichte aanpak gebeurt aan de hand van gestelde criteria en eigenschappen van een wijk en aan de hand van input van wijkbewoners. Inwoners kunnen hun mening en ideeën geven welke duurzame energiebronnen zij voor hun wijk willen.

Om dit proces van de ‘volgorde der wijken’ en de ‘wijkgerichte aanpak’ te starten is eerst een visie op warmtevoorziening nodig. Met deze Warmtevisie wordt de opgave voor Lelystad precies vastgesteld (in Lelystad moeten tussen de 25.000 en 30.000 woningen over naar een andere energievoorziening). De verwachting is dat de eerste wijken over vijf jaar overgaan op duurzame energiebronnen. Alle wijken moeten uiteindelijk zijn overgegaan voór 2050.

Geen gasaansluitingen meer voor nieuwbouwwoningen

Sinds 1 juli 2018 is landelijk de verplichting vervallen om nieuwbouwwoningen van een aardgasaansluiting te voorzien. Nieuwe woningen krijgen geen aardgas meer. Is van uw nieuwbouwwoning de bouwvergunning al verstrekt, maar moet de bouw nog beginnen? Ga dan met de ontwikkelaar het gesprek aan om te kijken of het alsnog mogelijk is de woning met een andere warmtebron te bouwen. Het scheelt u in de toekomst veel geld.

Wat kunt u nu al doen?

Isoleren van ramen en vloeren en daken en het dichten van kieren zijn dé eerste stappen om uw woning voor te bereiden op de overgang naar een aardgasvrije samenleving. Hoewel veel woningeigenaren kiezen voor zonnepanelen is het met het oog op de toekomst slimmer eerst te investeren in isolatie van de woning en pas daarna na te denken over zonnepanelen. Dakisolatie, vloerisolatie, gevelisolatie en HR++ glas (of liever nog driedubbel glas) zijn verbeteringen aan de woning die én comfort opleveren én de woning meteen voorbereiden op de toekomst. Is uw gasfornuis aan vervanging toe of gaat u de keuken verbouwen, denk dan na over de aanschaf van een elektrisch fornuis, bijvoorbeeld inductie. Daarmee komt de overstap naar een andere energiebron steeds dichterbij!

_BT Clear

Energieloket Flevoland helpt

“Wilt u advies over zonnepanelen, energiebesparing, isolatie of subsidie? Bent u op zoek naar lokale bedrijven of wilt u meedoen met anderen? Energieloket Flevoland helpt! Lokaal opgewekte duurzame energie heeft de toekomst.

Energieloket Flevoland geeft deskundig hulp en onafhankelijk advies:

  • Zoekt u een betrouwbare aanbieder van isolatie of zonnepanelen?
  • Wilt u een energieneutrale renovatie?
  • Zoekt u meer informatie over participeren in lokale wind- of zonne-energie?
  • Op zoek naar subsidies of gunstige leningen?

Meer info: bel 0320-252004, mail [email protected] of bezoek de website via www.energieloketflevoland.nl.

Of kom langs! Het Energieloket Flevoland heeft vier dagen per week een onafhankelijk spreekuur in Lelystad in de Duurzaamheidswinkel (Stadhuisplein 51) . Indien u een spreekuur bezoekt is het handig om gegevens zoals uw gas en elektriciteitsverbruik mee te nemen.

Het Energieloket Flevoland is een initiatief van de Natuur en Milieufederatie Flevoland. De Natuur en Milieufederatie Flevoland stimuleert levendige coalities die zich richten op verduurzaming van de regio. Inmiddels staan al meer dan 600 initiatieven op de kaart. Samen met onze leden, burgerinitiatieven, natuurorganisaties en bedrijven verzorgt Natuur en Milieufederatie Flevoland’diverse webportals, waaronder www.duurzaaminlelystad.nl en www.MooiFlevolandnl.”

_BT Clear

_BT Clear