Lelystad helpt met stimuleringsleningen

Als nieuwkomer op de woningmarkt een huis kopen dat op het eerste gezicht onbetaalbaar lijkt….; uw huis duurzamer maken door energiebesparende maatregelen…..; ouder worden en zorgen dat u kunt blijven wonen in uw eigen woning….; of uw asbest dak laten verwijderen. Voor wie het realiseren van dit soort woonwensen financieel onhaalbaar lijkt, kan via de gemeente een lening ‘op maat’ aangaan.

Starterslening

Een eerste eigen huis kopen dat onbetaalbaar lijkt, lukt soms tóch dankzij de Starterslening. De naam zegt het al: de Starterslening is bedoeld voor een eerste koophuis. Met zo’n lening overbrugt u het verschil tussen de prijs van het huis dat u wilt kopen en het bedrag dat u maximaal kunt lenen. De Starterslening is dus altijd een aanvulling op uw normale hypotheek.

De gemeenteraad heeft de voorwaarden waaronder een Starterslening kan worden verstrekt, vastgelegd in een verordening. De maximale koopsom waarvoor een lening voor de eerste aankoop van een eigen huis wordt verstrekt, is vastgesteld op € 180.000,- . De regeling geldt alleen voor bestaande woningen, dus niet voor nieuwbouw. Voor tot woningen omgebouwde kantoorpanden (zogenoemde ‘transformatiepanden’) kan ook een starterslening worden aangevraagd.

De Starterslening bevordert de doorstroming op de woningmarkt. Met de lening worden mensen geholpen voor wie een koopwoning anders (nog) onbereikbaar is.

‘revolverende fondsen’

De in de loop der tijd terug te ontvangen aflossingen met bijbehorende rente blijven per starters-, blijvers-, asbest- of duurzaamheidslening beschikbaar in een zogenoemd ‘revolverend’ fonds. Met de terugbetalingen kunnen dan weer nieuwe leningen worden verstrekt. Zo kost het verstrekken van de diverse leningen de gemeente geen extra geld, maar draagt het wel bij aan versterking van de Lelystadse woningmarkt.

Duurzaamheidslening

Energiebesparende maatregelen zorgen voor lagere woonlasten, voor een hoger comfort en een beter binnenklimaat.

Wilt u in uw woning energiebesparende maatregelen treffen zoals isolatie of duurzaam opwekken van energie, dan bestaat de mogelijkheid een duurzaamheidslening aan te vragen.

De gemeenteraad heeft ruim budget beschikbaar gesteld voor duurzaamheidsleningen. De gemeente Lelystad geeft u graag meer informatie. U kunt hiervoor contact opnemen met een van onze adviseurs stimuleringsleningen, via telefoonnummer 14 0320 of stimuleringsleningen@ lelystad.nl.

Als voorwaarde om in aanmerking te komen voor een gemeentelijke duurzaamheidslening moet u eigenaar-bewoner zijn van de woning. Deze moet gebouwd zijn voor 1995. Het grootste verschil kan namelijk worden gemaakt in gebouwen tot dat bouwjaar, omdat in 1995 de energieprestatienorm is ingevoerd voor nieuwbouw. Dat geldt niet voor maatregelen zoals zonnepanelen of een zonneboiler, hier is geen bouwjaar aan gekoppeld. Om in aanmerking te komen voor een duurzaamheidslening mag de taxatiewaarde van de woning voor de WOZ (onroerende zaakbelasting) niet hoger zijn dan € 245.000,-. Daarnaast maakt een financiële toets onderdeel uit van de aanvraag, waarbij wordt gekeken naar inkomen en huidige lasten

Blijverslening

Lelystad stimuleert met het aanbieden van een ‘Blijverslening’ het levensloopbestendig maken van woningen. Met bijvoorbeeld het aanbrengen van een slaapkamer of badkamer op de begane grond, het verwijderen van drempels, het aanbrengen van rolstoelbrede deuren, het installeren van technische (zorg)voorzieningen, et cetera kunnen ouderen en zorgbehoevenden langer zelfstandig blijven wonen. Het Rijksbeleid is er op gericht om ouderen langer zelfstandig en te laten wonen op een veilige en comfortabele manier. Lelystad sluit daar met de Verordening Blijverslening op aan. De Blijverslening is bedoeld voor eigenaar-bewoners van bestaande koopwoningen. De lening kan hypothecair of consumptief worden afgesloten.

Inloopspreekuur

Elke woensdagmorgen is er van 9.00 tot 12.00 uur inloopspreekuur in het stadhuis (Stadhuisplein 2), bij het Informatieplein Wonen en Ondernemen. Lees ook over de mogelijkheden en voordelen van een SVn-lening en aandachtspunten bij het inschakelen van een aannemer op de gemeentelijke website.

Meer informatie over de Blijverslening in de gemeente Lelystad vindt u op www.lelystad.nl/blijverslening.

Asbestleningen

De gemeente Lelystad stelt asbestleningen beschikbaar aan woningeigenaren vanwege verbod op asbestdaken per 31 december 2024 Inwoners uit Lelystad kunnen gebruik maken van drie soorten leningen om het asbestdak van hun woning te saneren.

De Stimuleringslening Asbestverwijdering is een gewone consumptieve of hypothecaire lening. De Verzilverlening Asbestverwijdering is een leenvorm waarmee de oudere woningeigenaar met een klein inkomen de overwaarde van zijn/haar huis kan benutten. De Maatwerklening Asbestverwijdering is er voor eigenaren die niet voor een van de andere leenvormen in aanmerking komen. Kijk voor meer informatie over de verschillende leningen om uw asbestdak te saneren op de gemeentelijke website www.lelystad. nl (webpagina: Geld lenen om uw asbestdak te vervangen) Het college werkt aan een voorstel de asbestleningen combineerbaar te maken met de Blijverslening en de Duurzaamheidslening. Kijk voor alle informatie over asbest in uw woning, het verwijderen etc. op www.lelystad.nl/asbest

Persoonlijk adviesgesprek?

Heeft u interesse om uw astbestdak te financieren met een lening? Maakt u dan een afspraak voor een persoonlijk gesprek met de adviseursStimuleringsleningen: Kim Linszen-Kuijpers of Ria Wolfs, tel. 14 0320 of mail naar [email protected]. Overweeg om u daarbij bij te laten staan door een financieel adviseur. Deze kan u adviseren of een lening bij de gemeente voor u de beste oplossing is.

Informatie en aanvragen

Voor informatie over stimuleringsleningen kunnen geïnteresseerden contact opnemen met de betreffende adviseurs. Inloopspreekuur is er elke woensdag van 09.00 - 12.00 uur op het Informatieplein Wonen en Ondernemen, Stadhuisplein 2, tel. 14 0320, [email protected]. De uitvoering van de verschillende leningen wordt gedaan door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland (SVn). Eerst vraagt u bij de gemeente om een aanvraagformulier. Als u voldoet aan de financiële toets en de per regeling in een verordening vastgelegde voorwaarden, kunt u daarmee vervolgens terecht bij het SVn die de leningen beheert.

Wie meer wil weten over de leningen en de specifieke Lelystadse verordeningen kan ook terecht op de website van de gemeente Lelystad en op de site van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland (SVn) .

_BT Clear

_BT Clear