“Energieneutraal in 2022 is een aardige ambitie van de gemeente Almere. Maar het werkt niet altijd om ‘top down’ dingen te willen regelen. Burencontact kan werken om mensen enthousiast te krijgen. Dat kan al met kleine maatregelen. Laat mensen zelf kijken hoe ze energie gebruiken.”

_BT Clear

Aan het woord is Guus Bakels (65), bewoner van het Bivak in Almere Haven. Na het lezen van een oproep van de gemeente, meldde hij zich aan als Energieambassadeur. Hij nam in 2014 het initiatief voor zonnepanelen op het appartementencomplex en werkte dat samen met zijn buurman Willem Fortuin uit. Zijn ervaringen wil hij delen. “We vinden het de moeite waard om het proces te vertellen aan anderen, zodat we mensen op weg kunnen helpen die met dezelfde plannen rondlopen.”

Toestemming

In 2014 vroeg hij toestemming aan de Vereniging van Eigenaren voor de ontwikkeling van een plan voor zonnepanelen op het gebouw, omdat het ging om geld uit het VvE-reservefonds. “Eigenlijk stond iedereen wel sympathiek tegenover het idee van energie besparen. Sommigen vonden de grote uitgave een risico en er waren vragen over hoe we omgaan met tegenvallers. Maar de panelen hebben geen bewegende delen, dus er gebeurt eigenlijk niets mee. En als ze niet presteren, dan krijg je toch garantie.” Ze benaderden vier leveranciers. Het bedrijf, dat ook veel panelen op boerenschuren in Flevoland legt, won. “Die zonnepanelen zijn bestand tegen de elementen en hebben weinig onderhoud nodig. En de garantie van de fabrikant is ondergebracht bij het Europees Garantiefonds.”

Verbruik

Bakels woont al in het pand vanaf de oplevering eind 2006. “De bouwers noemden het een ‘intelligent’ gebouw; we hebben energielabel A. Ook in de winter koelt het binnen nauwelijks af, dankzij goede isolatie en dubbel glas (HR++). Je merkt het alleen als het hard waait; hier op vier hoog fluit de wind dan door de ventilatieroosters.” Voordat ze de panelen kregen, keken ze nog eens goed naar het energieverbruik van het gebouw. Dat was 16.000 kWh; vooral door de lift en de verlichting. “In de oprichtingsfase van het pand was daar nog onvoldoende over nagedacht. Daar waren we als bewoners ook niet bij betrokken. We hebben ons verbruik verlaagd naar 8.000 kWh door lampen uit te doen en deels te vervangen door Ledverlichting.”

Geschreven door: Bernadet Timmer, Communicatie Gemeente Almere

Rendement

In november 2015 kregen ze groen licht en in januari lagen de veertig zonnepanelen erop. Vanwege de wind liggen de zonnepanelen plat (in een hoek van 15%) op het dak. Je ziet ze op die hoogte en door de dakrand niet vanaf de grond. Beneden in de hal hangt een paneel met de actuele opbrengst. “Het rendement is hoger dan we verwachtten. We zitten dit jaar al op bijna 3.000 kWh. Per jaar is de gemiddelde opbrengst 9.000 kWh; waarschijnlijk komen we daarboven.”
Hij ziet het niet terug op zijn eigen meter; de zonnepanelen zijn voor gemeenschappelijk gebruik, dus voor alle zestien woningen. Het gebouw heeft een aparte meter. “We kunnen daarmee wel het aandeel energie in de servicekosten onder controle houden. Bovendien is het rendement op een investering in zonnepanelen hoger dan het rendement op de bank. We gebruiken wat we zelf opwekken en we leveren ook terug; dat zien we over een jaar op de rekening.”

Besparen

Of het nu particulieren, Verenigingen van Eigenaren of bedrijven zijn: iedereen kan het energieverbruik in kaart brengen, zijn gedrag aanpassen en apparaten vervangen, besluit Bakels. “Bewoners moeten zich realiseren dat ze vragen kunnen stellen over duurzame toepassingen en dat ook doen. Zeker in de oprichtingsfase van nieuwbouw, want dat is goedkoper dan dat je het achteraf moet aanpassen. Kijk eerst naar wat je zelf kunt doen. Een lamp uitzetten kost niets. En hoe effectief gaan je apparaten met energie om? Dat maken wij als Energieambassadeurs ook duidelijk. Je draagt bij aan het in stand houden van de planeet, maar je bespaart ook geld. We kunnen alleen het teveel wat we opwekken nog niet zelf opslaan, maar dat komt eraan.”

Word ook Energieambassadeur

Ook Energieambassadeur worden? U bent van harte welkom in het netwerk! Stuur een mailtje met uw naam, adres, telefoonnummer en een korte motivatie naar [email protected].
Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

_BT Clear

Wonen, leven en ontwikkelen 2016

_BT Clear