Almere is een jonge stad; bijna veertig jaar jong. Maar dat maakt Almere niet minder geschikt om wooncarrière te maken. Het is een aantrekkelijke stad voor jong oud, met kleine en grote woningen in uiteenlopende woonmilieus; stads of dorps, landelijk of aan het water. Helen van Duin is afdelingsmanager van de afdeling Gebiedsontwikkeling van de gemeente Almere. Ze is verantwoordelijk voor de gebiedsontwikkelingen in Almere en vertelt meer over het wonen in Almere.

_BT Clear

Wooncarrière

In het maken van een wooncarrière beginnen mensen vaak met een kleine huur- of koopwoning en in de loop der tijd stromen ze door naar een steeds grotere, betere of nieuwere woning. Van Duin: “We zien dit vaak bij pioniers. Die kopen als een van de eersten een woning in een nieuw gebied. Als dat gebied af is, dan verhuizen ze naar een volgend gebied om een nieuwe woning te kopen. Ze hebben dan altijd als eerste een nieuwe woning, deze mensen vinden het leuk om in een gebied te zitten wat dan in opkomst is.”

Meer leeftijdsgroepen

De eerste tien jaar van het bestaan van Almere bestond de stad grotendeels uit gezinnen. “Eigenlijk zien we nog steeds dat veel gezinnen naar Almere trekken. Omdat de stad nu bijna 40 jaar bestaat, is er ook al een tweede en een derde generatie ontstaan. Dit zijn jongeren die in Almere blijven wonen en vervolgens kinderen krijgen. Almere bestaat dus uit steeds meer leeftijdsgroepen,” vertelt Van Duin.

Negatieve associaties

Bij sommige mensen roept de stad negatieve associaties op, zoals saai, sfeerloos en criminaliteit. Van Duin: “Je hebt eigenlijk twee imago’s, van de mensen die hier wonen en van de mensen die hier niet wonen. De tweede en derde generatie Almeerders is heel positief. Maar er zijn ook heel veel niet-Almeerders geïnteresseerd in het wonen in Almere. De stad heeft natuurlijk een centrale ligging ten opzichte van grote steden zoals Amsterdam, Utrecht en Schiphol. Daarnaast hebben de huizen in Almere een goede prijs-/kwaliteitsverhouding en is er veel aanbod. Zodra mensen komen kijken, wordt dit imago vanzelf bijgesteld.”

“Waarmee we Almere op de kaart gaan zetten, is de Floriade. Eens in de tien jaar wordt er een wereldtuinbouwtentoonstelling georganiseerd waar anderhalf miljoen mensen vanuit de hele wereld op af komen. In 2022 is het voor Almere zover.”

Nieuwbouwprojecten

Gemeente Almere voert ook verschillende gebiedsgerichte marketingcampagnes. Er wordt gewerkt aan verschillende projecten die erg interessant zijn om te wonen. Van Duin: “Op dit moment wordt er bijvoorbeeld aan de westkant van Almere gewerkt aan project Duin. Er wordt een duingebied aangelegd en daar worden nieuwe woningen in gebouwd. Almere biedt nu de mogelijkheid om aan het water en in de duinen te wonen. Het is een andere kant van Almere dan de meeste mensen gewend zijn. Het loopt erg goed, er is vooral veel interesse van mensen buiten Almere.”

Wat ook al tien jaar een succes is, is het project IbbA (Ik bouw betaalbaar in Almere). Dit is een project dat vooral bedoeld is voor mensen met een laag inkomen. Project IbbA maakt het mogelijk dat mensen die normaal in aanmerking komen voor sociale huur, een huis te laten bouwen en zelf opdrachtgever zijn. Het huis wordt gekocht met een starterslening en naarmate ze meer gaan verdienen, wordt de starterslening afgebouwd. Van Duin: “Het is een ideale mogelijkheid om toch in aanmerking te komen voor een koophuis. Bovendien kunnen ze hiermee sparen voor de toekomst, zodat ze van een eerste eigen koophuis kunnen doorstromen naar een tweede eigen koophuis.”

Doorstromen

Een omgekeerde wooncarrière is natuurlijk ook mogelijk; ouderen die van een grote woning doorstromen naar een kleinere woning. Er wordt gestimuleerd dat Almeerders bij elke levensfase een passende woning zoeken, zodat iedereen kan doorstromen. “Niet alleen de woningcorporaties stimuleren dit, maar wij proberen hier ook aan bij te dragen door te zorgen voor voldoende aanbod van kleinere woningen, zodat deze doorstroming ook mogelijk is”, vertelt Van Duin.

IBBA STARTERSLENING

Starters die naarstig op zoek zijn naar een eerste huur- of koophuis, kunnen in Almere hun eerste huis ook zelf laten bouwen. Speciaal voor de startersgroep biedt de gemeente Almere de IbbA Starterlening. De hypotheek voor de totale investering van het huis en de kavel wordt vanuit deze financiële regeling aangevuld. IbbA staat voor ‘Ik bouw betaalbaar in Almere’. Verspreid in de stad worden IbbA-kavels aangeboden. Starters die meedoen aan deze regeling, kiezen een IbbA-kavel en een IbbA-bouwplan dat op de kavel kan worden gebouwd. Om mee te doen, is een inkomen nodig van ca. €2.300 bruto per maand. Dit is een richtlijn, aangeraden wordt om altijd financieel advies in te winnen over de persoonlijke financiële mogelijkheden.

IBBA 2016 EN 2017

Inmiddels zijn de kavels van ronde 10 gekozen. Een aantal kavels zijn nog vrij, zoals in de Stripheldenbuurt in Almere Buiten en in Nobelhorst in Almere Hout. Wie alsnog in wil stappen, kan kijken op www.ikbouwbetaalbaarinalmere.nl. In 2017 zullen de voorwaarden van de landelijke regeling wijzigen. Wat de financiële wijzigingen zullen zijn is nog niet bekend, echter de kans dat de regeling voor minder mensen bereikbaar wordt is wel groot. Wie op de hoogte wil blijven over IbbA kan zich aanmelden voor de digitale nieuwsbrief: www.ikbouwbetaalbaarinalmere.nl/nieuwsbrief of voor meer informatie over de IbbA kijken op www.ikbouwbetaalbaarinalmere.nl

_BT Clear

Wonen, leven en ontwikkelen 2016

_BT Clear