Wat doen de gemeenten?

De vier Westerkwartiergemeenten geven graag het goede voorbeeld. Koersende op een duurzame gemeentelijke organisatie worden diverse maatregelen getroffen.

 

Zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen
Op de gemeentehuizen van Leek en Zuidhorn zijn in het najaar van 2016 zonnepanelen geplaatst. In totaal wekken deze panelen jaarlijks ongeveer 89.000 kWh aan energie op. Dit is ongeveer de helft van het stroomverbruik per gemeentehuis. Vanwege beperkte opstelruimte op het dak, koos men in Zuidhorn om ook de luifel te voorzien van met een ander type panelen (kristalijn). Dit type panelen is makkelijk in te bouwen in raampartijen, luifels, serres en overkappingen.

Lokale, groene stroom
In 2018 is gemeente Zuidhorn van plan om alle overige gebouwen, waar mogelijk, van zonnepanelen te voorzien. Alle vier gemeenten zijn van plan om de resterende stroomvraag per 2019 zo ‘groen’ mogelijk in te kopen bij regionale energieleveranciers.

Minder aardgas
De gemeente Marum verwarmt sinds 2011 het gemeentehuis, sportcomplex De Holten, de basisschool en nog een aantal andere gebouwen met een biomassacentrale. Deze ondergrondse verwarmingsinstallatie ligt midden in het dorp Marum en draait op snoeiafval uit de directe omgeving. De centrale zorgt voor een gasbesparing van 250.000 m3 per jaar. Voor meerdere zwembaden (Zwemkasteel Nienoord, Zwembad Electra, De Griffioen) worden plannen doorgevoerd om het gasverbruik te reduceren.

Elektrische fietsen en auto’s
Medewerkers van gemeente Leek en Zuidhorn leggen dienstreizen steeds schoner af. Vorig jaar werden e-bikes voor dienstreizen aangeschaft. Dit jaar maken enkele oude, afgeschreven benzine- en dieselauto’s plaats voor elektrische exemplaren. Het is de bedoeling dat het gehele wagenpark op termijn aanzienlijk minder diesel verbruikt.

Energiezuinige openbare verlichting
In alle Westerkwartier gemeenten worden straatlantaarns vervangen voor zuinige exemplaren met ledverlichting. Meerdere projecten staan nog op stapel. Daarbij wordt gemikt op een besparing van het energieverbruik van 20% in 2020 (ten opzichte van 2013). Gemeente Leek denkt met grootschalige vervanging dit doel zelfs al in 2019 te bereiken.

Duurzaam wegbeheer
Een weg die de uitlaatgassen van passerende auto’s meteen ‘opeet’. Te mooi om waar te zijn? Begin september dit jaar begon de aanleg van de eerste CO2-absorberende weg van Nederland in opdracht van gemeente Leek. Op het wegoppervlak ontstaat een chemische reactie als auto’s passeren. Uitstoot wordt geabsorbeerd en verdwijnt in twee stoffen die niet schadelijk zijn voor het milieu. Bij het onderhoud en de vervanging van wegen passen de gemeenten duurzame oplossingen toe (minder energieverbruik, materialen).

_BT Clear