Isolatieveiling Westerkwartier

Afgelopen voorjaar vond voor inwoners van de provincie een ‘isolatieveiling’ plaats. In totaal hebben ruim 450 huiseigenaren in het Westerkwartier zich vrijblijvend aangemeld. Tijdens het schrijven van dit artikel hebben 130 bewoners maatregelen laten uitvoeren. Vloerisolatie bleek veruit de populairste maatregel.

De isolatieveiling werkte als volgt: bewoners kregen advies aan huis. Tijdens dit bezoek controleerde een expert de woning op geschikte isolatiemogelijkheden. Dit adviesbezoek kostte € 20,-. Vervolgens konden woningeigenaren zelf laten weten of ze voor vloer-, dak- of muurisolatie geïnteresseerd waren. Na de veiling ontving men een offerte van geselecteerde partijen voor de gekozen producten.

Alle woningeigenaren in het Westerkwartier met een woning gebouwd voor 1992 werden door de gemeenten benaderd om deel te nemen. De actie werd georganiseerd voor de gehele provincie in samenwerking met Energieloket Groningen en uitgevoerd door de vereniging Slim Wonen met Energie.

Wie op zoek is naar een gasloze nieuwbouwwoning, vindt steeds meer lokaal aanbod. Tijdens het bouwrijp maken is het niet langer vanzelfsprekend om nog gasnet aan te leggen. De Hoven, onderdeel van nieuwbouwwijk Oostindie in Leek, wordt door gemeente Leek vanaf de tweede fase gasloos aangelegd. Ook De Oostergast in Zuidhorn en Alberdaheerd in Marum nemen afscheid van aardgas.

 

Landelijk worden tot 2022 nog ruim 150.000 woningen opgeleverd met een gasaansluiting, vermeldt landelijk onderzoek van de Natuur- en Milieufederaties. Zo ook woningbouw in het Westerkwartier. Enkele raadsfracties in Leek en Zuidhorn gaven eerder dit jaar een politiek signaal af om spoedig gasloos te gaan bouwen. Beide gemeenten streven hetzelfde doel na, namelijk om 10% minder aardgas te verbruiken in 2019 (ten opzichte van 2013). Gasloze nieuwbouwplannen zorgen ervoor dat het gasverbruik op de schaal van een hele gemeente niet verder toeneemt.

Een gasleiding is afgeschreven in veertig jaar. In 2050 moet de gebouwde omgeving volgens landelijke afspraken volledig energieneutraal zijn. Gemeenten staan nu dus al voor de afweging: gaan we die gasleiding nog voor dertig jaar aanleggen? Eerder besloot het college van gemeente Leek om vanaf fase 2 in de woonwijk Oostindie geen gasinfrastructuur meer aan te leggen. Het college van Zuidhorn nam deze zomer eenzelfde besluit voor nieuwbouwwijk De Oostergast.

Gas is in de toekomst niet vanzelfsprekend meer. Maar de vraag is natuurlijk: wat dan wel? Denk aan warmtepompen met bodemlus, luchtwarmtepompen, houtpelletkachels. Collectieve oplossingen zijn warmte-koude-opslag, gasnetten met biogas of (kleinschalige) warmtenetten. De gemeente en ontwikkelaars onderzoeken per situatie de meest voor de hand liggende technieken. Voor De Hoven in Oostindie wordt het gasloze woningaanbod dit jaar en komend jaar verder uitgewerkt.

In het Westerkwartier zijn dit jaar al meerdere gasloze, volledig elektrische woonconcepten in de verkoop gegaan, waaronder twee zogeheten ‘nul-op-de-meterwoningen’. Een warmtepomp en een groot zonnedak behoren tot de standaarduitrusting. Aan het eind van het jaar staan de energiemeters op nul. Een voordeel van het nul-op-de-meterconcept is dat het net gebruikt wordt voor opslag en dat geen dure accu’s nodig zijn. Een Nul-op-de-meterwoning is duurder in aanschaf dan een conventionele woning. Daar staat tegenover dat de eigenaar in de toekomst nauwelijks energielasten heeft. Banken bieden kopers speciaal voor dit type woningen extra ruimte in de hypotheek.

De Westerkwartiergemeenten willen gasloze en (bijna) energieneutrale nieuwbouw stimuleren in de geplande, grote nieuwbouwwijken. Daarin werken ze nauw samen met ontwikkelaars en woningcorporatie Wold & Waard. De gemeenten vinden het van belang dat kennis over en ervaring met energieneutraal nieuw bouwen in de regio snel gemeengoed moet worden.

_BT Clear