In het Groningse landschap verrijzen de laatste tijd veel kleine windmolens van het bedrijf EAZ Wind. De kenmerkende windmolens met houten bladen worden geplaatst bij agrarische bedrijven. Inmiddels staan er meer dan zestig windmolens verspreid in de provincie Groningen, waaronder ook een aantal molens in het Westerkwartier.

 

“Op mijn telefoon heb ik een app waarmee ik de opbrengst van de molen altijd en overal kan volgen”, vertelt de trotse eigenaar Bate Gorter uit Kornhorn. “Iedere ochtend kijk ik direct naar de molen om te zien waar de wind vandaan komt en hoe hard het waait.” Hoe meer wind, hoe hoger de opbrengst. Gorter is ook te spreken over de uitstraling van de windmolen. “Ik vind de molen een mooi element in het landschap en zeker geen storende factor. En op deze manier kan ik een bijdrage leveren aan de opwekking van echt groene energie.”

Niet gunstiger dan zonnepanelen?
Voor agrariërs is het interessant om zelf stroom op te wekken. Er hoeft veel minder elektriciteit te worden ingekocht. Windmolens hebben daarnaast een groot aantal voordelen ten opzichte van zonnepanelen, zoals hun gelijkmatige energieproductie (er is bijna altijd wind), de subsidiemogelijkheden en de gunstige aansluitkosten. Gorter: “De agrarische jongerenregeling gaf voor mij mede de doorslag om een windmolen aan te schaffen. Ik kreeg een subsidie van 30% op mijn investering.”

Hoe zit het met vergunningen?
Op dit moment levert producent EAZ Wind de molens uitsluitend in de provincie Groningen. Dit is niet in elke provincie hetzelfde, de provincie Friesland bijvoorbeeld verbiedt in het provinciaal beleid de plaatsing van dergelijke kleine molens. Het beleid op provinciaal en gemeentelijk niveau maakt het mogelijk om een vergunning voor een molen tot 15 meter ashoogte te krijgen.

Duurzaam gemaakt
Niet alleen het opwekken van de energie heeft een duurzaam effect. Ook wordt de molen op een lokale, duurzame wijze geproduceerd. Het hout voor de bladen komt uit de Drentse bossen. Verder komen de betrokken onderaannemers volgens EAZ Wind voornamelijk uit de provincie Groningen.

Dorpsmolens
Niet alleen agrariërs kunnen voor windenergie kiezen. Met een ‘postcoderoosregeling’ (zie onderaan) kunnen ook particulieren winddelen kopen van een windmolen bij een boer bij hen in de buurt. Er is dan sprake van een ‘dorpsmolen’. Informatie over het plaatsen van een dorpsmolen vindt u op http://www.eazwind.com/nl/dorpsmolen/

Wat is de postcoderoosregeling?
In een bepaald postcodegebied staat een installatie voor duurzame energieproductie, zoals een windmolen of zonnepanelen. Deze installatie is door een collectief in de buurt, bijvoorbeeld een wijk of een dorp, aangeschaft. Dit collectief kan een energiecoöperatie of een VvE (Vereniging van Eigenaren) zijn. De regeling houdt in dat leden van het collectief een korting krijgen van 10,13 cent per kWh op de energiebelasting. Deze korting geldt voor leden woonachtig in hetzelfde of aangrenzende postcodegebied.

Technische specificaties:

Model EAZ-Twaalf
Prijs Op aanvraag bij EAZ
Gemiddelde opbrengst in Groningen 34.500 kWh/jaar
Levensduur >20 jaren
Rotor diameter 12 meter
Mast hoogte 15 meter
Nominaal vermogen bij 7.2m/s 10 kW
Benodigde afzekering 3×16 Ampère
_BT Clear