Voorwoord

Toen we begin mei als bestuurders besloten om deze krant te laten maken, was er gelijk enthousiasme aan tafel. In iedere gemeente worden veel duurzame acties in gang gezet. Het maken van deze krant hielp ons om ideeën en ervaringen uit te wisselen, bekendheid te geven aan projecten en te communiceren over hetgeen we bereiken of nog van plan zijn te bereiken.

 

In het Westerkwartier zien we steeds meer dorpen en buurten die samen duurzame energie opwekken. Het artikel over energiecoöperaties haakt hierop in. Geïnteresseerd? U kunt alles hierover lezen op pagina 5. Voor nieuwe collectieven biedt de gemeente Grootegast tijdelijk extra hulp. Bijvoorbeeld met subsidie voor collectieve duurzame initiatieven om een adviseur in te schakelen.”

Duurzame energieopwekking zien we steeds vaker terug in het landschap. In deze krant praten we u bij over de laatste ontwikkelingen rondom agrarische windmolens. De vergunningverlening voor enkele zonneparken in Leek en Marum zijn inmiddels ook rond. In 2018 start de aanleg. We mikken op een duurzame energieproductie van 9% in 2019. Om dit beoogde aandeel duurzame energie op te wekken, verwachten we dat meerdere technieken nodig zijn.

In het Westerkwartier is veel aandacht voor gasloze nieuwbouwwijken. Zo voorkomen we dat ons gasverbruik in de toekomst blijft groeien. Meer weten over de alternatieve technieken? Kijk dan op pagina 11.

Op het Energieloket Groningen kunt u terecht voor al uw vragen over energiebesparing in uw woning. Binnenkort kunt u in alle vier gemeenten terecht voor een duurzaamheidslening om energiemaatregelen te treffen. In het artikel op pagina 9 kunt u hier meer over lezen. Liever samen met buren aan de slag met energiebesparing? Dan verwijzen we naar activiteiten zoals Buurkracht.

Als inwoner merkt u ongetwijfeld dat we openbare verlichting vervangen voor ledverlichting. Als organisaties ontplooien we veel duurzame activiteiten. Een paar geslaagde voorbeelden vindt u op pagina 13. Duurzame ontwikkeling gaat wat ons betreft veel verder dan energie- of afvalreductie. Bijvoorbeeld door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kansen te bieden. Het gaat steeds om het maken van keuzes die goed zijn voor mens en milieu en ook op de langere termijn - voor de nieuwe gemeente Westerkwartier - houdbaar zijn.

Duurzaamheid staat op dit moment hoog op de agenda in onze gemeenten. Per gemeente afzonderlijk zijn er nog verschillen in de aanpak. Door samen te werken proberen we acties steeds meer op elkaar af stemmen. Veel enthousiaste inwoners en bedrijven in het Westerkwartier maken nu al werk van hun duurzame projecten. Daar zijn we als bestuurders trots op.

Hans Morssink en Karin Dekker / Leek
Henk Bakker / Zuidhorn
Jan Vos / Marum
Mark de Haan / Grootegast

wethouders duurzaamheid Westerkwartier

Colofon

 

Uitgave van
Gemeente Grootegast, Leek, Marum, Zuidhorn
T: 14-0594

Verzorgd door
I: www.ettmedia.nl
T: 050 313 76 00
@ETTMedia

Tekst- en beeldredactie
Gemeente Grootegast, Leek, Marum, Zuidhorn

Concept en vormgeving:
ETT Media en Skitter

Overname van artikelen is alleen toegestaan mits de gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn hier toestemming voor hebben gegeven. ETT Media en de gemeenten zijn niet aansprakelijk voor fouten en/of omissies in deze krant.

_BT Clear