In het scheiden van afval valt nog wel wat te winnen...

Door beter te scheiden, zorgen we voor minder afval. Veel van ons afval is een grondstof die we prima kunnen hergebruiken. Zo zit er in het restafval nog best veel GFT (groente- fruit- en tuinafval). En GFT-afval kunnen we recyclen tot nieuwe duurzame producten, zoals groen gas en compost.

Plastic afval scheiden? Dat doet u al!

Maar hoe dan? Door nascheiding. Het PMD (Plastic, Metaal en Drankenkartons) dat u in de grijze container doet, wordt in een sorteermachine nagescheiden. Zo kan zoveel mogelijk waardevol verpakkingsmateriaal gerecycled worden.

Afvalwijzer

Wilt u weten wat wel en niet bij het restafval hoort? Of wilt u weten wanneer uw afval wordt opgehaald? Ga dan naar www.mijnafvalwijzer.nl. U kunt ook de Afvalwijzer-app downloaden op uw smartphone of tablet. U krijgt dan automatisch een herinnering wanneer u uw container buiten moet zetten.

_BT Clear

Basisscholen De Rank en De Meidoorn doen mee aan de E-waste Race

Van 16 september tot 11 oktober doen basisscholen De Rank en De Meidoorn en zeven andere scholen uit Noord Veluwe mee aan de E-waste Race. De basisscholen nemen het tegen elkaar op om zoveel mogelijk afgedankte elektrische apparaten (e-waste) in te zamelen. Op 9 september is de Race afgetrapt in gemeente Oldebroek met een gastles bij basisschool de Rank en de Meidoorn.

E-waste Race

De E-waste Race is een aanmoediging om elektronisch afval apart in te zamelen. In Nederland wordt twee derde van de totale hoeveelheid elektronisch afval niet gerecycled, omdat het afval niet apart wordt aangeboden. Zonde natuurlijk, want zo gaan waardevolle materialen zoals goud en zilver verloren.

Meld je afgedankte apparaten aan en laat ze ophalen

Buurtbewoners kunnen hun afgedankte elektrische apparaten, zoals stijltangen, haardrogers, dvd-spelers en dergelijke aanmelden op www.ewasterace.nl (aanmelden kan tot 11 oktober). Op een vooraf afgesproken tijd komen de scholieren deze aan huis ophalen. Als gemeente zorgen we vervolgens voor recycling van het e-waste. Op de website kunnen scholen precies hun score bijhouden en zien hoeveel ze ingezameld hebben. De winnende groep verdient een toffe schoolreis naar NEMO in Amsterdam.

Leerzame en leuke manier van recyclen

Kinderen leren veel tijdens de E-waste Race. Wist u bijvoorbeeld dat over 40 jaar al het goud op is als we het zoveel uit de aarde blijven halen als we nu doen? We kunnen dan geen playstations, mobiele telefoons of gouden ringen meer maken. De E-waste Race maakt recyclen makkelijk en leuk en zorgt dat er waardevolle stoffen gered worden!

De deelnemers van de E-waste Race wensen we natuurlijk veel plezier én succes!

Minder restafval, het kan echt!

Deelnemers van 100-100-100 in Oldebroek bewezen het, zij gingen van 11 naar 3,6 kilo restafval per week

Minder restafval produceren moeilijk? Een groep inwoners uit de gemeente Oldebroek bewees van niet. 100 dagen lang gingen ze de uitdaging aan. Het resultaat: gemiddeld 3,6 kilo restafval per week. Dat is 7,4 kilo minder restafval dan het gemiddelde van alle inwoners in de gemeente.

Benieuwd naar de opdrachten en tips
van de deelnemers? Lees het op
www.oldebroek.100-100-100.nl

_BT Clear
_BT Clear