Zo min mogelijk restafval produceren als gezin, kan dat? Afgelopen jaar deed een aantal gezinnen mee aan 100-100-100: een landelijk project. Alida en Peter Bosma waren actieve deelnemers die graag hun ervaringen deelden via de columns van Alida. Aan de Duurzaamheidskrant vertellen ze graag meer over hun ervaringen.

_BT Clear

Alida: “We waren al wel heel bewust met duurzaamheid bezig, maar toch krijg je door je deelname aan 100-100-100 nog meer besef van alle rommel die je mee naar huis krijgt. We hebben er veel van geleerd. Bijvoorbeeld dat kassabonnen niet bij het oud papier mogen, net als pizzadozen. Je schrikt ook enorm van de hoeveelheid zakjes die je op een dag openmaakt! En dan hebben wij nog een eigen moestuin waar we het gros van onze groenten en fruit uit halen.”

Drop in groentezakjes

“We hebben ons vooral druk gemaakt om alle plastic verpakkingen. Dat is bijna niet te vermijden. We haalden onze dropjes in herbruikbare linnen fruitzakjes. En ons brood doen we in een speciale 

linnen zak. De diepvrieszakjes voor de groenten uit de moestuin hebben we vervangen door bakjes van de Chinees, die gaan veel langer mee. Het neemt wel iets meer ruimte in de vriezer in, maar dat hebben we er wel voor over. We letten nu erg goed op wat we kopen. Als iets teveel verpakt zit, kopen we het niet. We merken wel dat we meer afval hebben als de kinderen komen of als we visite krijgen.”

50 jurken

Duurzaamheid is al heel lang een thema bij Alida en Peter: “We doen bijvoorbeeld altijd al heel lang met onze kleding.” Peter vult aan: “Wat moet je ook met 50 jurken? Wij dragen onze kleding soms zo lang dat we er commentaar van anderen op krijgen. En we zien soms op oude vakantiefoto’s kleding terug die we nog steeds dragen.

We vliegen ook nooit trouwens, er is nog zoveel moois te zien in Nederland en in Europa! En met één keer vliegen heb je 5 jaar lang duurzaam doen naar de knoppen geholpen. De reclamefolders en de krant delen we met de buren, dat doen we al jaren.”

Alida doet alles op de fiets. “Dat moet ook wel want als je van Groentje bent, word je er gewoon op aangesproken! Ik fiets altijd alles, al is het niet altijd leuk hoor, met slecht weer. Maar ik doe het toch.”

Wormen van de gemeente

Alida laat ook zien hoe ze het groenafval opnieuw in de tuin verwerkt. “De gemeente gaf een compostsysteem aan de inwoners. Dat is erg handig: je gooit al je GFT afval erin. Het vocht uit de bak is fijn als mest voor de kamerplanten en de rest is compost voor de tuin. Moet je eens kijken hoeveel wormen er in zitten, die zijn erg goed voor de grond! Die kreeg je trouwens al bij die bak geleverd.”

Losse mandarijntjes

Peter en Alida kregen veel reacties op de columns die Alida over de deelname schreef. “We zijn zelfs op de vingers getikt bij de groenteboer! We waren onze linnen tasjes vergeten en we wilden eigenlijk net een plastic zakje pakken. Maar iedereen kent ons, dus toen hebben we alle mandarijntjes maar los in onze jas- en broekzakken gestopt.”

Duurzame wens

“Je moet in je hoofd en in je gedachten duurzaam worden. De wereld verbeteren begint bij jezelf. Begin er gewoon mee en maak er een levensstijl van. Onze kinderen hebben het duurzame allemaal van ons overgenomen. Daar zijn we erg trots op! Onze duurzame wens is dat iedereen met liefde, respect en aandacht om zich heen kijkt. Wees je bewust van hoe je leeft!”

_BT Clear
_BT Clear