_BT Clear

Een goede voorbereiding is het halve werk als je een duurzamere woning wilt. Aart en Jannie Plender zijn niet over één nacht ijs gegaan bij het verduurzamen van hun woning. Dankzij die gedegen aanpak genieten ze nu volop van hun totaal vernieuwde en duurzame huis in Oldebroek.

“Het hele pand was ons eigendom” vertelt Aart. “Het waren twee wooneenheden in één huis. In 2018 hebben we de woning officieel gesplitst in een 2 onder 1 kap, het andere deel is nu van onze kinderen en is ook gasloos. Gas had voor ons geen meerwaarde. We hebben nu een luchtwarmtepomp die ons huis en het water verwarmt. Het werkt eigenlijk als een omgekeerde koelkast.”

Samen met pelletkachel

“We hebben nu een constante temperatuur van 20 graden in ons huis. Wanneer je ‘s avonds de verwarming even een paar graden hoger wil zetten, reageert dit systeem wel langzaam. Voordat we gingen verbouwen hadden we al een pelletkachel en die hebben we nu ook weer teruggeplaatst. Dat geeft gewoon extra comfort, behaaglijke warmte en het is bovendien gewoon gezellig om bij te zitten.” Jannie: “Het voordeel is dat we nu die gaskosten niet meer hebben. Voor de extra elektriciteit hebben we zonnepanelen dus dat compenseert aardig. Daarnaast vinden we het veiliger om gasloos te wonen. Vijf jaar geleden was het nog niet haalbaar, maar nu
wel.”

Schuur voor zonnepanelen

“We hebben vooral veel energie gestoken in de zonnepanelen” vertelt Aart. “We wisten dat we er ongeveer 33 nodig hadden. Er moest ook een nieuwe

schuur gebouwd, dus we hebben die zo laten tekenen dat de dakbalk 35 graden zou zijn en dat er precies 33 panelen op de zuidkant zouden passen.” Jannie vult aan: “We zijn niet verhuisd, maar zo voelt het eigenlijk wel. We zijn erg blij met het resultaat!”

Tips van Aart en Jannie

“Bereid je goed voor en ga eens kijken bij de duurzame huizenroute” tipt Aart. “Ga met anderen in gesprek die dit al gedaan hebben. Kijk goed wat bij jou past en filter daarop. Er zijn zoveel mogelijkheden! Wij vonden het Energie Adviesgesprek ook erg fijn. Dat gaf ons echt de bevestiging dat we de juiste keuzes maakten. Het moet ook gewoon goed werken, zonder dat je er iedere dag mee bezig hoeft te zijn. We wonen hier nu veertig jaar en we hebben steeds iets gedaan aan het huis. Voor de luchtwarmtepomp moest de schil overal goed zijn. We hebben sommige ramen vervangen, nog een stuk oude muur geïsoleerd en in een deel van de woning was de vloer nog niet geïsoleerd. Gelijktijdig hebben we vloerverwarming aangebracht.”

Duurzame wens

“Voor iedereen nul op de meter op de manier die bij de mensen past”, dat is de duurzame wens voor Oldebroek van Aart en Jannie. “Het moet bij je passen en het moet betaalbaar zijn. Als je die maatregelen meteen bij je verbouwing of bouw mee kunt nemen, is dat wel zo handig.”

Omdat Aart en Jannie hun huis meteen levensloopbestendig hebben gemaakt, kunnen ze er nog lekker lang blijven wonen. Dat is wel zo gezellig want buurmannen (en vooral) kleinzoons Caleb en Micha zijn graag bij hun opa en oma.

Wat is een luchtwarmtepomp?

Het kenmerk van een luchtwarmtepomp is dat deze de buitenlucht als bron heeft. Een luchtwarmtepomp heeft altijd een buitendeel dat letterlijk warmte uit de lucht onttrekt. Luchtwarmtepompen werken zeer energiezuinig, omdat het grootste deel van de energie die nodig is uit de buitenlucht komt.

_BT Clear
_BT Clear