Passief Bouwen of verduurzamen?

Interview Carla en Frank van Neer

Even voorstellen

Wij zijn Carla (53) en Frank (43) van Neer uit Susteren. Samen met onze dochter Kim en haar vriend Mark zijn we begin 2017 gestart met de realisatie van ons nieuwe woonhuis in Susteren aan ‘Op de Pas’. Carla is werkzaam als verpleegkundige bij de medische dienst van Stichting Pergamijn in Echt en Frank is werkzaam als bedrijfsleider bij BAM Infra Energie en Water in Susteren. Frank is actief in het verenigingsleven in Susteren. Zo is hij sinds enkele jaren de ‘Vors’ van KV De Graasbörgers. In 2004 is hij zelfs carnavalsprins geweest in Susteren. Carla sport graag. Samen gaan ze graag wandelen en op vakantie. Echter staan deze vrije tijdsbestedingen, vanwege de bouw van dit nieuwe huis, op een laag pitje. Dochter Kim (21) woont nog thuis en is bezig met het laatste opleidingsjaar van de opleiding Verpleegkunde aan de Zuyd Hogeschool. Twee jaar geleden hebben wij ons huis in Susteren verkocht in de woonwijk ‘In de Mehre’, dat wij ruim 10 jaar geleden ook zelf hebben gebouwd. Nu wilden we graag nog éénmaal een nieuw huis bouwen dat zich moest kenmerken door een kleinere inhoud, liefst met een gelijkblijvende oppervlakte en lagere energiekosten. Voor ons beide is dit het derde huis dat wij bouwen. Dit huis wordt volledig in eigen beheer gebouwd.

Waarom gekozen voor een Passief Huis of andere duurzame maatregelen?

In eerste instantie wilde wij een traditioneel huis bouwen. De keuze voor een passief huis ontstond twee jaar geleden toen we op een bouwbeurs in aanraking kwamen met het systeem dat we nu hebben gekozen. Dit systeem bestaat uit grote bouwsteenblokken van EPS, ook wel tempex genoemd, die als een soort Lego-blokken op elkaar worden gestapeld. Vervolgens worden de blokken volgestort met beton. Deze EPS blokken worden in verschillende diktes geleverd. De dikte van de blokken bepaalt uiteindelijk de isolatiewaarde van het huis. Inmiddels raakten we meer en meer geïnteresseerd in duurzaam bouwen en energiebesparende maatregelen zoals aardwarmte, luchtwarmte, zonnepanelen, zonnecollectoren, elektrisch verwarmen, betonkernactivering, mechanische ventilatie met warmte uitwisseling en nog veel meer. Er zijn talloze mogelijkheden om het huis duurzaam te verwarmen en te voorzien van warm water. Omdat deze mogelijkheden in eerste instantie bij ons niet echt bekend waren, hadden wij daar in onze oorspronkelijke bouwplannen geen rekening mee gehouden. Later hebben we de bouwplannen aangepast om een duurzaam huis te bouwen. De kunst is om de juiste balans te vinden tussen ‘hoe wil ik mijn huis gaan bouwen’ (met welke isolatie) en ‘hoe wil ik mijn huis gaan verwarmen?’ ‘Welke comforteisen heb ik?’ en ‘In welke mate wil ik energieneutraal of volledig passief zijn?’ Dit zijn allemaal zaken waar iedereen die passief of duurzaam wil gaan bouwen, rekening mee moet houden.

Welke duurzame maatregelen heeft u aangebracht?

De eerste duurzame maatregel was het toepassen van de EPS blokken. Dit vanwege de hoge isolatiewaarde, hoeveelheid materialen die moeten worden gebruikt en de bouwsnelheid. Deze blokken worden veelal gebruikt bij volledig passieve huizen. Een volledig passief huis was bij ons huis, qua basisontwerp, niet mogelijk. Vandaar dat we toch een vorm van verwarming moesten toepassen. Hierbij hebben we gekozen voor betonkernactivering. Dit wordt gebruikt als verwarmings- en koelelement van ons huis dat samenwerkt met een luchtwarmtewisselaar (via een luchtwarmtepomp) om het huis te verwarmen. De elektrische energie die nodig is voor de luchtwarmtepomp wordt opgewekt met zonnepanelen. Als back-up voor de luchtwarmtepomp krijgt ons huis ook zonnecollectoren. Zo houden wij het altijd warm in de winter en koel in de zomer.

Heeft u tips voor mensen die ook duurzaam willen bouwen?

Neem de tijd om de mogelijkheden in duurzaam bouwen te onderzoeken. Er zijn heel veel mogelijkheden en constant nieuwe ontwikkelingen. Wekelijks komen er nieuwe producten op de markt. Vaak blijken ‘nieuwe’ systemen, toch minder nieuw en is de effectiviteit en toepasbaarheid van deze systemen in omringende landen al bewezen. Nederland heeft hierin absoluut nog een aantal stappen te maken. Wees dus niet bang om de mogelijkheden van nieuwe systemen te onderzoeken, eventueel ook in andere landen. Neem vooral ook contact op met mensen die ervaring hebben met duurzaam bouwen en probeer traditionele denkwijzen los te laten.

Even voorstellen

Ik ben Emiel Moonen en ik woon samen met mijn Marion op de Baakhoverweg 5 in Susteren.

Waarom heeft u gekozen voor een duurzaam huis?

We wilden graag energiezuiniger gaan leven en hebben daarom in 2011 een duurzaam huis gebouwd. Het is een Duits/Scandinavisch houtskeletbouwhuis. Na veel informatie te hebben ingewonnen op diverse locaties en websites blijken onze oosterburen veel verder in de techniek te zijn op het gebied van duurzaamheid. Ook wat betreft het bouwen van een huis met een houtskelet. Drie dagen na aanvang van de bouw was ons huis al wind- en waterdicht. Na 8 weken bouwen was ons huis helemaal klaar. De keuken en badkamer zaten erin, alles was behangen en geverfd, meubels erin en klaar! De bouwer noemt het principe ‘ein liter Haus’ dit wil zeggen een huis dat 1 liter stookolie per vierkante meter per jaar verbruikt om het huis te verwarmen. Al met al is het dus een huis dat snel klaar was, geschikt voor de hedendaagse weersomstandigheden en duurzaam in verbruik. Een huis, dat klaar is voor de toekomst.

Welke duurzame maatregelen heeft u aangebracht?

• Houtskeletbouw met 44cm vol geïsoleerde buitenmuren en 50 cm dakisolatie
• 3 laags glas
• luchtdichte buitenschil,
• Heteluchtverwarming in combinatie met WTW
• Inblaas lucht WTW wordt voorverwarmd in winter en gekoeld in zomer door aanzuiging via kelder.
• 3.5KW passiefhuistoestel als verwarming voor gehele huis.
• Solar panelen voor warm water, Solar panelen voor elektriciteit

Heeft u tips voor mensen die ook duurzaam willen bouwen?

Vraag veel advies, vooral bij ervaringsdeskundige.

Handige websites

www.duurzamehuizenroute.nl: elk jaar 2 weekenden in november stellen mensen in het hele land hun huis open voor informatie over duurzaam bouwen.
www.echtsusterenenergie.nl: Neem contact op met de energiecoöperatie in onze gemeente voor onafhankelijk advies.
• Energiemarkt 14 april van 13:00 tot 17:00 uur in gemeentehuis Echt-Susteren
www.fertighauswelt.de. Voorbeeld huizen houtskeletbouw park in köln.
www.rvo.nl/subsidies-regelingen/subsidie-energiebesparing-eigen-huis

Deel uw verhaal en ontvang een duurzame dopperfles

We zijn op zoek naar meer verhalen over duurzaamheid in onze gemeente. Heeft u ook ervaringen met een duurzame woning of bedrijf? Of heeft u duurzame maatregelingen genomen? Deel uw verhaal, gebaseerd op bovenstaande vragen, door te mailen naar [email protected] en maak kans op een duurzame dopperfles. De dertig beste inzendingen die vóór 15 maart 2018 zijn ingediend ontvangen de fles gratis thuis. De verhalen van de winnaars worden gebruikt voor communicatieve doeleinden.



_BT Clear

_BT Clear