Energiecoöperatie
Echt Susteren Energie

Energiecoöperatie Echt Susteren Energie (ESE) vindt het belangrijk om klimaatverandering aan te pakken en onze gemeente duurzamer maken. Dit doen ze onder andere door het collectief aanbieden van energiezuinige oplossingen en mogelijkheden om energie duurzaam op te wekken. Alles met het doel om de inwoners van Echt-Susteren op weg te helpen naar een duurzamere toekomst.

Wat doet de coöperatie?

Door lid te zijn van de energiecoöperatie kunt u genieten van een aantal voordelen. Allereerst helpt de coöperatie met het zoeken van de juiste energiebesparingen die u direct merkt in uw portemonnee. Ook kan de coöpe-ratie in de toekomst een rol spelen bij het collectief inkopen van groene energie of het collectief aankopen van duurzame energie opwekkers (zoals zonnepanelen.). Daarnaast biedt de coöperatie mogelijkheden om in de toekomst onafhankelijk te worden van fossiele brandstoffen. De acties van de coöperatie worden zo veel mogelijk uitgevoerd in samenwerking met lokale ondernemers, waardoor de coöperatie de lokale werkgelegenheid stimuleert. Een ander voordeel om lid te zijn is de ondersteuning die u krijgt bij het opvragen van offertes en het onderzoeken van subsidiemogelijkheden wanneer u bijvoorbeeld wilt isoleren of zonnepanelen wilt aanleggen. Uiteraard draagt u, door lid te zijn, uw steentje bij aan een beter en groener milieu!

Lid worden?

Dus, bent u op zoek naar een energiezuinigere toekomst? Word dan nu gratis lid van de energiecoöperatie Echt Susteren Energie en ontdek de voordelen. Dit kan door te surfen naar www.echtsusterenenergie.nl of stuur een mail naar [email protected]. De coöperatie is ook nog actief op zoek naar bestuursleden of mensen die willen meehelpen met het organiseren van projecten. Voelt u zich geroepen om deel uit te maken van deze jonge nieuwe en innovatieve energiecoöperatie? Ook dan kunt u zich opgeven via bovenstaande gegevens.

Wist u dat?

De energiecoöperatie organiseert op zaterdag 14 april 2018 weer een energiemarkt! Deze energiemarkt gaat met name over het opwekken van duurzame energie waar lokale ondernemers u onder meer informeren over zonnepanelen, windmolentjes, warmtepompen, ventilatie, isolatie en meer! De energiemarkt is van 13.00 tot 17.00 uur in het gemeentehuis van Echt-Susteren.

Heeft uw organisatie interesse om op de energiemarkt uw producten of diensten te laten zien? Stuur dan een e-mail naar [email protected] met daarin een korte omschrijving van uw bedrijf en product(en).

Energietransitie

Dagelijks leest of hoort u over de energietransitie. Maar wat houdt dit nu eigenlijk in? Wat komt er op ons af? En wat kunnen we zelf doen?

Opwarming van de aarde

Het merendeel van onze energie wordt op dit moment opgewekt door verbranding van olie, gas en kolen. Daarnaast komt er door ontbossing onder meer CO2 vrij. CO2 werkt in de lucht als een deken rond de aarde. Warmte van de zon die de aarde bereikt, kan daardoor niet zomaar weer verdwijnen in de ruimte. Dit is het zogenoemde broeikaseffect. Door de hoge uitstoot van broeikasgassen warmt de aarde in snel tempo op, de zeespiegel stijgt en de weersomstandigheden worden steeds extremer. In het Klimaatakkoord van Parijs is vastgelegd dat de opwarming van de aarde tot ruim onder de 2 graden moet blijven, om het tij te kunnen keren. Dit vraagt onder meer om een drastische reductie van fossiele energie zoals gas, olie en kolen.

Energietransitie

Om deze reductie te realiseren is een snelle omschakeling van fossiele brandstoffen naar duurzaam opgewekte energie (zoals zon- en windenergie, biomassa en waterkracht) hard nodig. De omschakeling van fossiele brandstoffen naar groene en duurzame energie heet een energietransitie. Het is als het ware een nieuwe industriële revolutie over een periode van minimaal 30 jaar waarmee we allemaal te maken krijgen. Dit houdt in dat we zelf elektriciteit duurzaam gaan opwekken en opslaan, dat we zonnedaken, zonneparken en windmolens in het landschap gaan integreren, dat we niet langer afhankelijk zijn van aardgas doordat we elektrisch gaan verwarmen en zelfs elektrisch gaan rijden. Deze energietransitie is noodzakelijk. Dat is ook op Europees niveau vastgesteld met aangepaste klimaatafspraken. Zo mogen benzine- of dieselauto’s binnen afzienbare tijd niet meer worden verkocht en vervalt de wettelijke verplichting om uw woning, bedrijf of kantoor aan te sluiten op gas. Dit zijn maatregelen waar iedereen mee te maken krijgt.

Wat kunt u zelf doen?

Nu denkt u misschien, wat kan ik hier allemaal aan doen? Het antwoord is verrassend veel! Zo kunt u allereerst beginnen met het besparen van energie. Is uw huis of kantoor gebouw goed geïsoleerd? Denk hierbij aan spouwmuur-, dak- en vloerisolatie of HR++ glas. Heeft u kieren in huis die dicht gemaakt kunnen worden? Of heeft u oude energieslurpende apparaten in huis die u beter kunt vervangen? Dat geldt ook voor het vervangen van gloei- en hallogeenlampen door LED-verlichting. Een bewegingssensor is een goedkope oplossing om energie te besparen. Daarnaast kunt u overwegen of u voor korte afstanden beter de fiets kunt nemen? Het begint allemaal bij bewustwording over uw eigen energieverbruik. Naast energie besparen kunt u ook zelf energie duurzaam gaan opwekken. Dit kan in kleine stappen. Bent u bijvoorbeeld toe aan een nieuwe cv-ketel? Overweeg dan eens de opties van een warmtepomp of pelletketel. Hiervoor kunt u momenteel subsidie krijgen via www.rvo.nl. Is uw dak aan vervanging toe? Wellicht is het een idee om gelijktijdig zonnepanelen aan te brengen of bereid het dak en uw meterkast alvast voor op de komst van zonnepanelen voor de toekomst. Wist u dat u nu de BTW van de zonnepanelen terug krijgt? Of moet u misschien een nieuwe auto kopen? Overweeg dan ook eens een elektrische auto zodat u investeert in de toekomst. Begin nu met de energietransitie zodat we samen de klimaatopwarming tegen kunnen gaan. Alleen op deze manier kunnen we de aarde op een goede manier doorgeven aan volgende generaties.



_BT Clear

_BT Clear