Energie besparen en comfort vergroten

Hans en Inge waren een paar jaar terug voornemend hun huis te verkopen, maar de woningmarkt maakte het onaantrekkelijk. Toen kwam het idee om zich te verdiepen in duurzaamheid. “Op een duurzaamheidsmarkt raakten we enthousiast over het vervangen van ons dubbelglas naar HR++-glas. Vanuit daar besloten we ook andere maatregelen te nemen in huis.”

“Het HR++-glas was voor ons de stimulans om met energiebesparing aan de slag te gaan”, vertelt Inge. “Na het vervangen van ons dubbelglas voor dat soort glas was het verschil zo goed te merken in zowel isolatie als op de energierekening, dat we de smaak te pakken kregen.” Hans vult aan: “Dat we daarmee ons steentje kunnen bijdragen aan het milieu, geeft ook een goed gevoel.”

Het stel vervolgde hun weg naar een duurzamer huis en leven. Dat deden ze met muurisolatie, door alle schemer(spaar)lampen in de kamer te vervangen door ledlampen en door te investeren in zonnepanelen. Hans: “8 jaar geleden waren we 6000 kWh per jaar kwijt. Dit hebben we verminderd naar 4200 kWh. En dat hebben we niet gedaan door oncomfortabel te leven, maar door het gebruik van toepassingen als ledverlichting en standby-killers. Als je je dan in de materie verdiept, zie je steeds meer mogelijkheden. Energiezuinig wonen hoeft niet duur en ingewikkeld te zijn. Wanneer je het per onderdeel aanpakt en kijkt naar zuinige mogelijkheden dan blijkt dat er voor veel dingen een eenvoudige oplossing is. Nu denken wij ook na over een warmtewisselsysteem en vloerverwarming.”

Een warmtewisselsysteem zorgt ervoor dat de warmte uit de lucht hergebruikt kan worden. Er wordt energie teruggewonnen. “Wij hebben ervoor gekozen om daarom alvast wat meer zonnepanelen te leggen. Die energie willen we straks gebruiken om het water te verwarmen met een lucht-water-warmtepomp boiler. Door subsidies en hoge kortingen van bedrijven wordt dit voor ons interessant. We hebben nu een goedkeuring voor de duurzaamheidslening”, vertelt Inge.

Die installaties klinken mooi, maar zijn ook kostbaar. Daarom is Hans voornaamste tip om eerst goed te isoleren en op een simpele manier energie te besparen: “Mensen denken algauw: zonnepanelen op het dak en klaar. Maar het HR++-glas waar we mee begonnen, de spaarlampen en tochtstrippen geven het meeste comfort, doordat ze waanzinnig goed isoleren. Daarmee zijn we er ook financieel op vooruitgegaan, waardoor we straks de volgende duurzame stappen kunnen maken. Met een goede isolatie hoef je minder gas te verbruiken om het warm te krijgen in de wintermaanden. Besparen gaat sneller dan opwekken.”

“Duurzame energie motiveert ons enorm”, vervolgt Inge. “Als je het doorrekent heb je na een aantal jaar je investering eruit en daarna nog jaren extra plezier. Bepaal wel vooraf wat je budget is en wat je in ieder geval wilt doen. Neem de tijd om informatie te verzamelen en doe prijsvergelijkingen. Reken erop dat het een lange periode kan duren, maar dat gaat het zeker waard zijn!”

Voorkom sluipgebruik

Sommige apparaten gebruiken ook energie terwijl ze op stand-by of ‘uit’ staan, maar de stekker nog in het stopcontact zit. Dit heet sluipverbruik. Sommige apparaten functioneren niet zonder stand-by stand (de cv-ketel en de elektronische deurbel), maar veel sluipverbruik is makkelijk te voorkomen.

Een huishouden is per jaar gemiddeld 450 kWh kwijt aan sluipverbruik. Dat is 90 euro per jaar! Driekwart daarvan is te vermijden door de apparaten echt uit te zetten: dat bespaart jaarlijks niet alleen veel energie uit fossiele brandstoffen (en dus CO2-uitstoot), maar ook tientallen euro’s!

Of een apparaat zuinig is met energie, ziet u op het energielabel. U kunt ook kijken naar vergelijkende tests op internet en keurmerken. Is het apparaat eenmaal in huis, dan kunt u via slim gebruik het elektriciteitsverbruik verminderen.

Tips om sluipverbruik te voorkomen

  • Heeft het apparaat een uitknop? Gebruik die dan in plaats van de stand-by knop.
  • Trek de stekker eruit als u televisies, computers en stereo lang niet gebruikt. Apparaten die nog stroom kunnen gebruiken als ze uit staan zijn bijvoorbeeld: televisies, computers, transformatoren en (andere) apparaten met veel elektronica.
  • Heeft u meerdere apparaten bij elkaar staan (bijvoorbeeld computer met randapparatuur of tv met dvd-speler)? Stop dan alle stekkers in een contactdoos met een aan/uit-schakelaar. Schakel de stekkerdoos na gebruik uit.
  • Zet bij halogeenlampen indien mogelijk een schakelaar tussen de transformator en het stopcontact. Zo trekt de transformator na uitschakelen geen stroom meer.

Bespaarstekkers
Soms is het lastig om een apparaat helemaal uit te zetten, of de stekker uit het stopcontact te halen. U kunt dan tussen het apparaat en het stopcontact een bespaarstekker zetten, die de stand-by stand volledig uitschakelt. Ze zijn te koop onder merknamen als Stand-by killer, Energy keeper of Powersaver. Bespaarstekkers werken op verschillende manieren, informeer u dus goed voordat u een bespaarstekker aanschaft. De prijzen kunnen variëren van 10 tot 50 euro. Meer weten over het tegengaan van sluipverbruik? Ga dan naar www.milieucentraal.nl

Top 10 sluipverbruikers

Miniboiler 147 kWh/jaar
Uitgebreide decoder met HDD 130 kWh/jaar
Kokendwaterkraan (niet-geïsoleerd) 81 kWh/jaar
VHS-DVD combi 61 kWh/jaar
Satellietontvanger 59 kWh/jaar
Antenneversterker 47 kWh/jaar
Espressomachine 42 kWh/jaar
HDD recorder 38 kWh/jaar
Basis decoder zonder HDD 33 kWh/jaar
DVD recorder 33 kWh/jaar


_BT Clear

_BT Clear