Energie besparen bij de gemeentelijke gebouwen

Energie besparen en werken aan een duurzame omgeving voor onze toekomst is belangrijk voor gemeente Eersel. Zelf beschikt de gemeente over veel gemeentelijke gebouwen, zoals het gemeentehuis, de gemeentewerf, binnensportaccommodaties, gemeenschapshuizen, jeugdaccommodaties, buitensportaccommodaties en scholen. Al deze gebouwen verbruiken energie. In haar klimaatbeleid heeft gemeente Eersel voor haar bestaande gemeentelijke gebouwen een verduurzamingsambitie uitgesproken van 3% energiebesparing per jaar (met ingang van 2012), met als doel een uiteindelijke energiebesparing van totaal 39% in 2025. Om dit te bereiken, zijn er voor 38 gemeentelijke gebouwen Energie Prestatie Advies Utiliteitsbouw (EPA-U) maatwerkadviezen opgesteld. Met deze maatwerkadviezen is per gebouw aangegeven welke maatregelen getroffen kunnen worden om energie te besparen. Denk hierbij aan een verbetering van dak- en/of spouwmuurisolatie, HR++ beglazing, zonnepanelen (stroom), zonnecollectoren (warm water), zonneboilers en LED-verlichting.


_BT Clear

Alle adviezen zijn vertaald in een overzicht van duurzaamheidsmaatregelen, met daaraan gekoppeld de terugverdientijden. Deze zijn berekend aan de hand van de verwachte besparingen. De gemeente financiert de gekozen geadviseerde duurzaamheidsmaatregelen voor. De energielasten voor de gebruiker (vaak een vereniging) gaan door de maatregelen omlaag. Met de verenigingen die gebruik maken van de gemeentelijke gebouwen, zijn afspraken gemaakt over het terugbetalen van de investeringen, die de gemeente heeft gemaakt. Doordat de besparingen op de energiekosten (minder gas- en/of stroomverbruik) hoger zijn dan de investeringen, is dit een win-winsituatie voor de gemeente en de vereniging. Met deze constructie van voorfinanciering, zijn er in 2017 al 183 zonnepanelen en extra dakisolatie aangebracht op De Leenhoef in Knegsel. Sporthal de Kraanvogel in Eersel heeft LED verlichting, HR++ beglazing en dakisolatie gekregen. Bij de gebouwen van de korfbalvereniging in Knegsel en de hockeyvereniging in Eersel is extra dakisolatie bij de dakrenovatie aangebracht. Hiermee is in 2017 al 5% van de besparingsambitie gerealiseerd.

In 2018 gaat de besparing door. Op de tennisaccommodatie in Steensel liggen nu 45 zonnepanelen. Daarnaast worden 1357 panelen op vijf gemeenschapshuizen en het gemeentehuis gelegd (zie artikel pagina 5). De gymzalen van Steensel en Duizel worden voorbereid op extra dakisolatie. De gymzaal in Steensel krijgt daarnaast, net als sporthal De Kraanvogel, een zonneboiler en collectoren op het dak. De gymzaal in Duizel volgt in 2020. In het gemeentehuis worden nog meer lampen vervangen door LED verlichting. Hierdoor wordt in 2018 al 33% van de besparingsambitie gerealiseerd! Drie van de tien scholen in de gemeente maken onderdeel uit van de gemeentelijke gebouwen, namelijk de basisscholen Meester Gijbels in Knegsel, de Disselboom in Wintelre en ’t Busseltje in Eersel. De gemeente wil de overige scholen, waar ze geen eigenaar van is, op dezelfde manier faciliteren.

Voor deze scholen worden in 2018 op kosten van de gemeente EPA-U maatwerkadviezen opgesteld, zodat zij weten welke maatregelen energie besparen. Voor die maatregelen worden de verwachte investeringskosten, de terugverdientijden en de energiebesparing in beeld gebracht. De scholen kunnen met die informatie bepalen of ze mogelijk zelf willen investeren of via de constructie van voorfinanciering met de gemeente de duurzaamheidsmaatregelen willen realiseren.

De energie­besparingsambitie bij 38 gemeentelijke gebouwen is 39% in 2025.

_BT Clear

Samen op weg naar een
energieneutrale gemeente

_BT Clear

De Kempengemeenten beschikken over een goed innovatieklimaat; vooral vanwege de ligging binnen de Brainport regio. De Brainport regio wordt beschouwd als één van de belangrijkste kennis- en innovatieregio’s van Europa. Bereikbaarheid is voor de Kempengemeenten dan ook een belangrijk aspect!

Gemeente Eersel werkt aan verschillende projecten om de bereikbaarheid en mobiliteit van haar inwoners te bevorderen. Om dit op een duurzame manier te doen, zet de gemeente al in op elektrisch vervoer. Dat betekent dat het aantal openbare laadpalen binnen de gemeente groeit. Daarnaast wordt er een nieuw vervoersconcept geïntroduceerd. Het doel is namelijk om binnenkort twee elektrische deelauto’s op het Tien Decemberplein (voor het gemeentehuis) te hebben staan. Deze deelauto’s zijn, na aanmelding, door alle inwoners en organisaties te gebruiken. De auto kan worden gereserveerd en de bestuurder betaalt na afloop alleen voor het gebruik.
Met dit concept hoopt de gemeente het gebruik van elektrische auto’s te stimuleren. Dit vermindert de uitstoot van fossiele brandstoffen en zorgt voor een betere luchtkwaliteit in de gemeente. Uit andere deelautoprogramma’s is gebleken dat huishoudens hun tweede auto de deur uit kunnen doen of niet meer hoeven aan te schaffen, omdat de deelauto een goedkoper alternatief is. Minder auto’s lost mogelijke parkeerproblemen op en zorgt voor een mooier straatbeeld. Al bij 10.000 à 15.000 km per jaar is een deelauto voordeliger dan een eigen auto. Nog een voordeel: met een deelautoprogramma hoeft de gebruiker zich geen zorgen te maken over verzekeringen, wegenbelasting en onderhoud.
_BT Clear

_BT Clear
_BT Clear