KempenEnergie ontwikkelt zonnedaken

Niet iedereen is in de gelegenheid om (voldoende) zonnepanelen op zijn dak te leggen. De vorm en situering van het dak kunnen bijvoorbeeld ongunstig zijn. Soms is er te veel schaduw of gaat het bijvoorbeeld om een monument. In die gevallen ontwikkelt de vereniging KempenEnergie collectieve zonnedaken. Zo komt iedereen in de gelegenheid om zelf duurzame energie op te wekken. We maken daarbij gebruik van de zogenaamde postcoderoosregeling.

_BT Clear

De vereniging KempenEnergie is actief in de vijf Kempengemeenten en startte vijf jaar geleden. Ondertussen is de vereniging gegroeid naar ruim 350 leden. KempenEnergie ondersteunt haar leden (maar ook niet-leden) op het gebied van energiebesparing en het zelf duurzaam opwekken van energie. De vereniging geeft informatie via publicaties in weekbladen, bijeenkomsten en zogenaamde energieloketten. Deze zijn te vinden in de bibliotheken in Eersel, Bladel en Oirschot. Vrijwilligers beantwoorden daar vragen van inwoners. Daarnaast voeren ze energiescans uit en monitoren het energieverbruik in woningen. Zo wordt men op weg geholpen naar energiezuinig en gasloos wonen. KempenEnergie werkt samen met regionale bedrijven om energiemaatregelen toegankelijk te maken voor huiseigenaren.

Waar nodig kiest KempenEnergie voor een collectieve aanpak. Een goed voorbeeld daarvan zijn de zonnedaken. Het eerste dak werd in samenwerking met de gemeente Eersel op het dak van sporthal De Kraanvogel gerealiseerd. Daarop liggen nu 250 zonnepanelen die voor 25 deelnemers stroom opwekken. Die deelnemers vormen samen de coöperatie Zon op Eersel. De zonnepanelen zijn eigendom van de coöperatie en de deelnemers hebben samen het geld bij elkaar gelegd om de installatie te kunnen betalen. Iedereen voor een deel dat bij hem of haar paste. De één doet mee voor 5 panelen, een ander voor 20 panelen. De deelnemers moeten in de ‘postcoderoos’ van de installatie wonen. Dat is het postcodegebied van de installatie en alle aangrenzende postcodegebieden.

Zon op Eersel telt daarom ook deelnemers uit Bergeijk, Riethoven en Duizel. De coöperatie wordt bestuurlijk en administratief gefaciliteerd door KempenEnergie. De opgewekte stroom wordt verkocht aan Greenchoice. Van de inkomsten worden het onderhoud en het beheer betaald. Wat er overblijft, wordt gebruikt om de inleg van de deelnemers terug te betalen. Daarnaast krijgen de deelnemers over de namens hen opgewekte stroom energiebelasting terug. Samen zorgen deze inkomsten voor een rendement van 4 tot 5% op hun inleg.

Al is dat voor de meeste deelnemers niet de belangrijkste reden om mee te doen. De wetenschap dat ze een serieuze bijdrage leveren aan het oplossen van het klimaatprobleem, is ook een belangrijke drijfveer. De eerste zomer was fantastisch en zorgde meteen voor een recordopbrengst. Met de ervaringen van het eerste dak, werkt KempenEnergie nu aan een tweede zonnedak in Eersel en een zonnedak op sporthal De Kemphaan in Riethoven. De inschrijving voor dit tweede dak is al compleet, ook wel ‘overschreven’. Naar verwachting start de inschrijving voor het zonnedak in Riethoven nog dit najaar. Belangstellenden kunnen zich nu al melden. KempenEnergie heeft haar kennis ook ingezet om Zonnepark Welschap te realiseren. Tegen het einde van dit jaar worden daar ruim 11.000 zonnepanelen geïnstalleerd; het grootste postcoderoosproject van Nederland! Veel inwoners van Wintelre, Knegsel en Vessem doen aan dit project mee.

Uiteindelijk wil KempenEnergie in de Kempengemeenten voldoende zonnedaken realiseren om iedereen die niet van zijn eigen dak gebruik kan maken, vooruit te helpen. Informatie over de ontwikkeling van de zonnedaken is te vinden op de website: www.kempenenergie.nl. Wanneer een nieuw project wordt opengesteld, vind je daar een module om in te schrijven. Ook voor bestaande daken kan men nog steeds inschrijven. Het kan namelijk dat er in de loop van het project panelen vrij komen, bijvoorbeeld omdat mensen verhuizen buiten de postcoderoos. Voor meer informatie kun je natuurlijk ook altijd terecht bij onze Energieloketten.

_BT Clear

“Deelname aan de postcoderoosregeling zie ik als een goede investering. Je loopt weinig risico, bent minder afhankelijk van energieleveranciers en het is ook nog eens goed voor het milieu!

- Koen Louwers, deelnemer postcoderoosregeling KempenEnergie


_BT Clear
_BT Clear