Onze wethouder

_BT Clear

Wat je niet nodig hebt, hoef je ook niet te compenseren.”

duurzaamheid aan het woord

Vanuit de lokale partij Eersel Samen Anders ben ik sinds juli 2018 één van de drie wethouders van de gemeente Eersel. Ik heb onder andere het onderwerp duurzaamheid in mijn portefeuille. En daarmee hangt veel samen! Mijn voornemen? De juiste dingen doen en onze gemeente zo toekomstbestendig mogelijk inrichten. Duurzaamheid is niet voor niets één van de belangrijkste pijlers van onze gemeente.


Praten over duurzaamheid is stap één, maar veel belangrijker is nog om ernaar te handelen. Dat geldt niet alleen voor de politiek, maar voor iedereen. Daarom vind ik het zo waardevol om verbindingen te leggen tussen inwoners en lokale overheid. Ik zet me graag breed in voor het onderwerp ‘leefbaarheid’ in onze zes kernen. Nu en in de toekomst.

In de huidige, digitaliserende samenleving ligt het initiatief steeds meer bij de participerende inwoner. Deze manier van samenwerken zie ik als een mooie uitdaging voor ons als gemeente. Wij dienen namelijk het goede voorbeeld te geven op het gebied van duurzaamheid en onze inwoners daarin mee te nemen. Daarom vind ik het belangrijk om hun de juiste handvatten te bieden om duurzame initiatieven te realiseren. Denk bijvoorbeeld aan het stimuleren van zonnepanelen binnen de gemeente. Ook op mijn eigen huis in Wintelre liggen zonnepanelen. Ondertussen is ons huishouden hierdoor zelfvoorzienend op het gebied van elektriciteit. We produceren zelfs meer dan nodig is! We zijn aan het overwegen de overige kWh in te zetten voor een elektrische auto. Ook dat is weer een duurzame keuze.

Naar mijn mening is het belangrijk om je bewust te zijn van je keuzes en deze ook te verduurzamen. Wat je niet nodig hebt, hoef je namelijk ook niet te compenseren. Zo kun je groenten en fruit aanschaffen zonder plastic verpakking, korte afstanden met de fiets afleggen en zo min mogelijk online kopen. Dat laatste zorgt er namelijk voor dat er veel moet worden getransporteerd en veel verpakkingen gerecycled moeten worden. Ook in mijn eigen privéleven is duurzaamheid ondertussen als belangrijke factor verweven. Een duurzamere levensstijl hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Met kleine aanpassingen kan iedereen duurzamer leven. Denk bijvoorbeeld aan duurzaam inkopen doen, maar ook aan je was buiten te drogen hangen in plaats van in een droger. De keuze om de juiste dingen te doen is er één die je dagelijks kunt maken. Alle beetjes helpen!

Eric Beex
Wethouder duurzaamheid gemeente Eersel



Duurzame daken in gemeente Eersel

_BT Clear

Gemeente Eersel heeft veel gebouwen in bezit, die de komende jaren stap voor stap energiezuinig worden gemaakt. Er worden maatregelen getroffen op het gebied van onder andere isolatie, verlichting en duurzame energieopwekking.

Om de maatregelen te kunnen realiseren heeft de gemeente SDE+ subsidie aangevraagd en ontvangen voor het leggen van zonnepanelen op de daken van zes grootverbruik panden. In 2018 zullen de Muzenval in Eersel, de Rosdoek in Wintelre, de Leenho ef in Knegsel, de Smis in Duizel, d’n Boogerd in Vessem en het gemeentehuis in Eersel vol liggen met zonnepanelen.

In totaal gaat het om 1469 zonnepanelen, die goed zijn voor de opwekking van ongeveer 348.000 kWh per jaar. Dit komt overeen met het gebruik van ongeveer 100 huishoudens per jaar. Na 25 jaar zal het opgewekte vermogen naar verwachting 8,7 miljoen kWh zijn. Een mooie stap in de gemeentelijke ambitie voor een duurzame toekomst.

De zonnepanelen zullen geplaatst worden door Markhorst B.V. uit Eersel in samenwerking met Solar Crew uit Hoogeloon. De verkregen subsidie vergoedt een deel van de investeringslasten. Over de resterende investeringslasten zijn in goed overleg met de stichtingsbesturen afspraken gemaakt, die er toe leiden dat het project voor de gemeente budgetneutraal is. Doordat de opbrengsten van de opgewekte energie naar de stichtingsbesturen gaan en deze hoger zijn dan de investeringslasten is deze constructie voor zowel de stichtingsbesturen als de gemeente positief: een win-win situatie.

Met de maatregelen wil de gemeente het goede voorbeeld geven aan bedrijven om over energiebesparing na te denken. Energieke Regio (www.energiekeregio.nl) kan bedrijven daar bij helpen. Gemeente Eersel werkt samen met Energieke Regio om bedrijven te helpen bij de verduurzaming. Daarnaast kunnen bedrijven in oktober de SDE+ subsidie bij de Rijksoverheid aanvragen. Meer informatie hierover is te vinden op www.rvo.nl.

_BT Clear

_BT Clear
_BT Clear