_BT Clear

Duurzaam omgaan met regenwater:

elke
druppel
telt

_BT Clear

In de tweede helft van de 19e eeuw werd de eerste riolering in Nederland aangelegd. Het was toen heel normaal dat regenwater samen met afvalwater (gemengde riolering) geloosd werd in nabijgelegen sloten en beken. Met de groei van de bevolking en de economie kwam na de Tweede Wereldoorlog het besef dat hierdoor het milieu vervuild werd. De aanleg van rioolwaterzuiveringen eind jaren 60 van de 20e eeuw leidde tot een verbetering van de kwaliteit van het oppervlaktewater. Door regenwater af te voeren, wordt het grondwater niet aangevuld en ontstaat verdroging. Daarom wordt sinds begin jaren 90 regenwater zo veel mogelijk vastgehouden in het gebied waar het valt. Aan de andere kant moet, zeker in het kader van klimaatverandering, wateroverlast voorkomen worden.

_BT Clear

Veel regenwater dat nu in de bebouwde omgeving valt, komt in de riolering terecht. Op veel plaatsen in Eersel komt regen in het riool samen met afvalwater. Als gevolg hiervan gaat jaarlijks meer dan 95% van alle regen naar de rioolwaterzuivering. De ov erige 5% komt via het riool in sloten en beken terecht, als bij een hevige bui het riool volledig gevuld raakt. De laatste decennia wordt hard gewerkt aan het scheiden van deze twee waterstromen. Minder regenwater naar de rioolwaterzuivering leidt namelijk tot minder kosten voor transport en zuivering. En doordat regenwater niet meer samenkomt met afvalwater, raakt de riolering bij hevige regenval minder belast, zodat afvalwater uit de riolering minder op sloten en beken wordt geloosd.

In nieuwbouwwijken van de gemeente wordt het regenwater met een apart regenwatersysteem afgevoerd. Dit bestaat uit een regenwaterriool en een afvalwaterriool. Vanuit het regenwaterriool trekt regenwater in de bodem. In bestaande wijken is de aanleg van zo’n systeem lastiger. Enerzijds omdat het aanleggen van dit systeem hoge kosten met zich meebrengt, anderzijds omdat veel plekken voor de gemeente niet bereikbaar zijn, zoals achtertuinen. Het goede moment om zo’n systeem aan te leggen, is bij de vervanging van het bestaande riool. Het aanleggen van een regenwatersysteem zorgt ervoor dat regenwater wordt vastgehouden in het gebied waar het valt. Een bijkomend voordeel is dat de afmeting van de rioolbuis voor afvalwater gelijk blijft, waardoor extra capaciteit ontstaat om hevige regenval aan te kunnen. Dit beperkt de kans op eventuele wateroverlast.

“Hemelwaterbeleid bij gemeente Eersel: elke druppel telt”

Een voorbeeld van deze duurzame omgang met regenwater is de Groenstraat in Duizel. Hier wordt in het najaar van 2018 het oude gemende riool uit 1958 verwijderd, waarna twee leidingen worden terug geplaatst: één voor afvalwater en een voor het regenwater. Het regenwatersysteem loost het water op een particuliere sloot bij de Waterhof. Deze sloot heeft geen afvoermogelijkheid, waardoor het water hier in de bodem infiltreert en voor het gebied blijft behouden. Het teveel aan regenwater wordt door het systeem van de Sint Janstraat en Groenstraat afgevoerd naar de beken en sloten van Waterschap De Dommel. Dit is een mooi voorbeeld van een goede samenwerking tussen de gemeente en haar inwoners. De eigenaar van de sloot bij Waterhof zocht contact met de gemeente, omdat hij graag vaker water in de sloot wilde hebben. Door in overleg te treden, is er nu een situatie die voor alle partijen gunstig is. In 2019 is het gebied rondom de Lindehof in Eersel aan de beurt en wordt bekeken of in Steensel bij de vervanging van het riool regenwater kan worden vastgehouden. De nieuwbouwwijken van de toekomst krijgen vaak standaard twee aparte buizen in de grond.

Zelf regenwater vasthouden

Naast de grootschalige maatregelen die de gemeente neemt, kunnen inwoners ook zelf duurzaam omgaan met regenwater. Dat kan ook als in de straat geen apart regenwaterriool aanwezig is. Acties die inwoners zelf kunnen doen:

  • Verwijder overtollige verharding in de tuin. Dit zorgt ervoor dat regen in de bodem kan komen.
  • Zorg dat het regenwater van terrassen niet meteen naar het riool wordt afgevoerd. Door een terras zo aan te leggen dat het regenwater naar het gazon afloopt, kan veel regenwater meteen in de bodem infiltreren.
  • Plaats een regenton. Door een regenton aan de regenpijp te plaatsen, kan het water hieruit worden gebruikt om bijvoorbeeld de tuin te begieten. Als de regenton na regen langzaam (gedeeltelijk) leeg loopt, ontstaat ook ruimte om bij hevige regenval water op te vangen.
  • Vang uw regenwater ondergronds op in een infiltratiebuffer. Hierdoor zakt regenwater automatisch weg in de bodem en kan bij hevige regenval regen worden opgevangen.
  • Leg een groen dak aan. Groene daken houden veel neerslag vast, waarna het verdampt of langzaam wordt afgevoerd.

Natuurlijk kan niet alle regen op eigen terrein worden opgevangen. Bij langdurige regenval of hevige buien blijft het noodzakelijk om regenwater naar de riolering af te voeren. Gemeente Eersel zorgt daarom voor een goed en duurzaam rioleringssysteem.

_BT Clear

_BT Clear
_BT Clear